Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Новини з Бібліо Ярмарку

21 – 22 травня 2012 року у Києві відбувся всеукраїнський Ярмарок бібліотечних інновацій «Сучасна бібліотека: розвиваємо місцеві громади». Такий масштабний захід проходить в Україні вже вдруге і цього року він продемонстрував широкій громадськості, як сучасні бібліотеки, надаючи нові послуги з використанням інтернету та інформаційних технологій у співпраці з партнерами (неурядовими організаціями, ініціативними громадськими групами, місцевою владою, соціальними службами, закладами освіти, охорони здоров’я тощо), розвивають свої громади.

Співорганізаторами ярмарку виступили програма «Бібліоміст», Міністерство культури України, Національна парламентська бібліотека України (НПБУ), Українська бібліотечна асоціація (УБА), Ресурсний центр «ГУРТ», Програма сприяння парламенту України II (ПСП II), яка заснована та підтримується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), а також відділ преси, освіти і культури посольства США в Україні.

57 учасників ярмарку, а це були публічні бібліотеки з різних куточків України, бібліотеки Польщі, Молдови, міжнародні, всеукраїнські та регіональні партнерські організації, спілки й заклади, представили інтерактивні презентації нових безкоштовних послуг в галузях економічного розвитку, рівних можливостей для людей з особливими потребами, захисту прав та інтересів громадян, туризму та екології, інновацій для молоді та сім’ї.

Офіційна церемонія відкриття та презентації нових бібліотечних послуг відбулись в Національному центрі «Українській дім» 21 травня. В урочистому відкритті Ярмарку взяли участь: заступник міністра культури Тимофій Кохан, Посол США в Україні Джон Ф. Теффт, відомий письменник, голова Консультаційної ради програми «Бібліоміст»  Андрій Курков, головний менеджер ініціативи «Глобальні бібліотеки» Фундації Білла та Мелінди Гейтс  Сірі Освальд, відомий боксер, лідер партії «УДАР», співзасновник Фонду братів Кличків Віталій Кличко, директор програми «Бібліоміст» Матей Новак. Кожен з почесних гостей висловив подяку організаторам заходу та зазначив, що українські бібліотекарі дуже креативні.

Центральна бібліотека ім. М.Л.Кропивницького м. Миколаєва у партнерстві з Миколаївською міською громадською організацією «Фонд розвитку м. Миколаєва» до уваги відвідувачів та гостей ярмарку запропонувала інноваційну службу —  Центри обслуговування громадян, які створено у 18-ти бібліотеках Миколаєва в рамках міської програми «Електронне врядування та електронна демократія в місті Миколаєві на 2010-2015 роки».

Директор бібліотеки Т.Тверда, голова Фонду розвитку м. Миколаєва М.Золотухін, провідні фахівці бібліотеки, які взяли участь в ярмарку, ознайомили присутніх із спільною адвокативною та фандрейзинговою діяльністю, результатом якої стало відкриття вищезазаначених Центрів протягом березня-травня цього року. Серед організаторів та учасників Ярмарку в Києві були присутні й інші партнерські організації, які підтримали діяльність бібліотеки з участі в розвитку електронного урядування на місцевому рівні. Це програма «Бібліоміст», Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Міжнародний фонд «Відродження», Українська бібліотечна асоціація, Національний центр електронного урядування, ін.

З інноваційною діяльністю бібліотеки ознайомились представники ІФЛА, інші зарубіжні гості. Важливість бібліотечної ініціативи підкреслив директор програми «Бібліоміст» п. Матей Новак. Спілкуючись з Т.Твердою та М.Золотухіним, він відмітив, що досвід бібліотеки ім.Кропивницького включено в доповідь IREX на 12-тій Європейській конференції «Електронне урядування», яка відбудеться 14-15 червня цього року в м. Барселона (Іспанія). Наразі за підтримки програми «Бібліоміст» бібліотека ім. Кропивницького реалізує проект «Бібліотеки як складова електронного діалогу громади і влади», який став суттєвим доповненням у вивченні досвіду участі зарубіжних бібліотек в електронному урядуванні.

Протягом ярмарку «бібліотечно-громадська» команда ЦОГ без зупинку ділилась досвідом інноваційної діяльності. Завідувач сектору аналітичного інформування органів влади бібліотеки ім. Кропивницького А.Цуканова ознайомила учасників з презентацією бібліотечної послуги у форматі «печа куча»  на секції  «Бібліотека і залучення громади». «Приходь в бібліотеку та навчись інструментам е-урядування» — такий рекламний заклик прийшовся до душі всім відвідувачам ярмарку.

Підсумком успішної участі Центральної бібліотеки ім. Кропивницького в Ярмарку-2012 стала перемога у конкурсі на кращу інноваційну бібліотечну послугу. За результатами конкурсу бібліотека зайняла перше місце у номінації «Захист прав та представлення інтересів громади. Туризм та екологія. Економічний розвиток громад» за проект «Центр обслуговування громад (електронне урядування)».

 

 Прес-служба

ЦБ ім. М.Л. Кропивницького

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>