Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Дієва стратегія для гармонійної Березанської ЕКО- громади

Саме такій партнерський проект з модернізації Стратегії ОТГ для розв’язання екологічних проблем селищної Берзанської громади на основі запуску механізмів демократії участі започатковано коаліцією #ГромадськаПрефектура спільно з командою селищного голови та ВГО «Національний екологічний центр України» разом з КУ  РЛП «ТИЛІГУЛЬСЬКИЙ».

Презентація проекту 

18 листопада у виконкомі Березанської ради відбулася робоча зустріч команди проекту та підписання відповідного Меморандуму про партнерство та співпрацю для стратегічного розвитку туризму та екології у селищній громаді.

Меморандум передбачає консолідацію зусиль з метою сталого розвитку територій, розвитку інноваційних транскордонних креативних пропозицій у сфері туризму та культурної спадщини та модернізації Стратегії в частині охорони довкілля.. Докладніше про плани дворічного партнерства у релізі http://frgn.mk.ua/?p=11937 .

Відкриваючи захід, Березанський селищний голова Валерій Хоміцький зазначив нагальність партнерства з коаліцією для формування спроможної, комфортної і безпечної для мешканців та привабливої для інвесторів для селищної громади. 

Експертка ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» Тетяна Золотухіна додала, що для формування такої громади необхідно провести  ЕКО- модернізацію Стратегії. 

«..У документі бракує завдань, заходів та проектних ідей щодо вирішення екологічних питань, що важливі для формування спроможної громади у якої комфортно та безпечно ії мешканцям та створені умови для ії сталого розвитку. Такими питаннями є забезпечення водою потенційних інвесторів та формування системи погодження зі твердими побутовими відходами. І саме  це виявив первинний аналіз експертів команди проекту…».

Заступник голови Березанської районної ради та голова ГО «ЕКО.Березань» Олексій Сидорчук відмітив нагальність питань охорони довкілля для мешканців, зокрема відходів  деяких підприємств, що забруднюють річку Сосик та повітря. Та підкреслив, що до  важливих завдань є формування привабливого інвестиційного клімату для є створення робочих місць.

Директор Фонду Михайло Золотухін  презентував сервіси та очікування проекту:

«..Протягом 6-ти місяців буде сформовано  Кейс застосування 3-х механізмів місцевої демократії для запуску реалізації Стратегії Березанської ОТГ при вирішенні комплексу болючих питань охорони довкілля. А саме громадські:

  1. Експертиза у форматі стратегічна екологічна оцінка (далі СЕО). За ії результатами буде сформовано пакет екологічних проблем та рекомендації до проектів змін у Стратегію з запобігання, скорочення/пом’якшенню потенційних ризиків та негативних наслідків для довкілля та здоров’я населення;
  2. Дорадчий орган при голові. Стратегічна рада Березанської ОТГ відповідно до експертизи розробить проект рішення селищної ради щодо внесення змін  до Стратегії оновленої ОТГ з відповідними цілями, індикаторами їх виконання та відповідними технічним завданнями:
  3. Слухання та консультації у приймальнях проекту. За ініціативою ГО та участю мешканців з різних населених пунктів оновленої Березанської ОТГ буде сформовано пропозиції до згаданого проекту рішення, що буде винесено для прийняття селищною радою.

Так за результатами компанії просування рекомендацій громадської СЕО буде прийнято рішення Березанської селищної ради щодо зміни до Стратегії Березанської ОТГ 2020 — 2024 р….»

Учасники наради обговорив нові реалії оновленої громади, до якої приєднались села 5-ти сільрад, погодили  подальші кроки з реалізації проекту 

Так директор КУ  РЛП «ТИЛІГУЛЬСЬКИЙ» Олег Деркач розповів про важливість проведення СЕО та еколоічної модернізації Стратегії для створення нових робочих місць та запобігання ризиків негативного видиву на довкілля на основі побудови публічно — приватного партнерства з інвестором:

З одного боку розповів про народження та відповідні успіхі проекту «Устрічна ферма» в с Українка Коблівської ОТГ А з іншого на прикладі історій реалізації проектів  з побудови сонячних та вітро — станцій на Березанщини продемонстрував можливі негативні наслідки для навколишнього середовища у селах громади .

Прес — служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»

Робоча зустріч є заходом проекту «Дієва стратегія для гармонійної Березанської ЕКО- громади», що реалізується ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» за підтримки за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках грантового компоненту проєкту EU4USociety.

EU4USociety – спільний проєкт Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу, що спрямований на посилення залучення, сталості, спроможності, актуальності та впливу українського громадянського суспільства у вирішенні актуальних внутрішніх, регіональних та глобальних викликів.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>