Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Виклики та рецепти спроможності новонароджених об’єднаних громад на Миколаївщини

decentral-28-11-16-1Обговорили 28 листопада за круглим столом у приміщенні Миколаївської обласної адміністрації 65 представників органів публічної влади з 12 районів області та — голови відповідних РДА та представники органів місцевого самоврядування сіл, що створюють 19 об’єднаних територіальних громад (ОТГ) після проведення у грудні 2016 р. виборів місцевих голів та депутатів за участю заступника голови Миколаївської ОДА В. Боня, голови Миколаївської облради В. Москаленко,  директора офісу реформ у Миколаївсьекої області В. Бойко,  експерту ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» (ФРММ)  і ІБСЕД з питань публічних фінансів О. Голинської та заступника голови ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» (АССН) А. Крупника.

Учасники заходи  визнали, що нагальними викликами спроможності новонароджених ОТГ є:

По-перше, як наголосили заступник голови Миколаївської ОДА В. Бонь та пан В. Бойко, тільки дві з 19-ти новонароджених об’єднаних громад є у Перспективному плані та визнані державою як спроможні. А значіть право на повноцінне життя з бюджетним процесом як і інші міста обласного значення та отримати державні субвенції і додаткові грантові /інвестиційні можливості від ДФРР і міжнародних донорів. Тому нагальним є включення рішенням миколаївської обласної радою у Перспективний план і решту 12-ти об’єднаних громад.

По-друге, згідно висновків досліджень ФРММ та АССН, бракує системної підтримки розвитку місцевого самоврядування і місцевої демократії . що є цілю та завданням стратегії розвитку Миколаївщини до 2020 року та плану з  реалізації Стратегій на 2015-17 роки. Так обласна програма розвитку місцевого самоврядування є застарілою та не відповідає згаданим рішення Миколаївської обласної ради.

Тому учасники круглого столу рекомендували прийняти відповідні зміни у два рішення Миколаївської обласної ради:

№13 від 25.12.2015 р. Про внесення змін до рішення обласної ради від 12 червня 2015 року № 3 «Про схвалення перспективного плану формування територій громад Миколаївської області».

№ 5 від 23.03.2012 р. Програма розвитку місцевого самоврядування у Миколаївській області на 2012-2015 роки. (строк дії програми продовжено до 2017 р. включно згідно Рішення від 25.12.2015 №10 та Рішення від 10.06.2016 №2).

Голова миколаївської обласної ради В. Москаленка погодилась з рекомендаціями круглого столу. Так у порядку денному позачергової сесії обласної ради є відповідний проект рішення про зміни у Перспективний план. Також вже триває розгляд депутатами запропонованого круглим столом проекту змін до Програми розвитку місцевого самоврядування у Миколаївської області.

Фото – звіт заходу

Відео-сюжети з заходу ОДТРК «Миколаїв» та ТРК «МАРТ»

 

Відкриваючи захід, В’ячеслав Бонь підкреслив, що ОДА системно сприяє формуванню спроможних громад та успішності децентралізації. Так за ініціативою ОДА Стртратегічні рішеня обласної ради містять відповідні цілі, завдання та проект. На йх виконання і організовано цей круглий стіл серій навчань нарад. І пообіцяв учасникам , що  наполягатиме на включенні до Перспективного плану та інших 12 громад. Якщо депутати ухвалять таке рішення на найближчій сесії, і якщо Кабінет міністрів вирішить, що ці ОТГ відповідають фінансовим, інфраструктурним та іншим вимогам, то 12 об’єднаних громад встигнуть отримати прямі бюджетні субвенції.

Директор офісу реформ в Миколаївській області Валентин Бойко нагадав, що тільки дві з них — Галіціновская і Баштанська — створені відповідно до Перспективного плану, а значить держава визнала здатність цих ОТГ до повноцінного існування. Одним з найважливіших результатів визнання спроможності громади, є встановлення бюджетних відносин за тими ж принципами, що і з обласними центрами.

Директор офиса реформ в Николаевской области Валентин Бойко напомнил, что только две из них — Галициновская и Баштанская — созданы в соответствии с Перспективным планом, а значит государство признало способность этих ОТГ к полноценному существованию. Одним из важнейших результатов признания способности (спроможності — укр.) общины, является установление бюджетных отношений по тем же принципам, что и с областными центрами.

Експерт з питань місцевих фінансів Олеся Голинська підкреслила, що важливість оперативного включення до Перспективного плану нових громад для того, щоб «вписатися» в рамки бюджетного календаря. Крім того, новонароджені  ОТГ повинні створити систему роботи з бюджетом, надання населенню адмінпослуг і т.д., яку можна порівняти з тією, яка сьогодні існує в районах і містах.

Якраз реалії роботи з бюджетом найбільше цікавили представників майбутніх ОТГ, присутніх в малому залі облдержадміністрації , що стало темою двогодинного майстер-класу у другої частині заходу. .

Так Олеся Голинська зазначила, що створення ОТГ — це тільки перший з етапів децентралізації та адміністративно-територіальної реформи. На другому етапі має відбутися укрупнення районів. Фактично, перші кроки в цьому напрямку вже зроблені в ході реформування прокуратури, служби держфінаудіту, створення госпітальних округів і т.д.

Оплесками привітали учасники круглого столу досягнення практиків децентралізації  та самоорганізації – героїв фільму АССН, а також становлення першої на Миколаївщині Куцурубської об’єднаної громади, що в процесі розробці власної Стратегії не тільки поставила а ї виконала завдання приєднання  сусідніх 4-х місцевих громад. Також створено школа мистецтв. Так вона стала точкою кристалізації процесів об’єднання і формування спроможної громади. Куцурубська ОТГ першою в України прийняла Статут.

Селище «Пряме» приєдналось до міста Вознесенськ у 2004 році, як мікрорайон ще за довго до реформи децентралізації і має вже певні переваги від цього. Інтереси мешканців в мікрорайоні з успіхом представляє орган самоорганізації населення «Перлина Гаю». Відеосюжет фільму на https://www.facebook.com/profile.php?id=100001629829599

Куцурубській сільський голова доповіла наступне:

«Бюджет громади на листопад 2017  року склав 19,7 млн. грн. з 11, 7 млн. грн. планового бюджету прийнятого на 2017рік. Перевиконано вже в цьому році склало 8 млн. грн. Тобто бюджет профіцитний. Збільшення бюджету на вересень 2016 року, порівняно з 2015 роком, відбулось у 4,7 рази (на 12,2 млн. грн.).

У 2016 році отримана державна субвенція на розвиток інфраструктури у розмірі 5,1 млн. грн. Все це дозволило громаді у 2016 році успішно реалізовувати 30 проектів розвитку місцевої інфраструктури, з них 22 проекти за рахунок державної субвенції, 8 проектів на рахунок власних бюджетних надходжень. Зараз ведеться капітальний ремонт доріг, реконструкція водопроводу, заміна вікон у школах та дитячих садочках, капітальний ремонт даху в садочку, облаштування дитячих майданчиків тощо.»

Заступником голови ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» доцентом ОРІДУ НАДУ при Президентові України Андрієм Крупником та головою ГО  «Вознесенська міська організація місцевої демократії» Тетяною Зелинською презентовано висновки дослідження «Як громадськість бере участь у процесах об’єднання та розвитку громад» .

Також експерти  поділились секретами залучення грантів/інвестицій та інших ресурсів у ініціативи мешканців сіл з формування спроможних місцевих громад. Учасників круглого столу зацікавили пакет брошур АССН з типовим Статутами громад сіл і міст; пакет результати роботи мережі ресурсних центр , методичні матеріали старост і джерела ресурсів місцевих громад .

 

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва».

Тел./факс. (0512) 47-38-79 або E-mail: fondnikol@gmail.com.

 Пресс — служба ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» Тел./факс (0512) 47-38-70.

_____________________________________________________________________________

Круглий стіл відбувся в рамках проекту ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» на тему: «Дієва місцева демократія у селах і містах Миколаївщини» за підтримки МФ «Відродження» та є черговим заходом проекту «Залучення мешканців сіл та міст до формування та комплексного розвитку спроможних територіальних громад», що реалізується Фондом при партнерстві з Миколаївською облрадою, Миколаївською ОДА згідно рішення облради №7 від 30.07.2015 р. «Про затвердження Плану заходів з реалізації у 2015-2017 роках..» та на виконання завдання 3.2.2. Стратегії розвитку Миколаївської області на період до 2020 р.

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>