Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Миколаївці смакували «Громадський бюджет» та цікавились рецептами впливу на рішення влади

dav

dav

33 миколаївця подали свої пропозиції щодо формування міського бюджету на майбутній рік в ході акції «Впливай на бюджет свого міста!», яка пройшла в Каштановому сквері 14 жовтня 2017 р. Її організаторами були учасник громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети»  ГО «Фонд розвитку м.Миколаєва» та інші громадські організації, що 14 жовтня провели перший у місті в ярмарок — фестваль  «Миколаїв Громадській».

Фото-звіт

Метою акції є підвищення поінформованості та привернення уваги мешканців м. Миколаєва до  проблем місцевих бюджетів, а також спонукання місцевої влади до підвищення прозорості бюджетного процесу та участі в ньому громадськості.

В ході здійснення акції запросили  миколаївців до участі в бюджетному процесі. А саме :image6

По-перше, відбулась презентація можливостей мешканцям м. Миколаєва  реалізувати громадську ініціативу за кошти міського бюджету участі в рамках міської програми Громадський бюджет. Зразок форми проекту розміщено на офіційному сайті Громадського бюджету м. Миколаєваhttp://mykolaiv-budget.e-dem.in.ua

Як подати проект https://www.youtube.com/watch?v=H0cJLEaQjZ8

33 городян вже заповнили форму  пропозицій до бюджету м. Миколаєва 2018 р.. Все буде узагальнено та направлено до  міської ради. Найбільш активним та розумним активістам ФРММ допоможе оформити проект на конкурс громадського бюджету.

По-друге, Експерти Фонду презентували можливості впливу громадян на ефективність, прозорість місцевого бюджетного процесу за допомогою Експертно – громадської ради виконавчого комітету миколаївської міськради, громадських слухань,  громадського аудиту, е-петицій та інших механізмів місцевої демократії.

При цьому, представникам ініціативних груп громадян та громадських об єднань запросили отримати навчальну , коуч та грантову допомогу в рамках поточних проектів ФРММ за кошти міжнародних донорів.

ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» оголосив грантовий конкурс за кошти NED та запрошує на тренінги з питань складання грантових проектів  . Докладніше на http://frgn.mk.ua/?p=9262

«..Ми постаралися пояснити людям, що міський бюджет — це не щось абстрактне, а наші власні кошти, гроші кожного з нас, які ми платимо в міську казну у вигляді податків і зборів…»- пояснив наміри організаторів директор ГО «Фонд  розвитку м. Миколаєва» (ФРММ) Михайло Золотухін.

— «По суті справи, це як бюджет сім’ї — нашої великої і єдиної міської сім’ї. Відповідно, і витрачати ці гроші ми повинні ефективно, з розумом, а не тринькати направо і наліво.

Це була вже друга Публічна акція «Впливай на бюджет свого міста!» Перша ФРММ провів спільно з КУ «Агенція розвитку Миколаєва» у серпні 2016 р. Це стало стартом компанії наслідком якої є прийняття міської програми Громадський бюджет» з фінансуванням 10 млн.грн. Доречи, громадські проекти переможців будуть профінансовані у 2018 році.  Уповноваженим органом міської ради з впровадження цього механізму участі городян у розвитку міста є Департамент економічного розвитку … ».

Участники акции рассказывали горожанам о  3-х річної адокаційної компанії ФРММ та газети «Вечерний Николаев» як учасників громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети». Півтори роки надійними партнерами також є КУ «Агенція розвитку Миколаєва», що разом з міською радою  долаємо виклики закритого , не ефективного бюджетного процесу.

«..Так щорічним за рейтингом з майже останнього 12 місця у 2015 п , у 2016 стало «Середнячком» і є шансу 2017 р війті у лідери. Нещодавно за оцінкою міжнародної організації «Трансперенсі  інтернешенел» місто увійшло у 4-ку лідерів по рівню прозорості…»- казав директор ФРММ.

Всіх, хто цікавиться, волонтери роздавали інформаційні буклети: «Як взяти участь у Громадському бюджеті 2018»; Умови конкурсу адвокаційніх ініціатив «Ефективність, прозорість місцевіх бюджетів під контроль громад — 2017»; «Де твої гроші в місцевому бюджеті?» І пам’ятку «Як контролюваті свои гроші в місцевому бюджеті: 10 порад для активних мешканців».

Спілкування не пройшло дарма. Десятки людей зважилися подати свої бюджетні пропозиції на 2018 рік. 33 людини заповнили для цього спеціальні анкети, що в 1,5 рази больше ніж по торік.

Інші вирішили використовувати можливість подати бюджетні пропозиції за допомогою мережі Інтернет. Зробити це можна до 2 листопада 2017 р. , Направивши Анкету на е-mail: fondnikol@gmail.com . Після цього всі бюджетні пропозиції городян будуть оброблені, систематизовані та спрямовані Миколаївському міському голові та міській раді.

Директор общественной организации  «Фонда развития г. Николаева» Михаил Золотухин, тел. (0512) 47-38-79; (067) 512-16-32

*     *

Акція «Впливай на бюджет своєї громади!» проводиться учасниками Громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» одночасно в  різних регіонах України.  Місією партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» є створення умов для ефективного формування та використання місцевих бюджетів в інтересах громад шляхом підвищення доброчесності, прозорості бюджетного процесу та забезпечення участі громадян у ньому. Наразі до складу партнерства входять 39 громадських організацій та ЗМІ з 17 областей України. Більш детально про діяльність партнерства можна дізнатись на сайті  http://probudget.org.ua

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>