Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Спроможна ОТГ – не міф, а фаховий аудит допоможе зробити її такої

 

У передостанній деньлистопада в райдержадміністрації пройшов “круглийстіл”, який в подальшому матиме неабияке значення для розвитку двох ОТГ Березанського району Миколаївщини  – Березанської та Коблівської.

А все через те, що проводитиметься громадський аудит цілісності, прозорості та ефективності бюджетних процесів в цих органах місцевого самоврядування, атакож ефективності управління комунальним майном та видатків на розвиток ко-мунальної інфраструктури.

Він дасть змогу реально оцінити і здобутки, і прорахунки, допущені в роботі, аби у подальшому примножувати перші й позбутися других.

Аудитом займатиметься громадська організація «Фонд розвитку міста Миколаєва», яка має неабиякий досвід у цій сфері.

Дана структура діє вже 23 роки за підтримки міжнародного фонду «Відродження» і за цей час допомогла багатьом органам місцевого самоврядування в різних областях України налагодити власну роботу належним чином, стати відкритішими для громадськості та привабливішими для інвесторів. Нині, в умовах децентралізації, це набуває надважливого значення.

Партнерами проекту “Демократичне, належне управління комунальним майном у 2 — ох ОТГ Миколаївщини” та “круглого столу” виступили громадська організація “ЕКО Березань”, Березанська районна рада і виконкоми Березанської та Коблівської громад.

До присутніх у залі активістів, представників органів місцевого самоврядування, виконавчої влади та ЗМІ з напутніми словами щодо плідної роботи звернулися директор ГО “Фонд розвитку міста Миколаєва” Михайло Золотухін, керівник Березанської райдержадміністрації Сергій Танасов, заступник голови Березанської районної ради Олексій Сидорчук та голова правління ГО “ЕКОБерезань” Людмила Максименко.

 

фото

На фото (зліва направо): заступник голови Березанської районної ради Олексій Сидорчук, директор ГО “Фонд розвитку міста Миколаєва” Михайло Золотухін, керівник Березанської райдержадміністрації Сергій Танасов та голова правління ГО “ЕКО Березань” Людмила Максименко.

 

Михайло Золотухін при цьому наголосив, що спроможна громада – це не міф, а реальність у тих об’єднаних громадах, де вміють по-господарськи використовувати власне комунальне майно.

Затим експерт ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» Тетяна Золотухіна коротко, але досить предметно розповіла, за якими критеріями здійснюватиметься аудит і на що насамперед звертають увагу фахівці громадської організації, приступаючи до такої перевірки.

Вона порівняла громаду з людським організмом, який іноді виявляється безсилим перед недугами. І ось як кожному із нас слід здати аналізи, аби лікар міг призначити потрібне лікування, так і органу місцевого самоврядування потрібен аудит, щоб у подальшому звільнитися від того, що шкодить.

Тетяна Валентинівна навела декілька необхідних умов, за відсутності яких годі й сподіватися на залучення інвестицій, а також приклади того, як вибудовувати роботу органу місцевого самоврядування не варто.

Зокрема, вона розповіла про невдалий досвід Куцурубської ОТГ (Очаківський район), де, отримавши цільову субвенцію від держави, витратили її майже всю саме на Куцуруб, забувши про інші населені пункти, і Воскресенської ОТГ (Вітовський район), в якій, на противагу попередній, більше дбають про розвиток інфраструктури периферії, забуваючи про центр.

Після закінчення аудиту висновки та рекомендації фахівців Фонду допоможуть працівникам органів місцевого самоврядування у формуванні бюджетів та програм соціально-економічного розвитку на майбутні періоди, а також зрозуміти власні слабкі та сильні сторони.

 

Людмила ДЕХТЯРЕНКО, редакторка Березанської районної газети «Березань»

_____________________________________________________________________

Круглий стіл проводиться в рамках проекту «Демократичне, належне управління комунальним майном у 2-х ОТГ Миколаївщини», які реалізується ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» за підтримки МФ «Відродження» та при партнерстві з ГО «Екоберезань», Установой «Агенція місцевого розвитку Коблівської ОТГ,Березаською районною радою  та виконкомами Березанської, Коблівської ОТГ.

Круглий стіл є черговим заходом проекту «Залучення мешканців сіл та міст до формування та комплексного розвитку спроможних територіальних громад»,, що реалізується Фондом при партнерстві з Миколаївською облрадою, Миколаївською ОДА згідно рішення облради №7 від 30.07.2015 р. «Про затвердження Плану заходів з реалізації у 2015-2017 роках..» та на виконання завдання 3.2.2. Стратегії розвитку Миколаївської області на період до 2020 року».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>