Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

На Всеукраїнський конкурс проектів розвитку місцевого самоврядування можуть тепер подавати заявки і ОСНи

18 серпня 2013 року неподалік міста Дніпропетровськ (комплекс «GoodZone») відбулась презентація нового Методичного посібника з підготовки та подання проектів на Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування та інших нормтивних і методичних документів конкурсу. 

На презентації були присутні перший заступник Голови Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню Олена Тертишна, керівник секретаріату дирекції конкурсу Ольга Юрченконауковці та викладачі кафедри «Управління проектами місцевого розвитку» Дніпропетровського регіонального інституту Академії державного управління, експерти з Львова, Миколаєва, Полтави та інших міст України.

Директор Інституту місцевої демократії Валерій Рубцов та доцент Академії муніципального управління Алла Кожина доповіли присутнім причини і зміст оновлення нормативно-методичної бази конкурсу. Однією з цих причин була потреба створення можливостей участі у конкурсі органів самоорганізації населення, які входять у систему місцевого самоврядування відповідно до статей 1 та 5 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» і є представницькими органами, як і місцеві ради.

До останнього часу ці елементи системи місцевого самоврядування не мали можливості брати участь у Всеукраїнському конкурсі і змагатись за державне фінансування проектних пропозицій з розвитку відповідних територій.

Згідно із новою нормативно-методичною базою на конкурсі у пілотному порядку запроваджено ще одну — (шосту) категорію учасників. Це – представницькі органи, створені жителями населених пунктів (органи самоорганізації населення — ОСН), максимальний розмір гранту для них – до 100 тис. грн.

Ця категорія учасників нова для Конкурсу. Тому у поточному році до участі у Конкурсі 2014 року допускаються ОСН з двох наступних групп:

  • комітети міських мікрорайонів з населенням не менше 2000 осіб;
  • комітети сільських населених пунктів, що не мають органів місцевого самоврядування.

Крім того, учасниками Конкурсу можуть стати тільки ОСН, що є юридичними особами та мають казначейський рахунок.

Конкурс проектів і програм поточного року розпочався 1 серпня, і ОСН, що відповідають наведеним вище кваліфікаційним вимогам, можуть подавати свої проектні пропозиції на конкурс до 30 січня 2014 р.

Презентований МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК для учасників Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування 2014 року розміщений на сайті дирекції конкурсу у розділі «кращі практики» за посиланням municipal.gov.ua/articles/show/menu/66.

Враховуючи, що нововведення є пілотним, від активності і професійності ОСН залежить, чи збережеться у подальшому нова можливість ресурсної підтримки ОСН чи буде скасована, як незатребувана.

У свою чергу, ГО «Інститут місцевої демократії», який ініціював модернізацію нормативно-методичної бази Конкурсу, буде докладати зусиль для надання консультацій ОСНам щодо підготовки проектів на конкурс.

Робота по створенню умов для участі ОСНів у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, здійсюється завдяки підтримці Міжнародного фонду «Відродження».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>