Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Дієва стратегія для гармонійної Мішково-Погрілівської ЕКО- громади

Саме такій партнерський річний проект налагодження якісної взаємодії «влада – громада» на основі можливостей механізмів демократії участі започатковано коаліцією #ГромадськаПрефектура спільно з сільською радою.

Презентація проєкту

29 жовтня 2021 р у виконкомі сільської ради на робочої зустрічі команди проекту спланували план заходів проєкту з модернізації та запуску Стратегії на прикладі створення системи погодження з ТПВ на основі «Комплексу сортування та переробки сміття» та інших спільних громади и влади з вирішення нагальних ЕКО — питань гармонійного розвитку усіх сіл об’єднаної громади.

Відкриваючи захід, сільський голова Андрій Ботанін зазначив нагальність партнерства з коаліцією для формування спроможної, комфортної і безпечної для мешканців та привабливої для інвесторів.

 

Експертка ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» Тетяна Золотухіна додала, що для формування такої громади необхідно провести ЕКО- модернізацію Стратегії:

«..У діючої Стратегії бракує завдань, заходів та проектних ідей щодо вирішення екологічних питань, що важливі для формування спроможної громади у якої комфортно та безпечно ії мешканцям та створені умови для ії сталого розвитку. 

Так наповнення цілі 2.1 зі збереження навколишнього середовища обмежується лише завданням зі створенням системи погодження з ТПВ. Бракує інших цілей та деталізації індикаторів і механізмів їх реалізації – відповідного пакету технічних завдань ідей Стратегії. 

При формуванні відповідних цілей і технічних завдань (ТЗ) є лише запровадження системи роздільного збору сміття. Але Регіональна доповідь про стан навколишнього природного середовища у Миколаївській області свідчать про значні ЕКО- проблеми.»

Депутат Миколаївської районної ради та експерт коаліції Олександр Дудюк додав :

«Наш попередній моніторинг виявив вісім застарілих проблем захисту довкілля через кладовище сусіднього пів міліонного м Миколаєва, великовантажний транспорт на 2-х дорогах національного значення, діяльність агропідприємств. Але разом ми їх долаємо!

Ви маєте успішний досвід участі мешканців при вирішенні проблем стихійних звалищ біля кладовища сусіднього мегаполісу зі створенням зелених зон; системи погодження ТПВ; підвищення екологічної культури мешканців сіл громади.»

Головний спеціаліст відділу освіти, культури, молоді та спорту Мішково-Погорілівської сільської ради Олена Попач презентувала наступні спільні досягнення громади и влади на шляху до ЕКО громади:

  1. Проект  «Від чистої громади до чистої країни» https://www.youtube.com/watch?v=fboAitAUlWw&t=89s , якій за результатами інтернет — голосування ініціатива визнан фіналістом всеукраїнського конкурсу «Наша громада» за напрямку екологія проєктів. Стаття- репортаж на https://otg.fakty.com.ua/communities/mishkovo-pohorilivska-hromada?fbclid=IwAR0iw-ta2DpjXoAauUtW1utLW90JTFr55MN2UEnFoHeMeQmo4seVquFYVLo ;
  2. Створено арку замість застарілої стихійного сміттєзвалища біля кладовища м. Миколаєва». Стаття на https://nikvesti.com/news/public/218943
  3. В рамках молодіжної ініціатива «Екологічна агітбригада «Еко-слід» оганізовано роздільний збір ТПВ на базі 4-х шкіл громади. Майстер-клас з роздільного збору ТПВ став перлиною щорічного фестивалю «Свято Івана купала». Фото репортаж свята , яке відбулось у липні 2021 р https://pogorelovo.org.ua/novyny/ivana-kupala/ 

Директор Фонду Михайло Золотухін  презентував сервіси та очікування проекту:

«..Кейс застосування 3-х механізмів місцевої демократії для запуску Стратегії при вирішенні комплексу болючих ЕКО — питань, зокрема створенню системи погодження з ТПВ. А сааме: 

  • Тематичне дослідження (ТД). За результатами СЕО буде сформовано пакет екологічних проблем та рекомендації до проектів змін у Стратегію; 
  • Дорадчий орган при голові. Стратегічна рада відповідно до експертизи розробить проект рішення сільської ради щодо внесення змін до Стратегії з відповідними ЕКО- цілями, індикаторами їх виконання та відповідними технічним завданнями та проектними ідеями; 
  • Публічні консультації та Слухання за результатами ОВД та ТД СЕО. За ініціативою ГО та участю мешканців з різних населених пунктів громади буде сформовано зауваження і пропозиції до проектів рішення виконкому і на сесію.

Так за результатами компанії просування рекомендацій ГЕ СЕО буде прийнято рішення: як сільради щодо зміни до Стратегії на 2021 – 2027р: так і Виконкому щодо реалізації згаданого проекту КП з врахуванням резолюції громадських слухань результатів ОВД. »

Учасники наради обговорив нові реалії оновленої громади, погодили  подальші кроки з реалізації проекту.

Прес — служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»

Робоча зустріч є заходом проекту «Дієва стратегія для гармонійної Мішково-Погорілівської ЕКО- громади», що реалізується ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» за підтримки за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках грантового компоненту проекту EU4USociety.

EU4USociety – спільний проєкт Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу, що спрямований на посилення залучення, сталості, спроможності, актуальності та впливу українського громадянського суспільства у вирішенні актуальних внутрішніх, регіональних та глобальних викликів.

Партнери проєкту: Мішково- Погорілівська сільрада; ГО «Наш дім Мішково — Погорілівська ОТГ», ОСН «Перлина гаю» (м. Вознесенськ), МБО «Екологія-Право-Людина» (м. Львів), ТРК НІС-ТВ, https://inshe.tv/ . газета «Вечерний Николаев» https://vn.mk.ua/.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>