Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Виклики та рецепти самоорганізації сіл у спроможні об’єднані громади Миколаївщини

DSC01182Обговорили 18 квітня за круглим столом у приміщенні Первомайської районної ради 20 представників  органів місцевого самоврядування/активістів сіл Первомайського району; Первомайської, Кривоозерської  районних рад і районних і державних адміністрацій Миколаївщини, експерти ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» (ФРММ), Офісу розвитку Миколаївщини та Української Гельсінської спілки прав людини.

Учасники наради прийшли до висновку, що лише активна самоорганізація сіл є дієвим рецептом захисту інтересів селян у незворотних процесах формування об’єднаних громад. Саме так можливо реалізувати демократичний принцип добровільності при формуванні спроможних громад . А команда експертів допоможє залучити гранти /інвестиції у виживання і  стратегічний демократичний розвиток місцевих громад. Про що підписано відповідний договір про співпрацю між головою Первомайської районної ради Світланою Вовк та директором з ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» Михайлом Золотухіним.

Фото-звіт

На думку більшості учасників круглого столу добровільному об’єднанню сіл у спроможні місцеві громади заважають як патерналістський радянський менталітет учасників реформ так і міфи щодо автоматичної ліквідації більшості сільських шкіл у об’єднаних громадах. Бракувало бажання і навичок конструктивного рівного діалогу у  всіх його учасників.

За висновками дослідження Фонду «Проблеми дієвості безпосереднього народовладдя у селах і містах Миколаївщини», у місцевих громадах бракує нормативно-правового забезпечення процедур самоорганізації та місцевої демократії, відповідних знань їх застосування, навичок місцевої демократії належного врядування,  бюджетного процесу та залучення ресурсів, що необхідні для виживання новостворених місцевих громадах.

Директор Фонду Михайло Золотухін представив напрацювання клієнтів і сервіси «Ресурсного центру сприяння самоорганізації та демократії участі на Миколаївщини», що діє на базі ФРММ з 2012 р. Зокрема,  допомога у прийнятті демократичного Статуту першої на Миколаївщині Куцурубської об’єднаної громад, підтримці ініціатив органів самоорганізації (ОСН)

Учасників зацікавили історії успіху ОСН з вирішення таких нагальних проблем локальних громад як  водопостачання, водовідведення благоустрою, доріг, поховання померлих у м  Вознесенськ, Миколаїв, Снігурівка, Казанка та інш. и  ОСН м. Миколаєва, м Вознесенську, м. Снігурівка, с Казанка та сіл Баштанського району

Також експерти Фонду поділились секретами залучення грантів/інвестицій та інших ресурсів у ініціативи мешканців сіл з формування спроможних місцевих громад.

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва».

Тел./факс. (0512) 47-38-79 або E-mail: fondnikol@gmail.com.

 

Форум «Дієва самоорганізація та участь селян у формуванні спроможних територіальних громад на Миколаївщині. Виклики, практики, перспективи», відбувся на виконання Плану заходів з реалізації Стратегії розвитку Миколаївської області до 2020 р на період 2015-17 р.» (рішення Миколаївської обласної ради № 7 від 30.07.2015 р.) та є підсумковим заходом проекту ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» на тему: «Дієве безпосереднє народовладдя у селах і містах Миколаївщини» за підтримки програми «Демократична практика» МФ «Відродження».

Партнери проекту: Миколаївська обласна державна адміністрація, Миколаївська обласна рада, Первомайська районна рада, Офіс розвитку Миколаївщини.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>