Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

БАЖАЄМО ДОБРА НОВОНАРОДЖЕНИМ ОТГ!!!

 

Сьогодні 30 червня 2019 року мешканці 12-ти новостворених об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) Миколаївщини оберуть голову та своїх депутатів місцевих рад. 

Важливо, щоби виборці активно та відповідально проголосували і обрали таких представників, які зможуть скористатися перевагами децентралізації для розвитку своєї громади. Відповідальне голосування дасть шанс новим громадянам скористатися перевагами децентралізації для виживання і розвитку у своїх громадах.

Для цього команда експерті ОБСЕ провели 24 зустрічей у Березнегуватської, Вільнозапорізької, Висунської, Горохівської, Калинівської, Лоцкінської, Мигіївської, Новобузької, Нововмар’ївської, Снігурівської, Софіївської та Сухоєланецької громадах.

Учасниками зустрічей стали більше 573 осіб, включаючи кандидатів у депутати/голови ради ОТГ, діючих посадових осіб органів місцевого самоврядування, членів виборчих комісій, місцевих підприємців, керівників установ та активістів. 

Учасники обговорили такі теми:

✅повноваження органів місцевого самоврядування, що обираються на місцевих виборах, та їх відмінність від теперішніх органів місцевого самоврядування, 
✅ механізми прийняття рішень у об’єднаних громадах,
✅ роль старости в ОТГ,
✅відповідальність за порушення законодавства під час агітації, зокрема щодо підкупу та адмінресурсу,
✅ заборона передачі бюлетеня стороннім особам, заборона фото-відеозйомки заповненого бюлетеня,
✅ кримінальна відповідальність за видання бюлетеня без паспорта, підписання чистих протоколів, тощо.

На ділових іграх учасники не тільки сформулювали пакет пріоритетних проблем своїх нових ОТГ, а і смоделювали громадські обговорення та діяльність депутатів місцевої ради по їх вирішенню в нових умовах об’єднаної територіальної громади.

Відео ділової гри у Н. Бузі отримали завдяки «ТУТ.ІНФО». Дякуємо Юрію Черемису за організовану е- трансляцію цих тренінгів. 

Посилання на відео трансляції проведення тренінгів в Новому Бузі:

https://www.facebook.com/tyt.tv/videos/629044204268674/

https://www.facebook.com/tyt.tv/videos/668130907024778/

https://www.facebook.com/yuriycheremis/videos/2391321460932076/

Так місцеві еліти усвідомили, що разом доведеться вирішувати успадковані та застарілі проблеми стану шляхів, із водопостачанням та каналізацією, вивозом та переробкою сміття, благоустроєм територій та створенням умов для заходу в громади бізнесу. 

А механізми демократії участі допоможуть мешканцям самим впливати та контролювати не тільки питання ремонту та експлуатації доріг, а й контролювати всі об’єкти спільної інфраструктури, моніторити якість виконання робіт, професійно допомагати місцевій владі здійснювати повноваження.

Підбиваючи підсумки цих зустрічей, можна зазначити, що в країні дійсно відбуваються зміни на краще і це, в першу чергу, видно по тих людях, які проявляють громадянську активність, цікавляться повноваженнями органів місцевого самоврядування в нових умовах, намагаються реалізувати свої ініціативи або через висування в місцеві органи влади, або через створення дорадчих органів. 

Від імені тренерів Координатора проектів ОБСЄ дякуємо керівниками та працівникам місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування за надану допомогу у проведенні цих зустрічей, дякуємо активним мешканцям за участь і цікаві ідеї та бажаємо всім отримати максимум користі від реалізації можливостей в об’єднаних територіальних громадах.

Михайло Золотухін, директор ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва», тренер експерт проекту.

Олесандр Дудюк, координатор проекту по Миколаївській області 

Проект «Підтримка належного врядування в місцевих громадах як складової реформи децентралізації» Координатора проектів ОБСЄ в Україні, що виконується у співпраці з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України(Мінрегіон). Проект фінансується Місією Сполучених Штатів Америки до ОБСЄ (U.S. Mission to the OSCE),  , Міністерством закордонних справ Королівства Норвегії, Федеративної Республіки Німеччина та Литовської Республіки.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>