Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Погоджена дорожня карта до доброї освіти у Коблівській громаді

Погоджена дорожня карта до доброї освіти у Коблівській громаді

Саме таке рішення прийняла 13 травня 2021 року нарада освітян сільської громади за результатами  громадського аудиту , якій провели експерти #ГромадськаПрефектура.

Так прокоментував зміст рішення начальник місцевого освітнього відділу Ілля Мангул:

«З метою якісного надання послуг загальної середньої освіти відповідно до вимог Законів України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» визнана доцільність зміни типу закладів загальної середньої освіти. І ця робота буде проводиться поступово. 

Таким чином заплановано, що з 01 вересня 2022 року функціонують як:

  • гімназії (1-9 класи) такі заклади освіти: реорганізовані Коблівський, Тузлівський, Рибаківський, Новофедорівський 1- ІІІ ступню та Український І-ІІ ступеню;
  •  школа 1 ступеню (1-4 класи) реорганізована Анатоліївська ЗЗСО 1-3 ступеней;

Також у складі Анатоліївської школи та Української гімназії відповідні дитячі садки будуть існувати як дошкільні підрозділи.

А з 01 вересня 2027 року для здобуття повної загальної середньої освіти планується створення Коблівського ліцею шляхом створення обласного комунального закладу для випускників гімназій.

Методистка коаліції #ГромадськаПрефектура, експертка ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» Татьяна Золотухина  так  презентувала висновки громадського аудиту.

 «Коблівська громада без оптимізації мережі освітніх закладів не матиме шансів не тільки на соціально-економічний розвиток а опиниться на межі виживання. А саме:

По — перше, Маємо останні два роки навантаження на місцевий бюджет 64 %. Більш того, у 2021 р. на відміну від 2020 р. вже не передбачено фінансування капітальних видатків на освітні заклади, фізичної культури та спорту. Тепер вистачає тільки на оплату праці та енергоносії.

По – друге,  Держава також не збирається утримувати таку місцеву освіту.

Нажаль, витрати на Вашу шкільну освіту вже не покриває і державна освітня субвенція . У 2021 р. 1,655 млн. грн.. місцеві депутати і посадовці мають знайти на оплату праці педагогів та інших працівників шкіл!.

До того ж, з 1.09.2024р, чинні згадані вимоги законодавства. І умовою отримання цієї субвенції є реформування органами місцевого самоврядування системи освіти.».

Саме тому закликаємо сільську раду підтримати дорожню карту!

Прес — служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва».

Наради порозуміння та громадський аудит є заходами проекту «Добра освіта у гармонійних громадах Березанщини», що реалізується ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» за підтримки МФ «Відродження» в рамках діяльності Мережі із розвитку місцевої демократії та коаліції #ГромадськаПрефектура.

Партнерами проекту є ГО «ЕКО. Березань», виконкоми Березанської і Коблівської рад та Миколаївський місцевий центром ПВПД.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>