Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Як Баштанська об’єднана громада стане самою доброчесною та прозорою на Миколаївщини

dsc01538Саме це обговорили 30 листопада за круглим столом у відділі енергоменджменту, муніципальних ініціатив та інвестицій Баштанської міської ради 20 представників 6-ти  органів місцевого самоврядуванні і місцевих громад, створять найбільшу в області об’єднану територіальну громаду (ОТГ) після проведення 18 грудня 2016 р. виборів місцевих голів та депутатів.

Фото-звіт

Відкриваючи захід, Баштанській міській голова Іван Рубський казав, що створення Баштанської об’єднаної територіальної громади (ОТГ) — це тільки перший з етапів реалізації реформи децентралізації та адміністративно-територіальної реформи. На другому етапі буде створена єдина громада у межах Баштанського району, що відповідатиме майбутнему госпітальному округу і т.д..

Також міський голова підкреслив, що «рецептами спроможності Баштанської громади, що об’єднується з окремними селами району є рівноправний громадський діалог, доброчесне, належне врядування та участь громад у формуванні та реалізації стратегічних завдань розвитку. Так нещодавно створений Баштанський ресурсний центр громади вже залучив програму DOBRE, що допоможить розробити стратегію а останні роки надійними партнерами з мобілізації ресурсів для розвитку місцевих громад району громадські організації та органи місцевого самоврядування , що зібрались за круглим столом.

 

Директор ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» (ФРММ) Михайло Золотухін. зазначив, що Баштанська об’єднана громада має все для того щоб відбутися як спроможна місцева громада з належним самоврядуванням. А саме:

По-перше, об’єднана громада є у Перспективному плані та визнана державою як спроможна. А значіть має право на повноцінне життя з бюджетним процесом як і інші міста обласного значення та отримати державні субвенції і додаткові грантові /інвестиційні можливості від ДФРР і міжнародних донорів.

По-друге, є дієве громадянське суспільство, що вже має успішний досвід реалізації за підтримки ФРММ та  інших донорів як партнерських проектів з органами публічної влади з вирішення актуальних для мешканців соціально-економічних проблем , так і моніторингових проектів у сфері доброчесності та прозорості місцевих фінансів.

По -третє, є професійна команда що спроможна створити у у Баштанському районі спроможну місцеву громаду з належним врядуванням у місцевих фінансів ,системі  надання населенню адмінпослуг

Оплесками привітали учасники круглого столу досягнення практиків децентралізації  та самоорганізації – героїв фільму АССН, а також становлення першої на Миколаївщині Куцурубської об’єднаної громади, що в процесі розробці власної Стратегії не тільки поставила а ї виконала завдання приєднання  сусідніх 4-х місцевих громад. Також створено школа мистецтв. Так вона стала точкою кристалізації процесів об’єднання і формування спроможної громади. Куцурубська ОТГ першою в України прийняла Статут.

Також учасників заходу зацікавили результати моніторингового дослідження використання бюджетних коштів Добренської сільської ради за 2015 рік, що здійснила сільська громадської організації «Мрії збуваються» Лариси Фігури в рамках проекту при підтримці ФРММ за кошти NED.

У завершені заходу Директор ФРММ поділився секретами залучення грантів для підтримки місцевої демократії та презентував навчання з актуальних питань  формування спроможної місцевої громаду, що планується провести у м. Миколаєві у лютому 2017 року.

 

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва».

Тел./факс. (0512) 47-38-79 або E-mail: fondnikol@gmail.com.

_____________________________________________________________________________

Круглий стіл відбувся в рамках проекту ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» на тему: «Дієва місцева демократія у селах і містах Миколаївщини» за підтримки МФ «Відродження» та є черговим заходом проекту «Залучення мешканців сіл та міст до формування та комплексного розвитку спроможних територіальних громад», що реалізується Фондом при партнерстві з Миколаївською облрадою, Миколаївською ОДА згідно рішення облради №7 від 30.07.2015 р. «Про затвердження Плану заходів з реалізації у 2015-2017 роках..» та на виконання завдання 3.2.2. Стратегії розвитку Миколаївської області на період до 2020 р.

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>