Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Знайти порозуміння щодо майбутнього освіти у оновленої Коблівської ОТГ

Саме це допоможе представникам центру та периферійних 2-х  сільрад  та 4- х старостинських округів Коблівської громад черговий партнерський проект «Добра освіта у гармонійних громадах Березанщини».

10 серпня 2020 р у залі засідань Коблівської сільради відбулася установча робоча зустріч проекту за участі партнерів проекту та зацікавлених осіб.

 

Учасники наради проекту обговорили питання стану освіти та її перспективи. 

Відкриваючи нараду, заступник голови Березанської районної ради Олексій Сидорчук зазначив нагальність  проекту для виживання шкіл та дитячих садків саме у периферійних селах місцевих рад, що приєднуються до ОТГ:

«Ми живемо в реальному світі і розуміємо, що рано чи пізно почнеться оптимізація. Коблевська і Березанська громади не в змозі утримувати ту інфраструктуру, яка залишилася з радянських часів.

Можливо, деякі школи в майбутньому стануть філіями більших освітніх установ, якась частина навчальних закладів, ймовірно, буде закрита.

Саме тому ми допоможемо представникам місцевого самоврядування та батьківському активу зрозуміти реальні виклики та разом сформувати оптимальні компромісне рішення щодо майбутнього нашої освіти…».

Директор ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва , Михайло Золтоухін презентував чотири сервісі проекту, що до липня 2021 р допоможуть   представникам центру та периферії місцевих громад Березанщини знайти порозуміння щодо моделі освіти та пріоритетності бюджетних видатків у 2-х ОТГ. А саме 

По — перше, Якісний об’єктивний аналіз: стану нормативно-правового забезпечення освітньої реформи та впливу COVID-19 на реалізацію власних повноважень місцевого самоврядування у тому числі в освітній галузі 2-х ОТГ допоможе представникам центру та периферії зрозуміти і виклики спроможності місцевого самоврядування Березанщини.

Саме цей аналіз допоможе медитативних зустрічей у центрах старостинських округів та 7-ми сільрад  не тільки з’ясувати причини конфліктної ситуації та зрозуміти позиції кожного  і напрацювати нормативно — правові запобіжники ії причин.

Так буде сформовано 2 механізми порозуміння та участі представників громадськості:

  • Договір порозуміння між посадовцями адмінцентрів та представниками периферії, зокрема сільських громад що приєднуються, щодо оптимальної моделі освіти та пріоритетності, перспективності, ефективності видатків місцевих бюджетів на виконання власних повноважень у сфері проекту.
  • Дві громадські дорадчі ради виконкомів рад/голів з питань в освіті та 4 ОСН периферійних сіл.

По — друге, Відповідно до договору про порозуміння громадські ради та ОСН нашою допомогою розроблять змін у три рішення місцевих рад щодо затвердження змін у: 

— Середньострокові плани роботи головних розпорядників бюджетних коштів на 2021 — 2023 роки;

— Переліки капітальних видатків 2021-2023 р. по ремонту/реконструкції об’єктів освітньої галузі;

— Прогнози місцевих бюджетів на 2022-2024 р..

Компанія громадського лобіювання їх прийняття буде здійснюватися командою проекту на основі можливостей громадських рад, ОСН та з використанням місцева ініціатива та е-петиції. 

Зараз триває збір достовірної інформації для виявлення проблем, що мають місце в школах і дитячих садах. Ці відомості допоможуть учасникам згаданих медіативних зустрічей прийняті виважені рішення.

Методистка проекту та експертка ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» 

Татьяна Золотухина провела огляд діючого законодавства України у сфері освіти та разповіла щодо повноважень місцевого самоврядування, відповідних викликів їз реалізації та розповіла про користі громадського аудиту для знаходженя порозуміння щодо оптимальної освітньої моделі у оновлених громадах Березанщини.

Керівник відділу освіти Коблівської ОТО Іл’я Мангул нагальнвість проекту, запевнив у зацікавленості виконкому у його успішної реалізації та пообіцяв надати всю необхідну для громадського аудиту публічну інформацію.

Прес — служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»

Круглий стіл є заходом проекту «Добра освіта у гармонійних громадах Березанщини», що реалізується ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» за підтримки МФ «Відродження» та при партнерстві з ГО «ЕКО. Березань», Березанською районною радою та виконкомами Березанської, Коблівської ОТГ та Миколаївським місцевим центром ПВПД в рамках діяльності Мережі із розвитку місцевої демократії та коаліції #ГромадськаПрефектура.

Метою проекту є підвищення спроможності місцевого самоврядування для створення дієвої системи з надання якісних публічних послуг у закладах дошкільної та загальної освіти на основі застосування механізмів місцевої демократії та медіації для досягнення ясності та порозуміння представників периферії та адміністративних центрів 2-х ОТГ Березанщини щодо:

  •  Суті реформи системи надання освітніх послуг;
  • Оптимальної мережі закладів освіти згідно вимог національного законодавства;
  • Пріоритетності, перспективності та ефективності видатків на виконанню відповідних власних повноважень ОМС у сфері забезпечення функціонування мережі з дошкільних закладів освіти та шкіл різних ступеней та підпорядкованості (опорний заклад-філія) в ОТГ району.

Круглий стіл є черговим заходом проекту «Дієві механізми гармонійного розвитку сіл в ОТГ х Миколаївщині», що реалізується Фондом при партнерстві з Миколаївською облрадою, Миколаївською ОДА згідно на виконання технічного завдання 3.2.1.4. Плану заходів з реалізації у 2018-2020 р.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>