Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Чому тільки 25 % населення м.Миколаєва, Миколаївського та Вонесенського районів задоволені інформацією від органів місцевої влади під час військової російської агресії?

Саме це питання нещодавно обговорили у Медіацентрі «Громадська Префектура.Миколаїв» за підсумками компанії громадянської дії і «За безпеку!» із забезпечення  інформаційної безпеки цивільного населення Миколаївської області.

Учасникам заходу було презентовано результати Аналітичного дослідження стану інформування громадян органами влади і місцевого самоврядування Миколаївської області у період активних бойових дій за 6 місяців активних військових дій на Миколаївщині.

«На жаль, дослідження показало, що головну роль в інформаційному просторі громад, які брали участь у проекті, грало так зване «сарафане радіо», коли населення отримувало потрібну та актуальну інформацію від сусідів , родичів чи на ринку та в аптеках. Наступним носієм інформації стали сторінки місцевих влад у соціальних мережах та групи населення у Вайбері, створені місцевими активістами, представниками влади та старостами сіл»- відмітила у презентації експерт-аналітик проекту Тетяна Зелінська.

«Офіційні ж сайти місцевих рад втратили своє значення як носіїв інформації для населення саме з тих актуальних питань, які турбували населення під час бойових дій на території Миколаївської області. А це , в першу чергу – питання виживання та особистої безпеки громадян та можливості  отримувати необхідні комунальні послуги – скористуватися громадським транспортом, попасти на прийом до сімейного лікаря, та навіть купити продукти харчування чи отримати соціальні послуги та гуманітарну допомогу. Вже потім почалися відключення світла, про терміни яких населення прагнуло знати, адреси роботи пунктів розливу води у м. Миколаєві, де  централізованої питної води нема і досі, адреси Центрів незламності тощо»

Так чому ж представники влади самоусунулися від інформування населення в цей тяжкий для населення час?  Виїхали за кордон? Позакривали свої приміщення? Чи просто не знали, про що і як, і коли можна повідомляти населення?

Чому журналісти місцевих медіа  не мали змоги отримувати актуальну інформацію від представників  влади для своєчасного інформування населення?

«Небажання спілкуватися із журналістами –це по суті відмова у спілкування з громадянами, які уповноважили владу на здійснення своїх повноважень. Відкритість, чесність, робота на громаду. Якщо влада це зрозуміє, то проблем не буде. Сьогодні ж часто-густо представники влади ховаються за спинами своїх прес-служб» ( Андрій Тюренков) 

Відповіді на ці питання ви знайдете за посиланням https://hr-advocacy.mk.ua/wp-content/uploads/2023/04/HRTC-rep-short_230329.pdf скорочена версія звіту, https://hr-advocacy.mk.ua/wp-content/uploads/2023/04/Analyt_HRTC-safety-230329-full.pdf повна версія звіту.

Головний висновок дослідження — 2. 75,5% опитаних жителів вважають, що органам місцевої влади необхідно переглянути та суттєво покращити організацію інформування громадян про нагальні питання, які турбують жителів громад у воєнний час.

Звіти про аналітичне дослідження щодо інформаційної безпеки  населення Миколаївської області буде направлено для розгляду та прийняття відповідних рішень Голові Миколаївської обласної військової адміністрації Віталію Кіму, голові Миколаївської міської громади, відповідним громадським радам та головам територіальних громад, які приймали участь в дослідженні.

В обговоренні прийняли участь лідери громадських організацій: Учбово-методичний центр захисту прав людини HRTC – Борис Кудар, ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» ФРММ – Михайло Золотухін, ГО «Вознесенська асоціація розвитку місцевої демократії» — Тетяна Зелінська ГО «Еко-Березань» — Олексій Сидорчук, та журналісти в особі Вячеслава Головченко, редакція щотижневика «Губернський тиждень.

Аналітична записка.

Скорочений варіант аналітичної записки

Прес- служба  ГО : Учбово-методичний центр захисту прав людини HRTC

____________________________________________________________________________________

Захід проводився за підтримки незалежного соціально-екологічного руху NESEHNUTI в рамках «Програми трансформаційного співробітництва» Міністерства закордонних справ Чеської республіки. Юридичний супровід здійснює юридична фірма «Студіо Лєгалє».  Проєкт Учбово-методичного центру захисту прав людини HRTC «Кампанія громадянської дії  із забезпечення безпеки цивільного населення Миколаївської області» реалізується ініціативною групою HRTC і зовнішніх експертів в рамках програми HRTC «Пильнуй гідність» за підтримки незалежного соціально-екологічного руху NESEHNUTI (Брно, Чеська республіка) в рамках «Програми трансформаційного співробітництва» Міністерства закордонних справ Чеської республіки. Погляди учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду Чеської республіки

http://hr-advocacy.mk.ua/2023/03/30/final-pkf-safety-230329/

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>