Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Рух до зеленого відновлення Бузької громади: огляд здобутків у 2023 р

На грудневій сесії сільської  ради за рекомендаціями коаліції «Ресурсний центр зеленого відновлення Миколаївщини» було прийнято  рішення, яке зробить сталим зелене відновлення у громаді.

Зокрема, мова йде про внесення змін до плану соціально-економічного розвитку на 2019 – 2024 роки, яким заплановано не тільки перехід на відновлювані джерела енергії системи культури  та освіти, а й:

  • Розробка «Плану сталого енергетичного розвитку Бузької сільської територіальної громади до 2035 р;
  • Розробка «Плану адаптації до  наслідків змін клімату Бузької сільської ради»
  • Розробка Плану відновлення Бузької сільської  ради, що матиме “зелені проєкти”;
  • Проведення інформаційно-просвітницьких заходів щодо запровадження ВДЕ в домогосподарствах , об’єктах комунального власності, бізнесу.  Надання консультацій та комунікація з громадськістю та ЗМІ;
  • Приєднання до  Європейської ініціативи «Угода мерів» — руху за збереження клімату та енергії на місцевому рівні  https://com-east.eu/uk/pro-nas/ugoda-meriv/n .

Для координації зусиль самоврядування та громадськості було створено Центр зеленого відновлення Бузької територіальної громади як окремий напрямок діяльності місцевого самоврядування ТГ.

Рішення №1 від 22.12.2023 на https://drive.google.com/file/d/1aE_7BmyZ05CpSYrb_-JbsbS7xfdefeKQ/view?usp=sharing

Прийняттю рішення передували громадській аудит діючих рішень, засідання робочої групи та круглий стіл з напрацювання.

Так прокоментував рішення Бузькій сільській голова Юрій Заволока:

«Рада прийняла важливі практичні рішення на шляху до зеленого відновлення громади.

Кожен з нас бажає жити в такому місці, де є доступ до чистої води та повітря, споживати екологічно чисті харчові продукти; мати благоустроєні території. 

Тому ми у сформуємо Ресурсний центр зеленого відновлення як методичний центр та діалоговий майданчик влада – громада, якій напрацює пакет проєктів та пропозицій до завдань і заходів зеленої складової Плану відновлення,  пакету Планів у сфері енергобезпеки та підготує громаду до приєднання до Угоди мерів.»

Нагадаємо що у громаді в рамках ініціативи з зеленого відновлення:

— У грудні у будинку культури села Вознесенське відбувся запуск ЕКО-котельного обладнання, якій працюватиме на біомасі. Реліз на http://frgn.mk.ua/?p=14046

— В осені відбулася серія толок із прибирання стихійних звалищ. ЕКО-активісти разом із комунальниками збирали сміття та приводили до ладу зелені зони у селах громади.

Ідея толок зародилася за результатами весняної серії навчань та круглих столів.

Фото з толок та навчань від директора будинку культури Сергія Пелипенко:

Запрошуємо місцевих депутатів та  ЕКО — активістів до співпраці!»

Пресслужба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»

Для довідки:

Ініціативу «Зелене відновлення Миколаївщини» впроваджує ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Уряду Данії.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>