Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Проект щодо посилення децентралізації спрямований на підвищення антикорупційної обізнаності громадськості у п’яти пілотних областях – експерти (відео)

Він діяв півроку в громадах Чернігівської, Харківської, Миколаївської, Львівської та Луганської областей. Київ. 12 лютого. УНІАН. Проект щодо посилення децентралізації спрямований на підвищення антикорупційної обізнаності громадськості у п’яти пілотних областях України. Про це повідомив на прес- конференції в УНІАН керівник проекту «Посилення децентралізації: антикорупційні політики для нових об’єднаних територіальних громад», голова ГО «Чернігівський Центр прав людини» Олександр Підгорний. Йдеться про Чернігівську, Харківську, Миколаївську, Львівську та Луганську області. Проект тривав півроку і реалізується завдяки підтримці уряду Великої Британії. За словами Підгорного, завданням цього проекту було покращити якість місцевого самоврядування, збільшити його прозорість та підзвітність, а також підвищити антикорупційну обізнаність громадськості. Політична радниця посольства Великобританії в Україні Катерина Давенпорт заявила, що посольство підтримує цей проект. При цьому вона наголосила, що реформа децентралізації одна із найбільш успішних і важливих в Україні. Вона сподівається, що досвід запровадження антикорупційного законодавства в громадах, які брали участь в проекті, буде корисним і для інших громад по всій Україні.

Ніжинський міський голова Анатолій Лінник зазначив, що участь в цьому проекті є дуже корисною для громади і що відкритість влади не повинна забезпечуватись тільки бажанням того чи іншого посадовця, зокрема, міського голови, а повинні бути впроваджені механізми дієвого контролю з боку громади, громадських інституцій. За його даними, минулого року було розроблено відповідний порядок врегулювання конфлікту інтересів в Ніжинській міській раді і у виконавчому комітеті, а також порядок проведення антикорупційної експертизи нормативно- правових актів і ухвалення антикорупційної програми. За його словами, запропоновані проектом такі підходи необхідні кожній громаді. Експерт проекту, представник ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» Михайло Золотухін підкреслив, що важливим було бажання цих громад набиратися досвіду, прагнути більше отримати знань, в тому числі щодо нововведень в законодавстві. Він зауважив, що важливим є підвищення рівня антикорупційної обізнаності населення повсюдно, а не тільки в рамках проекту. Експертка проекту, представниця ГО «Центр громадської адвокатури» Тетяна Яцків повідомила, що під час реалізації проектами велася робота з антикорупційними програмами, розроблялися заходи щодо запобігання вчинення корупції. Вона додала, що використовували рекомендації Національного агентства з питань запобігання корупції, а також опрацювали самостійно багато норм законодавства, пов’язаних з антикорупційними нормами. Вона зазначила, що важливо було показати в ОТГ, як працювати з конфліктом інтересів при ухваленні рішень. Інша експертка проекту, представниця ГО «Громадська ініціатива Луганщини» Тетяна Кіріллова повідомила, що частина громад, які були відібрані для реалізації проекту, розташовані далеко від обласних центрів. Зокрема, участь в проекті брали, крім Ніжинської міської ради (Чернігівська область), також Великобурлуцька селищна рада (Харківська область), Березанська селищна рада (Миколаївська область), Новострілищанська селищна рада (Львівська область) та Новоолександрівська селищна рада (Луганська область). За її словами, виникають технічні проблеми, пов’язані з реалізацією антикорупційного законодавства, бо в деяких селах немає Інтернету, існують перебої зі зв’язком, тому складними для реалізації є програмні пункти щодо електронних звернень і своєчасне подання декларації.

Детальніше читайте на УНІАН: https://press.unian.ua/press/10870934-proekt-shchodo-posilennya-decentralizaciji-spryamovaniy-na-pidvishchennya-antikorupciynoji-obiznanosti-gromadskosti-u-p-yati-pilotnih-oblastyah-eksperti-video.html?utm_source=social&utm_medium=share&utm_campaign=site&fbclid=IwAR22FA6QbCIleeqBPPFJvvTFqcodbuxExp3LRcIe9NKAlMdjhzN4l_nwS0Y

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>