Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

«ОСН – міст між селом та владою»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA24 квітня поточного року відбувся «кущовий» круглий стіл «Розвиток органів самоорганізації населення у містах та селах Миколаївщини»  в Новій Одесі. На круглому столі були присутні представники влади, місцевого самоврядування га громадськість.

Голова Новоодеської районної ради Олександр Делікатний наголосив, що 1 квітня КМУ прийнято розпорядження «Про схвалення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні». Основна ідея Концепції – децентралізація влади  в країні і суттєве розширення повноважень територіальних громад. Саме на рівні громад можливо максимально забезпечити надання якісних та доступних адміністративних, соціальних та інших послуг для задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності на відповідній території. А у зв’язку з неминучим укрупненням сільських рад, в малих в селах, що є меншими за територіальну громаду зовсім не залишаться представників влади. Тому  такий крок, як легалізація органів самоорганізації майже неминучий.

Даний захід викликав велике пожвавлення серед присутніх представників сіл Гурївка, Костянтинівка, Новопетрівка, Михайлівка, Бугзьке та Воронцівка, які  зацікавились можливістю методичної підтримки у створенні ОСНу та методологією написання проектів по залученню додаткових ресурсів в громаду.

Валентина Горлич -заступник голови Новоодеської райради  розповіла  про вдалі приклади самоорганізації новоодесчан, а саме про діючі  територіальні комітеті  Новоодеського району, яких налічується вже більше 20, про  57 ОСББ у м.Нова Одеса та про успішні громадські об’єднання. Тому опираючись на вже існуючий досвід самоорганізації громади Валентина Василівна закликала до об’єднання людей навколо гострої проблеми села, що підштовхне мешканців до створення ОСНу і як наслідок до залучення ресурсів на її вирішення. Районна рада завжди готова надати консультативну підтримку  і як підтвердження — створено відділ інвестицій, проектів та грантів Новоодеської райради. В планах — створення Ресурсного центру громад базуючи на досвіді Баштанського району та запропонувала зробити навчальний візит до м. Баштанки.

Михайло Золотухін – голова правління ММГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» підтримав Валентину Горлич наголосивши,що Баштанський район не гірше і не краще за Новоодеський і розвиток малих сіл більшою мірою залежить від його мешканців,село само повинне забезпечувати власні потреби. І щодо сприяння самоорганізації мешканців сіл, то на базі Фонду розвитку м. Миколаєва діє Ресурсний центр для ОСН, який допоможе територіальним громадам, що мають намір до самоорганізації «знизу», та навчить залученню ресурсів. Ресурсний центр надає  не тільки консультаційну, а і грантову підтримку, а саме конкурс грантів для ОСН та ініціативних груп по їх створенню на який можна подати заявку до 1 липня поточного року.  На численні питання та вигуки сільських голів про відсутність досвіду у написанні грантів Михайло, об’явив про набір до «Школи громадянської дії» котрі діє на основі Ресурсного центру для ОСН .

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>