Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Як сформувати причорноморський кластер «Скіфський Всесвіт» (пост-реліз Школи креативного туризму»)

Фото випускників червневого раунду

Відповіді на ці питання шукали 46 місцевих краєзнавців, художників, народних ремісників, популяризаторів традиційної кухні, виноробства, організаторів тематичних фестивалів з м Миколаєва та 8-ми громад Миколаївщини. 

Творчій пошук відбувався під час травневого та червневого поглиблених дев’ятиденних раундів тренінгу «Школи креативного туризму», який відбувся у приміщенні музею археології Миколаївського національного університету ім м. Сухомлинського.

Фото випускників травневого раунду

 

 Так прокоментував  підсумки Школи Михайло Золотухін, директор ГО « Фонд розвитку міста Миколаєва», директор проєкту: «Проєкт «Туризм, Спадщина та Творчість», що  на основі стартапів з елементів нематеріальної культурної спадщини покликаний створити причорноморський кластер #СкіфськийВсесвіт:

 «Слухачі зізнавалися, що завдяки суттєво змінили своє бачення ролі культури у туризмі і що такий напрям, як креативний туризм — це, дійсно, чудова можливість для реалізації ідей». 

Багато учасників під час навчання змінили своє бачення не тільки реалізації своїх творчих ідей, а й самих ідей. Від ідеї до стартапу значний шлях, який вимагає знань з багатьох сфер, планування, добору команди та тісної співпраці учасників . 

Фото- хроніка тренінгу

Фото- хроніка тренінгу

 

 

 

 

 

 

 

 

Серед цікавих пропозицій в плані майбутніх стартапів у сфері креативного туризму оформилися ідеї

  • створення історичної первісної локації поблизк національного заповідника «Єланецький степ», 
  • відновлення та реконструкція традицій бузького козацтва на території Южноукраїнська та біля Нової Одеси, 
  • історична реконструкція давньгрецьких традицій на Березанщині, 
  • розвиток гастрономічного туризму болгарського перцю та унікальної богарської культури в Тернівці у Миколаєві, 
  • створення історичних реконструкцій скіфського часу «Баба Скіфіь» та відновлення народних традицій в Матвіївці , що також є частиною Миколаєва та багато інший ідей. 

В цілому, проглядається центральна ідея розвитку локації для креативного туризму поблизу городища Дикий Сад. 

Загальна об’єднавча ідея про створення спільного маршруту Скіфський всесвіт, де б городище Дикий Сад відіграло б функцію центру значно збільшило туристичний потенціал саме Миколаєва.

Сподіваємось, що більшисть зі згаданих ідей за підсумками конкурсу проекту мають змогу війти у пул 9-ти переможців отримати часткове фінансову підтримку до 1,5 тисячі євро на реалізацію своїх ідей в рамках конкурсу стартапів у згаданих сферах.

А так підвели підсумки Школи представники куспертної команди проекту:

Кирило Горбенко, історик, археолог, тренер проєкту: 

«Головна ідея нашого проєкту – через розвиток креативного туризму зберегти нематеріальну культурну спадщину. 

Ми запропонували ідею «Скіфського Всесвіту», як об’єднавчу ідею, яка збирає у єдиний маршрут різноманітні стартапи з креативного туризму, що включають такі сфери як гастрономія, ремесла та всесвіт. 

Поселення «Дикий Сад» ми плануємо перетворити на центральну локацію з креативного туризму у місті Миколаєві».

Фото К. Горбенко

Олександр Дудюк, історик, комунікатор, тренер проєкту: 

«На заняттях ми намагалися дати розуміння учасникам навчання, що звичні, звиклі чи маловідомі промисли, технології чи традиції можуть буди цікавими іншим людям, особливо іноземним туристам.  

З учасниками проєкту ми намагаємося винайти їх унікальний культурний продукт, який потенційно може стати туристичним стартапом. Попереду ще багато роботи, але деякі стартапи в туризмі вже проглядаються».

Фото О.Дудюка

Нагадуємо, що унікальну навчальну програму  «Школи креативного туризму» сформовано командою проєкту «Туризм. Спадщина та Креативність» — Tourism, Heritage and Creativity (#ТHC). Вона розроблена за результатами інвентаризації нематеріальної культурної спадщини місцевих громад Миколаївщини – ідей та креативних практик місцевих краєзнавців, культурних діячів та підприємців.

Посилання на навчальні матеріали Школи та коментари тренерів у релізі травневого навчання http://frgn.mk.ua/?p=12483

У разі виникнення питань, звертайтеся до Маріанни Капусткінної за адресою: fondnikol@gmail.com  або за телефоном +38 (0512) 47-38-79, Viber 050 547 81 35.

Прес-служба ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва».

«Школа креативного туризму» відбулась в рамках межах проєкту «Туризм. Спадщина та Креативність» — Tourism, Heritage and Creativity (#THC), що реалізує ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» за підтримки Georgian Arts and Culture Centre, Tbilisi (GE) за кошти Програми Black Sea Basin (Subsidy Contract No.BSB 1130).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>