Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Круглий стіл для створення спроможних громад

IMG_3Під такою назвою в Миколаєві 13 липня у приміщенні міськвиконкому відбувся захід, що зібрав активістів та прибічників розвитку місцевого самоврядування серед громадських організацій. На круглому столі обговорювалися важливі питання та проблеми розвитку місцевого самоврядування через створення спроможних територіальних громад.

Важливим аспектом саме цього круглого столу стала участь громадських організацій та органів самоорганізації населення у безпосередньому створенні органів місцевого врядування та тиску на місцеву владу. Про що заявив один з провідних спікерів зібрання – голова Всеукраїнського громадського об’єднання «Асоціація сприяння самоорганізації населення» Андрій Крупник. Він також додав, що важливим кроком на шляху створення повноцінної громади є затвердження її статуту, яке має пройти через громадські слухання.

Тетяна Яблоновська, яка є виконавчим директором Миколаївського територіального відділення Асоціації міст України також висловила свою думку. Вона зазначила, щоб не виникали проблеми, з яким зіткнулися Асоціація спільно з Офісом реформ у процесі формування перспективного плану об’єднання громад, необхідно залучати громадськість до цього процесу. «Я поїздила по районах та помітила дуже низьку поінформованість простого населення. Люди, на жаль, не всі читають, хоча є і в інтернеті, і в друкованих ЗМІ. Всім, і молоді, і людям старшого віку, необхідно вчитися як треба облаштовувати наше життя далі», — поділилася своїми спостереженнями Тетяна Яблоновська.

Від імені Миколаївського міського голови учасників круглого столу привітала керуюча справами міськвиконкому Іна Бичковська. Вона зазначила, що Миколаївська міська влада приділяє багато уваги питанням децентралізації влади.

Також учасників привітав один з організаторів заходу – Михайло Золотухін від Фонду розвитку міста Миколаєва. Він висловив свою позицію, щодо реформування. На його думку, міста обласного значення у нинішньому процесі децентралізації не отримують такої уваги збоку влади, як це відбувається з областю.

Директор Офісу реформ Валентин Бойко визначив функцію своєї організації, як модератора в цьому процесі суспільної трансформації. «В практичній площині – це донесення до кожної людини суті реформ, а також – це допомога органам державної влади та місцевого самоврядування у проведені реформ», — підкреслив він. За час роботи з травня Офісом подолано декілька етапів, зокрема, етапу міфів, які нічого спільного не мають із сутністю реформ та породжені необізнаністю суспільства про самі реформи в наслідок інформаційного вакууму, який ми мали, у тому числі, в Миколаївській області.

Валентин Бойко, як юрист за фахом, зазначив: «Іноді міфи створювалися юридично малограмотними та безвідповідальними політиками, які досі затято бачать політику там, де її немає. Вони забувають про те, що реформи – це справа не тільки влади, а й опозиції, яка за цю країну також відповідає». Він також навів висловлювання народного депутата Юрія Павленка, за яким реформа в країні не те що назріла – вона перезріла.

Директор Офісу реформ підкреслив, що розвінчання міфів відбувається через зустрічі з громадами. Він високо оцінив значення навчання на курсах підвищення кваліфікації, що проводилося останні два тижні, сільських і селищних голів.  Він також додав, що починається другий етап створення громад – це так звана «народна демократія». «Всі вже знають, що примушення до об’єднання громад ні до чого доброго не призводить. Тому примушення нема і не може бути, оскільки примус не дасть позитивного результату, якого ми всі очікуємо від добровільного об’єднання, — сказав він та додав, — Слід доводити головне: реформа несе регіональний розвиток, забезпечує зрозуміле та ефективне управління територіями, що дозволить громадянам безпосередньо на місцях під свою відповідальність займатися вирішенням питань місцевого значення».

У обговоренні децентралізації на Миколаївщині взяли участь представники місцевого самоврядування з Баштанки – Лілія Антажева, Вознесенська – Тетяна Земінська, Снігурівки – Тетяна Андрющенко. Вони жваво обговорювали методику та створення перспективного плану, висловлювали своє бачення проведення реформ. Андрій Крупник висловився про необхідність затвердження механізму коригування перспективних планів. Разом з тим, він висловив свою рішучу незгоду з тим, щоб неосвічений натовп приймав фахові рішення.

На завершення круглого столу Андрій Крупник сказав, що погоджується з Валентином Бойко з приводу добровільності об’єднання та неприскорення цього процесу. «Польща на реформи, свого часу, витратила 17 млрд. євро, в тому числі на експертну оцінку та просвітницьку діяльність… Великі міста більш розвинуті та підготовлені до цього, і вони мають підтягувати всю свою область. Ми маємо знаходити баланс інтересів при формуванні територіальних громад. Це має бути прозоро, публічно та обґрунтовано!» — підкреслив Андрій Крупник.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>