Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Пресс-реліз круглого столу «ВЛАДА — ГРОМАДА. ДІЄВІ ІНСТРУМЕНТИ ТА МЕХАНІЗМИ ВЗАЄМОДІЇ»

Проєктом «Найкращі практики місцевого самоврядування», що впроваджується місцевими Коаліціями за підтримки експертів Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ, підготовлено проєкт Дорожньої карти реформ за напрямом «Розвиток місцевої демократії».

В онлайн-засідання круглого столу, що відбувся 14 травня 2021, взяли участь представники громадських інституцій, члени громадських та експертно-громадських рад: Ващиленко Артем, експерт коаліції Миколаївської регіональної платформи реформ, Голова Експертно-громадської ради виконавчого комітету миколаївської міської ради (2017-2021 рр.), голова Української Асоціації Центрів Підтримки Бізнесу; Вєтров Валерій експерт коаліції Миколаївської регіональної платформи реформ, представник Громадської ради при Державній регуляторній службі України, голова ГО «Спілка Підприємців Миколаївщини; Золотухін Михайло, експерт коаліції Миколаївської регіональної платформи реформ, голова ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва»; Золотухіна Тетяна, експертка коаліції Миколаївської регіональної платформи реформ, експертка з фінансів ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва», провідна експертка Коаліції Громадська префектура; Кашуба Анна, експертка коаліції Миколаївської регіональної платформи реформ, голова ГО «Фонд ініціативного розвитку», Громадський Префект.

Під час онлайн-засідання проведено презентацію Дорожньої карти реформ, направлених на посилення спроможності членів місцевих громад до якісної взаємодії «влада – громада» при вирішенні питань місцевого значення з врахуванням інтересів широкої громадськості та реалізації громадянських прав на громадську участь.

Валерій Вєтров зазначив, що: «життя залежить від ефективного управління та регулювання. Основні проблеми, з якими ми зустрічаємося, — це неефективність управління та регулювання різних галузей; прийняття рішень, які не враховують баланс інтересів різних груп населення; формальне виконання законодавства, прийнятого на центральному рівні, перш за все, яке направлене на проведення реформ; це зловживання та корупція при виконанні владних повноважень. Всі ці фактори повторюються не залежно від того, як змінюються і що обіцяють політики на центральному рівні. Якщо ми говоримо про інструменти місцевої демократії, то перш за все ми повинні говорити про статтю 38 Конституції України, яка гарантує право громадянам брати участь в управлінні державними справами. Та інші нормативно-правові акти, які надають можливість громадянам брати участь в процесі прийняття рішень. Проте є фактори, які знижують ефективність цих інструментів, а саме: небажання представників органів влади комунікувати із представниками громадянських інститутів; відсутність знань та навиків у представників громадських інститутів в системній роботі по прийняттю рішень. Важливо знайти баланс в прийнятті рішень».

Артем Ващиленко зазначив, що розуміння про якість і можливості участі громадян у процесі прийняття рішень ОМС залежать не лише від громадської активності, але і від того, які інструменти є в їх розпорядженні.

Михайло Золотухін акцентував на тому, що механізми місцевої демократії можуть захистити інтереси та права громадян і без налагодження якісної взаємодії «влада — громада» складно долати виклики неефективних витрат коштів платників податків на заходи, доцільність, перспективність яких є загрозою успішності реформ місцевого самоврядуванні і децентралізації. Також зазначив, що досвід учасників коаліцій МРПР, #ГромадськаПрефектура є доказом того, що передбачені законодавством форми місцевої демократії можуть залучити жителів у взаємодію з органами МС для вирішення згаданих питань місцевого і обласного значення.

Тетяна Золотухіна підготувала й озвучила ґрунтовну доповідь, щодо питань розвитку місцевої демократії, де окреслила основні цілі та очікувані результати, а саме:

  1. Впровадження та інституалізація дієвих механізмів взаємодії влади та . громадськості.

Результат: В систему управління громади інтегровано учасницькі підходи, що забезпечує громадську участь у процесі прийняття рішень органами місцевого самоврядування, посилено взаємодію громадськості з органами місцевого самоврядування, зменшено віддаленість громадськості від політичних та суспільних процесів

  • Посилення громадянських компетенцій та здатності громадськості брати участь у суспільному житті та використовувати можливості впливу на процеси прийняття рішень на місцевому рівні.

Результат: підвищено громадянську свідомість, проінформовано про дієві механізми взаємодії влади та громадянського суспільства, посилено громадські компетенції щодо участі у процесі прийняття рішень на місцевому рівні.

  • Впровадження е-врядування та е-демократії на місцевому рівні

Результат: впровадження е-врядування на місцевому рівні, забезпечення доступності, відкритості, прозорості та посилення інтегрованості громадськості в процес прийняття рішень на місцевому рівні.
Також було акцентовано увагу на тому, що в м. Миколаєві доведено дієвість синергії громадських слухань, громадського дорадчого органу – Експертно-громадської ради виконавчого комітету Миколаївської міської ради. Місцевими посадовцями і депутатами виконані рекомендації громадського аудиту згідно Резолюції громадських слухань від 26.0.2019 р; Рішення ЕГР від 31 січня 2019 р. (Докладніше у передачі «Добрий вечер« з експерткою Фонду Тетяною Золотухіной на ТК «НИС-ТВ»)

Анна Кошуба зазначила, що тематикою досліджень в проєкту Громадські Префектури є аналіз доцільності затвердження асигнування та шляхи формування управлінських рішень щодо підвищення ефективності використання бюджетних коштів при реалізації місцевої політики енергозбереження міста Миколаїв в період 2017-2019 рр. Основона місія: підвищення ефективності використання бюджетних коштів в місті Миколаїв. Результати є і всі охочі можуть з ними ознайомитись.

Михайло Золотухін додав, що повнота використання механізмів участі дозволяє забезпечити якість прийняття управлінських рішень, ефективну участь у вирішенні проблем місцевого значення.
Підсумовуючи результати засідання Круглого столу, Артем Ващиленко зазначив, що якщо належним чином використовувати інструменти місцевої демократії, бути підготовленим фахово, як громадянин/ка, та слідкувати за тим, що відбувається в громаді, як працюють посадовці, то збільшиться рівень залучення громадян до всіх процесів життєдіяльності Миколаєва.

Цей захід був організований Миколаївською регіональною платформою реформ разом із Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ у рамках програми «Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.»

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>