Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Місцева демократія у м. Миколаєві має потенціал!

 

Нагадаємо, що вже більш 8- ми років на базі ЦБС для дорослих м Миколаєва ім. м. Л Кропивницького мережа Центрів обслуговання громадян (ЦОГ) допомагає миколаївцям опанувати механізми демократії участі для впливу на якість місцевого самоврядування. Цінуємо їх великий внесок у залучення мешканців до заявочної компанії громадського бюджету 2017р.

Так сьогодні у Центральної міської бібліотеки ім. М. Л Кропивницького консультанти мережі ЦОГ отримали пакет інформаційних матеріалів (буклетів) за допомогою яких ми допоможемо городянам зрозуміти бюджетний процес та дієві механізми впливу на його пріоритети та ефективність.

IMG_3242

Матеріали (буклети) орієнтовані на активну громадськість, яка цікавиться питаннями управління державним та місцевими бюджетами: обсягами, джерелами наповнення, напрямками витрат. Матеріали підготовлені в рамках проекту «Все, що потрібно знати про бюджети», що реалізовується за підтримки Фонду «Східна Європа».

Так ми сьогодні започаткували черговий етап інформаційно- просвітницько та адвокаційної компанії, що допоможе  запровадити демократичний, прозорий, ефективний бюджет для зеленого, чистого і комфортного м. Миколаєва. Ми  ще раз переконались , що якісна візуалізація дозволяє  пояснити навіть складні фінансові питання.

В буклетах абсолютно доступно розтлумачені питання компетенції міської ради, оскільки досить багато людей помилково вважають, що розмір пенсій чи ціна на газ – це справді ті питання, на які мають вплив міській голова чи депутати.

Також в буклеті детально роз’яснено з яких джерел наповнюється бюджет (податок на доходи фізичних осіб, акциз, єдиний податок, який сплачують місцеві підприємці, орендна плата, земельний податок, субвенції, неподаткові надходження) та названі точні обсяги цих складових доходної частини бюджету.

Не менше уваги приділено питанню «На що витрачаються кошти?». Людина, яка отримала в рамках акції інформацій буклет може точно дізнатися, скільки наших спільних коштів витрачається на освіту, медицину, соціальний захист, будівництво та ЖКГ, транспорт, культуру та спорт.

У буклеті представлена інформація про динаміку бюджету Миколаєва за 2014 – 2017 роки. Бюджет міста зростала в основному за рахунок децентралізації – держава з кожним роком передає все більше функцій і грошей на місця.

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»

Інформаційні матеріали підготовлені в рамках проекту «Все, що потрібно знати про бюджети», що реалізовується ГО «Бюро аналізу політики» та «Фонд розвитку м. Миколаєва»-учасників громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети»  в рамках програми «Публічні бюджети від А до Я: інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>