Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Ефективні громадські ради та Національна платформа взаємодії

Саме це стало візитівкою та пропозицією миколаївців учасникам  міжрегіонального семінару переможців конкурсу переможців конкурсу EU4USociety «Сприяння використанню інструментів місцевої демократії на рівні територіальних громад», що нещодавно відбувся у Миколаєві.

 

 

Провідними практиками місцевої демократії  з 9-ти областей України  визнано успішним досвід з  представництва прав та інтересів жителів при формуванні та реалізації місцевих цільових і бюджетних програм на основі можливостей громадських дорадчих органів міськвиконкому.

«Громадські ради бувають ефективними, якщо добре налагодити відбір. Це нудна бюрократична робота, але вона дає плоди — бачили на прикладі громадської ради м. Миколаєва». — 

Саме так оцінку дала модераторка семінару, Оксана Дащаківська – керівниця Західноукраїнського представництва Міжнародного фонду «Відродження».

Також представниками  ресурсних центрів з 9-ти областей заснована «Національна платформа громадських рад» та підписано колективне звернення до:

Перших осіб держави щодо організації заходів по мінімізації наслідків карантинних обмежень COVID-19 для підприємців на місцевому та обласному рівнях України. Проект звернення додається;

Державної регуляторної служби щодо впровадження практики щоквартальних онлайн — нарад з представниками громадських організацій підприємців та галузей бізнесу у регіонах з питань дієвості контролю за проведенням дерегуляції.

Так провідні практики демократії участі з Миколаївської, Одеської, Херсонської, Волинської, Віницької, Донецької та Луганської областей долучились до адвокаційної компанії коаліції «Миколаївська регіональна платформа реформ», громадських об’єднань та галузей бізнесу Миколаївської області, громадських рад міста Миколаєва з захисту прав малого бізнесу.

А так прокоментував подію голова Експертно-громадської ради виконавчого комітету Миколаївської міської ради Артем Ващиленко:

«Ми проінформували про досягнення, які стали можливими завдяки діяльності консультативно-дорадчих та громадських рад та про чинні перепони.

Представники громадських об’єднань взяли активну участь в обміні досвідом роботи дорадчих органів при інститутах влади.

Загалом Миколаїв має позитивний досвід залучення громадян до процесу прийняття рішень, але залишаються питання, наприклад, щодо Положення про місцеві ініціативи, які необхідно ще відстояти.»

За офіційною інформацією у Миколаєві 5 громадських рад та 2 на стадії формування:

  1. Експертно — громадська рада виконавчого комітету Миколаївської міської ради (10 років, 3 каденції) https://mkrada.gov.ua/content/ekspertnogromadska-rada.html ;
  2. Громадська раду ринку нерухомості м. Миколаєва при управлінні економіки

та інвестицій департаменту економічного розвитку (5 років 1,5 каденції)

https://mkrada.gov.ua/content/normativnopravova-baza.html ;

  1. Громадська рада з питань освіти дорослих при департаменті праці та

соціального захисту населення Миколаївської міської ради (4 років 1,5 каденції) https://mkrada.gov.ua/…/gromadska-rada-z-pitan-osviti… ;

  1. Громадська рада з питань розвитку туризму у м. Миколаєві при департаменті

економічного розвитку (5 років 2 каденції)

Миколаївської міської ради https://mkrada.gov.ua/…/gromadska-rada-z-pitan-rozvitku… ;

  1. Громадська рада з питань житлово-комунального господарства при департаменті ЖКГ Миколаївської міської ради. (3 роки 2 каденції)

ФОРМУЮТЬСЯ:

  1. Рада з питань енергозбереження при департаменті енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради.
  2. Рада з питань екології при департаменті ЖКГ Миколаївської міської ради.

Артем Ващиленко разом з директором ФРММ  Михайлом Золотухіним та президентом коаліції «Миколаївська регіональна платформа реформ « Валерієм Вєтровим презентували наступні спільні результати роботи громадських рад:

  • Розроблено «Стратегію талого розвитку м. Миколаєва на 2014-2030 рр.» (2012-2013 рр.);
  • Громадська експертиза проєкту «Стратегії розвитку м. Миколаїв на 2016-2021 рр.» (2015 р.);
  • Розроблено та проадвокатовано «Положення про громадські слухання в м. Миколаєві» (2016 р.); затверджено рішенням Миколаївської міської ради № 2/8 від 28 січня 2016 р.;
  • Розроблено та проадвокатовано «Положення про Громадський бюджет м. Миколаєва» (2017 р.); затверджено рішенням Миколаївської міської ради № 24/8 від 13 вересня 2017 р.;
  • Розроблено проєкт «Положення про громадські ініціативи в м. Миколаєві» (2020-2021 рр.);

Загалом, миколаївська команда зазначила, що протягом 10 років свою дієвість у довели:

  • Громадський аудит та аналітичні дослідження;
  • Рішення ГР з проектами протокольних доручень міського голови або керівників департаментів / управлінь;
  • Участь представників ГР у апаратних нарадах міського голови та засіданнях виконкому з правом дорадчого голосу;
  • Ініціювання та супровід громадських слухань;
  • Публічні адвокаційні кампанії.

Прес — служби ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» та «Колегії громадських рад м. Миколаєва».

Семінар відбувся за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках грантового компоненту проєкту EU4USociety.

EU4USociety – спільний проєкт Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу, що спрямований на посилення залучення, сталості, спроможності, актуальності та впливу українського громадянського суспільства у вирішенні актуальних внутрішніх, регіональних та глобальних викликів.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>