Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Яка модель надання безоплатної правової допомоги (БПД) потрібна селянам?

%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%8f-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%89%d1%8c-%d0%bf%d0%be-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d0%bc-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d0%bcЦе питания нещодавно у квітні 2017 р. за круглим столом у Березанській центральній районній бібліотеці обговорили представники громадськості, органів районної державної влади, місцевого самоврядування та відповідних установ/організацій, що реформують на Миколаївщині згадану модель.

Ініціатор круглого столу Перший миколаївський місцевий центр з надання БВПД поєднав звіт піврічної діяльності «Березанського бюро безоплатної правової допомоги» та обговорення викликів ефективності системи надання безоплатної правової допомоги. Учасники заходу визнали нагальність переорієнтації системи БПБ від індивідуальних сервісів кожному мешканцю до формування місцевої громади, що спроможна практикувати вирішення нагальних проблем селян у правовий спосіб.

Фото-заходу:

«Нагальними для більш 500 селян, що з жовтня 2016 р. звернулись у «Березанське бюро безоплатної правової допомоги», є питання соціального захисту, земельно-майнові, спадщини, виконання судових рішень. По ним надано первинна та вторинна (31 консультація) правова допомога. Про якість допомоги свідчить як зростання запрошень на виїзні консультації у селах так і у самому районому бюро. Якщо так піде дали, то ми не зможемо забезпечити належну якість наших послуг. І це є викликом.» — доповіла представниця районного бюро Людмила Бенедюк.

Фото Людмила Бенедюк:

Голова Березанська РДА Сергій Танасов подякував за роботу бюро БВПД та зазначив, що співробітники бюро взяли на себе левову частку вирішення правових проблем громадян району та зменшили соціальну напругу. Про це свідчіть аналіз звернень громадян Районної державної адміністрації. Також голова РДА казав, що є потреба у продовженні діяльності бюро в районі та буклетах по земельному праву з відповідями «людською мовою» на згадані нагальні питання.

Під час свого виступу директор Перший миколаївський місцевий центр з надання БВПД Олег Матвиенко (Oleh Matviienko) наголосив, що головним наслідком реформування системи БПБ є підвищення спроможності громадян до вирішення як своїх потреб так і проблем громади у правовій спосіб.

«..Ми маємо інструменти та ресурси, але самі не зможемо подолати правову неграмотність громадян. І лише зусиллями органів місцевого самоврядування, державних органів міністерств, громадськості можливо подолати прірву доступу до правосуддя громадянами району..».

Пан Олег презентував буклет Першого центру БВПД: «Деякі питання, консультації та поради з Сімейного права, розподілу власності подружжя, та аліментів» не тільки для юристів та адвокатів, але й для всіх громадян та інші https://drive.google.com/drive/folders/0B5JrjU1bNIKlTkwzQmpTajhCOGs . Для органів місцевого самоврядування також презентовано три практичних посібника програми DESPRO: «Застосування земельного законодавства» https://drive.google.com/file/d/0B5JrjU1bNIKlMzFSbkNabjVZdlk/view , «Організація діловодства та забезпечення обігу інформації» та «Повноваження органів місцевого самоврядування у сфери містобудування» https://drive.google.com/file/d/0B5JrjU1bNIKlWHpIT1dmaDBfZEE/view.

На пропозицію директора Регіональний центр з надання БВПД у Миколаївській області Чистого В.О. щодо введення в об’єднаних громадах посади юриста, начальник Головного Територіального управління юстиції у Миколаївській області Роман Возняк запропонував задля збереження та наповнення державного бюджету місцевих громад ввести в об’єднані територіальні громади посаду державного реєстратора, за оплату послуг якого буде наповнюватися бюджет громади, і який надаватиме первину правову допомогу.

Директор ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» Михайло Золотухін погодився, з паном Олегом щодо необхідності побудови моделі надання безоплатної правової допомоги не тільки на основі структур державної влади, установ, но і за участю місцевого самоврядування і громадських організацій. Додав, що саме цім вже рік опікується «Партнерство за якісну правову допомогу» за участю трьох місцевих центрів БВПД, Головоного управління юстиції у Миколаївської області, Миколаївського і Вознесенського міськвиконкомів, місцевих громадських організацій і бібліотек.

«..Наш фокус — формування дієвої моделі надання безоплатної правової допомоги на основі  взаємодії між усіма надавачами правової допомоги. А якщо ні, то альтернативою буде «Шини+»»,  наголосив Михайло Золотухін, директор «Фонду розвитку міста Миколаєва», та координатор Партнерства

«..Протягом 2016 р. ми провели аналітичне дослідження. За його рекомендаціями видано наказ Координаційного центру БПД Мінюсту України №188 від 27.09.2016 р., яким на місцеві Центри БПД покладені таж надання первинної правової допомоги. http://legalaid.gov.ua/images/legislation/181.pdf, що дало можливість селянам отримати первинну допомогу за державні кошти.

Також погоджуюсь з представником Березанського бюро БПД, що викликом є не розуміння представниками органів місцевого самоврядування доцільності витрат коштів місцевого надання первинної допомоги. Також бракує відповідних знань та навичок у місцевих чиновників та депутатів.

Саме тому Партнерство запропонувало практичний посібник для органів місцевого самоврядуванні і громадських активістів «Методичні рекомендації щодо організації надання безоплатної первинної правової допомоги органами місцевого самоврядування»   …».

Сам практичний посібник представила начальник відділу Першого миколаївського місцевого центру БВПД Вікторія Царьова.

Пані Вікторія у своєму виступі також зазначила, що саме на рівні територіальних громад повинна вибудовуватися ефективна та стала система надання правової допомоги людям. Активне правопросвітництво територіальної громади та забезпечення доступу до правової допомоги усіх незахищених верств населення позбавить соціальної напруги, підвищить авторитет місцевої влади та правової культури громадян, дасть можливість звільнення виконавчого апарату органу місцевого самоврядування від навантаження, пов’язаного із безпосереднім наданням первинної правової допомоги тощо.

Начальник відділу правової інформації та консультацій Ольга Василенко (Olga Vasilenko) зазначила, що дійсно, серед пріоритетних напрямків розвитку безоплатної правової допомоги — переорієнтація всієї системи з надання правової допомоги індивідуально кожному клієнту на посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад, що є важливою передумовою успіху багатьох реформ, які проводяться в Україні.

Також пані Ольга зупинилася на інструментах посилення правової спроможності, серед яких можна згадати освітні програми для населення, механізми медіації та альтернативного вирішення спорів, а також судові механізми та інформаційно-роз’яснювальні кампанії. Програми з посилення правової спроможності та посилення доступу до правосуддя також часто передбачають залучення пара-юристів у громадах, що обізнані з питаннями права та діяльності органів влади.

Загалом, жваве обговорення пройшло за участю голови Березанської райдержадміністрації Танасова С.І., секретаря Березанської районної ради, начальника Головне територіальне управління юстиції у Миколаївській області Територіального управління юстиції у Миколаївській області Роман Возняк, директора Регіональний центр з надання БВПД у Миколаївській області Чистого В.О., директора ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» Михаил Золотухин, голови громадської організації «Березанська районна організація Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» Свинаренко Г.Ф., голови Березанської районної організації ветеранів України Зініна М.О., члена Всеукраїнської Асоціації сільських та селищних рад об’єднаної громади Всеукраїнської асоціації місцевого самоврядування Бізікова М.І., сільських голів та старост сільських рад.

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» — координатора партнерства «За якісну безоплатну правову допомогу»

_____________________________________________________________________________Діяльність партнерства «За якісну безоплатну правову допомогу» започаткованов раиках проекту ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» за підтримки Програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» МФ «Відродження» та Канадського бюро міжнародної освіти Уряду Канади.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>