Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Три громадські аудити ефективності самоврядування Березанської громади

Саме цей продукт коаліції «Громадська префектура» презентувала 39 учасникам круглого столі з питань відновлення, якій відбувся 10 січня 2022 р. у приміщенні селищної ради.

Представники громадської ради разом з місцеві медіа, депутатами та посадовцями рекомендували органам місцевого самоврядування врахувати рекомендації аудитів щодо модернізації структури виконавчих органів ради, старостинських округів та освіти.

Березанський селищний голова Валерій Хоміцький так прокоментував подію:

«Наша громада продовжує працювати над розробкою Плану відновлення Березанської селищної територіальної громади разом з ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва».

Сьогодні експертка Фонду  Татьяна Золотухина  презентувала результати трьох громадських аудитів, в рамках яких проведено оцінку ефективності управлінської структури виконавчих органів нашої селищної ради, сфери освітита та старостату

Учасники круглого столу взяли активну участь в обговоренні результатів аудиту. Пропоную депутатам і посадовцям врахувати його результати при прийнятті рішень щодо модернізації системи управління та плану відновлення Березанській ТГ».

Матеріали аудитів ефективності  самоврядування https://drive.google.com/file/d/1ZLXSdUrzsFrH-4P8CGtqkbVHzjvbAO5x/view?usp=share_link ,  системи старостату https://drive.google.com/file/d/18VV_f4VqCpEcKsRoKq5TBB4a6J-SZZr_/view?usp=share_link  та освіти https://drive.google.com/file/d/1ZDCrd1kLdXa9qsMPq_qQDlOjzJ0qer9t/view?usp=share_link .

Рішення щодо проведення громадського аудиту системи старостату та його широкого обговорення за участю депутатів та громадської ради було прийнято на презентації аудитів ефективності та освіти у листпаді 2022 р. Реліз на http://frgn.mk.ua/?p=13400 .

Один з організаторів заходу, Олексій Сидорчук , голова ГО “ ЕКО Березань ”, заявив

«Реформування старостинських округів має відбутись з метою наближення їх послуг до людей найвіддаленіших сіл Березанщини, а також подальшого розвитку громадянського суспільства, зокрема створення мережі органів самоорганізації населення, щоб життя селян не залежало від наявності там старости».

Експертка ФРММ Тетяна Золотухіна проаналізувавши конфігурацію, характеристики старостинських округів Березанської ТГ, попередньо оцінивши навантаження на посадових та непосадових осіб та з метою оптимізації управлінської структури Березанської селищної ради, підвищення ефективності використання бюджетних коштів рекомендвала наступні дії:

  1. Ліквідація старостинських округів (Василівського, Калинівського, Матіясовського, Лиманівського, Краснопільського, Щасливівського, Дмитрівського, Краснянського, Ташинського) Березанської селищної територіальної громади
  2. Створення старостинського округу №1, що об’єднує нинішні старостинські округи Василівський та Лиманівський з центром округу в с. Лимани.
  3. Створення старостинського округу №2, що об’єднує нинішні старостинські округи Щасливівський та Калинівський з центром округу в с. Калинівка. Підпорядкування йому с. А-Зорине.
  4. Створення старостинського округу №3, що об’єднує нинішні старостинські округи Ташинський та Краснопільський з центром округу в с. Ташино.
  5. Створення старостинського округу №4, що об’єднує нинішній старостинський округ Дмитрівський з центром округу в с. Дмитрівка та підпорядкувати йому села Андріівка, Малахове, Попільне та Марківка.
  6. Підпорядкуваня адміністративному центру ТГ території та населені пункти нинішніх Краснянського та Матіясівського (окрім с. А-Зорине) старостинських округів.
  7. Персонал нових старостинських округів сформувати за схемою: староста (1), діловод (0,5), прибиральник (0,25).

Графічно реорганізація старостинських округів виглядає насупним чином: https://scontent.fdnk3-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/324915603_714790753637675_1647109352885806973_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=tfjXzhaM8u4AX_eTH_W&_nc_ht=scontent.fdnk3-1.fna&oh=00_AfDJ6Xudt8hTSkksSQlD7PKCZwuxke3KYyNNxRrvK5BqMA&oe=63C48508

Логістичний напрям – максимальне перенесення процедури (складових процедури) надання адміністративних та інших послуг, а також здійснення інших повноважень, у тому числі і взаємодію з адміністративним центром ТГ в режим онлайн:

  1. Проведення внутрішнього аудиту (ревізії) повноважень старост на предмет їх доцільності, законності та ефективності.
  2. Унормування Положення про старосту на рівні Березанської селищної ради у відповідності до діючого законодавства України (виключення з нього норм, що ускладнюють логістику здійснення повноважень ради   (наприклад  попереднє обговорення кандидатури на посаду старости тільки на громадських зборах мешканців. Застосування іншої форми консультацій з громадскістю (он-лайн консультації).
  3. Забезпечення старостинських округів стійким доступом до мережі Інтернет, сучасним програмним забезпеченням та засобами цифрової безпеки.
  4. Переведення внутрішнього документообігу між адміністративним центром (ЦНАП, селищна рада та її виконавчі органи) в е-режим (електронний документообіг).
  5. Проведення широкої роз’яснювальної роботи серед мешканців щодо можливостей скорочення часових та ресурсних витрат на отримання адміністративної послуги через переведення певних процесів в онлайн режим.

Прес- служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»

Cупровід відновлення Березанської селищної громади здійснює ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» в рамках двох  проектів – в рамках діяльності коаліції «Мережа ресурсних центрів із розвитку місцевої демократії». А саме:

1.  «Згуртованість і демократія для ефективного відновлення ТГ» за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

2. «Інтеграція ВПО у відновлення територіальних громад Миколаївщини за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Партнерами проекту є Березанська селищна рада та ГО «ЕКО. Березань».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>