Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Березанський кейс формування та реалізації Стратегій ЕКО-громади

Обговорено представниками місцевого самоврядування і громадськості 8 місцевих громад на он-лайн круглому столі «Дієві стратегії для гармонійних та спроможних ЕКО громад Миколаївщини», що відбувся 30 вересня 2021 року на платформі Миколаївського регіонального центру центру підвищення кваліфікації.

 

Презентація кейсу

Михайло Золотухін, координатор коаліції «Громадська префектура» і керівник проєкту, зазначив, що головною метою разом з тім  досягненням проєкту є підвищення екологічної свідомості та відпрацювання механізмів громадської експертизи, дорадчого органу Березанська стратегічна рада» та громадські слухання для ЕКО модернізації Стратегії селищної громади до якої у 2020р. приєднали ще 5 сільрад збільшив з 4-х до 9-ти округів .

Коаліцією в рамках  річного проекту було проведено експериза у форматі стратегічної екологічної оцінки діючої Стратегії Березанської ОТГ та досліджено погляди жителів громади на визначені екологічні проблеми та можливі шляхи їх вирішення. 

Активні мешканці та старости акцентували на тому, що існуючі екологічні проблеми не повністю відображені в Стратегії розвитку громади. Так були сформовані рекомендації з запобігання, скорочення/пом’якшенню ризиків/ наслідків;

Сформовано дієвий дорадчий орган при голові. Розпорядження голови №94 — -ро від 1.09.21 оновлена Стратегічна рада Березанської громади. Наслідком 3-х засідань став є проект змін Стратегії, що протягом липня-серпня пройшов громадські обговорення та 15 вересня 2021 р. був затверджений рішенням селищної ради №5 щодо зміни до Стратегії Березанської ОТГ 2020 — 2024 р. 

Діалог на радіо UA:Миколаїв за результатами заходу .

Підставами для прийняття згаданого рішення були 

  • Зміна конфігурації Березанської селищної територіальної громади
  • Висновки СЕО та результати фокус-груп і обговорень у всіх округах громади
  • Узгодження Стратегії Березанської СТГ з Державною Стратегією регіонального розвитку до 2027.

Член Стратегічної ради, , завідувач сектору соціально — економічного розвитку та інвестицій Березанської селищної ради Дмитро Делюк підкреслив, що основна перевага громад, які мають та вчасно оновлюють Стратегію розвитку – вони знають чого хочуть досягнути, які потрібні ресурси, що для цього треба робити, коли і якими силами. 

Тому дуже важливо було залучити всіх небайдужих до процесу оновлення місцевої Стратегії. Але, звичайно ж, наявність Стратегії розвитку громади, яка просто існує на папері, не створює жодних переваг, якщо не працювати над її реалізацією. 

А депутат Березанської селищної ради, голова ГО «ЕКО. Березань» Олексій Сидорчук підкреслив що що для покращення екологічної ситуації однозначно мають бути комплексні рішення, які включають як виховання екологічної свідомості, так і формуванні реалізація екологічних інвестиційних проектів у туристичної галузі, які створять нові робочі місця у громаді. Як приклад презентував ідею проекту створення на березі Березанського лиману «Еко-курорту «Єдісан», що народилась в ході модернізації Стратегії.

На що директор Регіонального фонду підтримки підприємництва Миколаївської області (РФПП), керуючий партнер Агенції Розвитку Південного регіону; Володимир Євсєєв запропонував допомогу у підготовці презентації проекту на бізнес формуі інноваційних старт- апів що відбудеться у м. Миколаєвві 30 жовтня 2021 р.  

До дискусій долучилися представники Мостівської ОТГ, Галицинівської сільської ради, Олександрівської селищної ради, Очаківської міської ради, Березанської селищної ради, Миколаївської міської ради, Арбузинської селищної ради, Баштанської міської ради.

Жваві обговорення відбулися навколо теми формування цілей і завдань проєктів в рамках дієвих місцевих стратегій, які мають шанс фінансової підтримки від держави та/або програм міжнародної технічної допомоги, корпорацій, міжнародних донорів та інвесторів.

Після завершення проекту, органи місцевого самоврядування і жителі Березанської громади продовжать реалізацію вже оновленої Стратегії в частині охорони довкілля. 

ГО «Фонд розвитку м. Миколаєв та учасники коаліція «Громадська префектура»  продовжить супроводжувати громаду у згаданій діяльності, зокрема розвитку креативного зеленого туризму.

Прес — служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»

Захід відбувається за підтримки проекту «Дієва стратегія для гармонійної Березанської ЕКО — громади», що реалізується ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» (далі ФРММ) за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках грантового компоненту проєкту EU4USociety.

EU4USociety – спільний проєкт Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу, що спрямований на посилення залучення, сталості, спроможності, актуальності та впливу українського громадянського суспільства у вирішенні актуальних внутрішніх, регіональних та глобальних викликів.

Проект реалізується ФРММ спільно з Березанською селищною радою, ГО «ЕкоБерезань» та ВГО «Національний екологічний центр України», з КУ РЛП «ТИЛІГУЛЬСЬКИЙ» в рамках діяльності коаліції #ГромадськаПрефектура у складі Мережі ресурсних центрів із розвитку місцевої демократії.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>