Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Миколаївська колегія 5-ти громадських рад запропонувала рецепти лікування ефективності місцевого самоврядування

 

Колегія на своєму черговому засіданні 14 червня 2019 р. не тільки обговорила чому у м. Миколаєві хворіє якість дорік і благоустрою, а і запропонувала запровадити у виконавчих органах Миколаївської міської ради та у підвідомчих бюджетних установах систему внутрішнього контролю та аудиту.

 

Для чого Миколаївському міському голові рекомендовано активізувати діяльність робочої групі з питань демократичності, прозорості і ефективності бюджетного процесу у м. Миколаєві» (розпорядження міського голови (111р від 21.05.2018), що була створено за рекомендацією   Експертно-громадської ради Миколаївської міської ради (далі ЕГР) по результатам трьох щорічних громадських аудитів ефективності бюджетного процесу .

ХВОРОБИ, що виявили громадські аудитори Експертно-громадської ради .

Експерт ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» Тетяна  Золотухіна Т.В., так прокоментувала перші результати громадського аудиту муніципального менеджменту миколаївським дорогами та благоустрою за період 2017-травень 2019р:

«.. .Ми виявили, що  причиною хвороб якості місцевих доріг та благоустрою є не стільки брак коштів, скільки не добре врядування місцевими посадовцями та депутатами. Ігноруються вимоги діючого національного законодавства щодо створення зрозумілою місцянами,  відкритої, прозорої та підзвітної системи управління.

Нажаль, ні з  офіційних відповідей місцевих посадовців, ні з сайтів органів місцевого самоврядування ми  не виявило виконання вимог діючого законодавства. Нікому не відомо:

По-перше, Що і коли будуть проведені поточні (ямкові) та капітальні ремонти доріг та заходи з благоустрою . Відсутні технічні паспорти доріг, вулиць зелених зон. Не має:

  • Жодної статистичної інформації щодо кількості та протяжності доріг Миколаєва.
  • Скільки квадратних метрів місцевих доріг потребують капітального, поточного (ямкового) ремонту;
  • Середньострокових/ довгострокових планів по утриманню автомобільних доріг міста.  

По-друге, Хто за що відповідає. Відсутнє розподілення повноважень між розпорядниками. Надмірна кількість профільних розпорядників з дробленням та дублюванням функцій.

Також виявлено не доброчесність у місцевих фінансах. Левова часка закупівель не підпадає під процедуру відкритих торгів. Адміністрація Корабельного району за період 2017-2019 (травень): 80 закупівель поточного та капітального ремонту доріг, внутрішньо квартальних проїздів .

Тільки три з них за потенційним об’ємом закупівлі попали під процедуру публічних закупівель. З 49,13 млн грн. тільки 6,54 млн пройшли публічні торги.

Адміністрації районів за період 2017-2019 (травень): половина «дрібних» договорів виконана в невчасний для подібних робіт час середина листопада — кінець грудня. (Законодавством заборонено ремонти дорожнього покриття в вологу погоду).

Фото Т. Золотухіной.

Фото Т. Золотухіной.

ЛІКИ, що рекомендувала Колегія 5-ти громадських рад   виявили громадські аудитори в рамках діяльності Експертно-громадської ради .

« Громадські експерти у Миколаєві,з 2015 р щорічно діагностують хвороби  муніципального менеджменту та пропонують міськвиконкому і депутатам відповідні ліки. Саме на виконання рішення ЕГР та резолюції  січневих громадських слухань з питань ефективності і прозорості бюджетного процесу у Миколаєві 2017-2019 посадовці разпочали лікування за нашим рецептом.  Вже виконано 90% пунктів наших рішень і резолюції .

Це дає надію що, висновки та рекомендації чергового грмадського аудиту не тільки сприймуть посадовці, а і виконають вимоги національного законодавства щодо запровадження системи внутрішнього аудиту та контролю ..»

Саме так розпочав свій виступ заступник голови ЕГР, директор ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» Михайло Золотухін» .

Так  зроблено ще один важливий крок із побудови системи прозорості та ефективності місцевого самоврядування у  м. Миколаєві.

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»

________________________________________________________________________

Рекомендації щодо налагодження дієвої системи громадського контролю у виконавчих органах міської ради розроблено в рамках Проекту «Громадська префектура для ефективних місцевих бюджетів», який реалізує ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» (ФРММ) за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>