Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Що допоможе ОСББ стати власниками прибудинкових територій

29 березня  2013 року в м. Миколаїв відбулась прес-конференція на тему: «Чому 97% ОСББ на МиколаївщиніOLYMPUS DIGITAL CAMERA не мають прибудинкових територій». Метою прес-конференції було привернути увагу громадськості до проблем пов’язаних з процедурою передачі у власність або користування прибудинкових території ОСББ, а також представити результати і напрацювання Національної Коаліції  з удосконалення процедури оформлення прибудинкових територій.

Висновки за результатами національного дослідження не втішні:

—                    право на оформлення прибудинкових територій мають лише ОСББ та ЖБК, які створені в 20 тис. житлових будинків, що складає 16% від загальної кількості багатоповерхівок;

—                    статті 41 та 42 Земельного кодексу України в яких міститься право ОСББ та ЖБК на прибудинкову територію, прописані не чітко та мають  не відповідності з іншими законодавчими актами;

—                    процедура за якою має відбуватись оформлення прибудинкових територій не прописана в жодному нормативно-правовому акті загальнонаціонального рівня.

Як на слідок  в країні лише 2% багатоквартирних будинків мають узаконену прибудинкову територію.

В Миколаївській області ситуація аналогічна – з майже 900 ОСББ землю у  власність отримали всього – 7.

Експерти радять – для того щоб ситуація змінилась на краще необхідно діяти згуртовано та зкоординовано, в першу чергу це стосується ОСББ, як найбільш зацікавлену сторону в зміні ситуації. Першим кроком може бути консолідоване звернення   до органів місцевої влади з вимогою затвердити на місцевому рівні процедуру оформлення прибудинкових територій.

В ході роботи Національної Коаліції були випрацювані рекомендації по запровадженню місцевих процедур передачі прибудинкових територій, основні з яких:

1) Оптимальний пакет документів при подачі клопотання, який включає: копії витягу про реєстрацію, статуту, витягу з протоколу загальних зборів про прийняття рішення щодо оформлення землі, викопіювання з містобудівної документації з відображенням  місця розташування земельної ділянки та копію паспорту уповноваженої особи.

2) Передача земельної ділянки має відбуватись на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної  ділянки в  натурі  (на місцевості) – відповідно до пункту  3 прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про державний земельний кадастр».

3) Прибудинкові території необхідно передавати у власність, окрім випадків коли ОСББ виявило бажання взяти земельну ділянку в користування.

Поява місцевих процедур, стверджують експерти,  дозволить вже сьогодні змінити ситуацію з вкрай низьким рівнем оформлення прибудинкових територій. А поступово накопичена позитивна практика дасть змогу ініціювати зміни на законодавчому рівні, щоб вирішити проблему системно.

*           *           *

 

 

Прес-конференція проходила   в рамках проекту «Реформування житлово-комунального господарства через забезпечення передачі прибудинкової території ОСББ», який реалізується громадською організацією «Агентство економічного розвитку»  в межахспільної ініціативи Pact Inc., Міжнародного фонду «Відродження» та Фонду Східна Європа.

 

  

Комментирование отключено.