Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Покращення взаємодії місцевої влади з органами самоорганізації населення (ОСН) — активними представниками громад Миколаївщини

Допомогти з цим завданням активістам ОСН та органам влади готові експерти «Ресусного центру ОСН Миколаївщини», що діє при підтримці ВГО «Асоціація сприяння населення» та МФ «Відродження».

18 березня 2013 р. у м. Миколаєві «Ресурсний центр ОСН Миколаївщини» організував дві робочі зустрічі з питань удосконалення діяльності ОСН за участі Андрія Крупника, голови Всеукраїнської Асоціації сприяння самоорганізації населення, члена Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства при Президентові України, а також провідного експерта Асоціації, Євгенії Абрамової, директора департаменту розвитку інфраструктури та ЖКГ Одеської облдержадміністрації.

Зранку, у приміщені Миколаївського міськвиконкому відбулася робоча зустріч керівників структурних підрозділів виконавчих органів Миколаївської міської ради, присвячена обговоренню шляхів підвищення ефективності взаємодії органів самоорганізації населення  з Миколаївською міською радою та її виконавчими органами. За результатами обговорення, в.о Миколаївського міського голови секретар міськради Володимир Коренюгін доручив чиновникам спільно з експертами ресурсного центру розробити проекти рішення, що стосуються діяльності ОСН в м. Миколаєві. Рішення мають бути винесені на розгляд сесії міськради у травні 2013 р. Також триває спільна робота над новою програмою з розвитку ОСН в м. Миколаєва на 2014-2018 рр..

У другій половині дня, в офісі Фонду розвитку міста Миколаєва відбувся експрес-семінар експертів Асоціації сприяння самоорганізації населення з активістами ОСН та ініціативних груп з м. Миколаєва та районів Миколаївщини з питань процедури та представницької діяльності ОСН. В рамках семінару проводились консультації з конкретних ситуацій, що склалась у роботі ОСН міста та області. За результатами зустрічі, лідери ОСН вирішили об’єднатися. Також загальним побажанням активістів стало продовження практики подібних робочих зустрічей, а також семінарів-тренінгів з питань створення та діяльності ОСН.

 

ФОТО

 

У ранковій зустрічі у Міськвиконкомі взяли участь представники міського департаменту ЖКГ, департаменту забезпечення діяльності виконавчих органів міськради, управління громадських зв’язків, управління економіки та інвестицій, депутати міської ради А. Агнянников та Т. Чистякова, голова громадської організації «Фонд розвитку міста Миколаєва», М. Золотухін.

Перед початком учасників зустрічі привітав секретар Миколаївської міської ради, в.о. міського голови Володимир Коренюгін. Звертаючись до присутніх, Володимир Іванович підкреслив, що створення і діяльність органів самоорганізації населення дозволяє мешканцям міста ефективно впливати на ситуацію в житлово-комунальному господарстві, і в цьому особливо важливою є консолідація діяльності громадськості та органів влади, вироблення спільних рішень, та обмін досвідом, адже певні проблеми в галузі ЖКГ є актуальними для всієї України.

Учасники зустрічі плідно обговорили питання, пов’язані з удосконаленням нормативно-правового забезпечення процедур створення, легалізації та діяльності ОСН у м. Миколаєві з огляду на нововведення в національному законодавстві та позитивний досвід інших міст.

Одеські гості високо оцінили досвід Миколаївської влади з підтримки самоорганізації населення, зокрема, проведення конкурсів серед ОСН, які передбачають залучення коштів мешканців, а отже – сприяють відповідальності учасників та орієнтують їх на досягнення конкретного результату. «Ентузіазм та наполегливість миколаївців заслуговують наслідування і є прикладом для нас, одеситів» – відзначає А. Крупник.

Цікавим для Миколаєва може бути використання досвіду органів місцевого самоврядування м. Одеси в частині нормативного закріплення терміну повноважень ОСН, а також їх напрацювання з розробки методичних рекомендацій щодо створення і діяльності органів самоорганізації населення.

В ході зустрічі А. Крупник запропонував учасникам зібрання ознайомитися з проектами змін до чинного законодавства. Дані нововведення покликані вирішити проблеми, пов’язані з нечіткістю та неоднозначним розумінням окремих законодавчих положень, а подекуди і суперечності положень законодавства з питань діяльності ОСН іншим нормативно-правовим актам.

«Одна із основних перепон у розвитку ОСНів – стереотипне мислення людей і супротив у створенні юридичних осіб, адже це означає додаткові обов’язки і несення додаткової відповідальності.

«Та щоб вирішувати нагальні проблеми й покращувати середовище, в якому живемо, можна піти двома шляхами: заява про утворення ОСН, що ще не є юрособою, але дає багато повноважень; та безпосередньо реєстрація органу місцевого самоврядування, що дає можливість мати розширене коло повноважень і залучати ресурси,» — пояснила Євгенія Абрамова. Для прикладу, у Львові на мікро-гранти для ОСН виділено 6 мільйонів гривень.

Водночас дуже важливим є те, щоб керівництво органами самоорганізації населення брали на себе люди ініціативні та готові нести відповідальність — підкреслює Є. Абрамова — Адже орган самоорганізації – це не лише 5-7 осіб активу, це реальна сила, що допомагає громадянам відстоювати свої права, але, звісно, тільки за умов, коли кожен із нас є свідомим і небайдужим.

На сьогодні у Миколаєві зареєстровано 29 органів самоорганізації населення, ще один ОСН проходить процедуру легалізації. Три з них було створено протягом минулого року. Та й взагалі українці все більше розуміють важливість самоорганізації. За рік у державі відбулося зростання кількості ОСН на 10%. На початок березня 2013 р. в Україні, за даними Держкомстату, існує вже 1434 органи самоорганізації населення.

Щоб стимулювати створення та розвиток ОСНів, що відкриє широке коло можливостей для територіальних громад, у Миколаєві планується модернізувати згідно нових умов діючого законодавства України процедури створення та легалізації ОСН. Вони стануть більш зручними для городян. Майданчик для налагодження комунікації між самими органами самоорганізації населення та консультування і супроводу їх діяльності у Миколаєві вже є – тут діє «Ресурсний центр  ОСН Миколаївщини».

—————————————————————————————————-

Робочі зустрічі представників влади міста Миколаєва та активістів органів самоорганізації та ініціативних груп з їх створення Миколаївської області з провідними експертами та керівництвом Асоціації сприяння самоорганізації населення відбулись врамках проекту «Покращення (удосконалення) діяльності органів самоорганізації населення (ОСН) у селах і містах Миколаївщини», який реалізує ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» за Програмою «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження».

 

 

Комментирование отключено.