Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

НАВЧИ ІНШИХ СВОЄМУ УСПІХУ

          Як краще навчати інших досягати тих успіхів, яких досягли самі, два дні вчилися представники організацій-переможців конкурсу Міжнародного фонду «Відродження» «Самоорганізація громадян для вирішення місцевих проблем: акумуляція кращих практик». Серед них і представники Фонду розвитку міста Миколаєва, які не лише проводять власні освітні заходи (дізнатись більше: http://frgn.mk.ua/?page_id=3518), але і систематично самі навчаються впровадженню нових форм і методів викладання. Семінар-тренінг «Навички написання навчальних кейсів» 4-5 лютого у Києві провів для них Консорціум із удосконалення менеджмент-освіти в Україні (CEUME).


«Для ефективного досягнення мети конкурсу, як на наш погляд, необхідно створення й активне використання саме класичних навчальних кейсів, завдання яких – не стільки відобразити інформацію про позитивний досвід, як дати набір вихідних даних про управлінську проблему, на основі яких навчати активістів інших громадських організацій приймати управлінські рішення,- говорить Олександр Сидоренко, директор Консорціуму із удосконалення менеджмент-освіти в Україні. — Успішний досвід неможливо відтворити за інших обставин; того ефекту, що був в «оригінальному виконанні», іншій команді впроваджувачів не досягти. Але що варто запозичати з цього досвіду – це глибинне усвідомлення того, яким чином досягався успіх, які чинники допомагали й протидіяли, які ресурси і як використовувалися тощо. Тобто, на прикладі таких кейсів треба вчити, як креативно розробляти й ефективно управляти подібними проектами, а не копіювати їх».
Власне, два дні напруженої роботи саме й були присвячені тому, щоб допомогти учасникам подивитися на свій успіх з боку (очима інших учасників), визначити цільову аудиторію, яка була б зацікавлена у їхньому досвіді, а головне – усвідомити, що саме і як краще передати з власного досвіду іншим. «Організаторам вдалося спокусити учасників стати прихильниками кейс-методу, темп опанування яким співпадав з рівнем підготовленості для сприйняття все нової й нової інформації, і  як результат – до кінця другого дня більшість учасників отримали повне уявлення про те, як працювати над написанням власного кейсу, й поділилися власним баченням на побудову  кейсів ще принаймні трьох колег»,- відзначає Михайло Бардин, голова правління Подільського центру прав людини. «Семінар-тренінг виразно був відмінним від усіх інших заходів, в яких мені випала нагода брати участь.- доповнює Борис Кудар, менеджер Миколаївської міської громадської організації «Фонд розвитку міста Миколаєва». Власне, його оцінку поділяє й 83 відсотки учасників, які відзначили, що це був найкращий тренінг, який вони відвідували.
Команда тренерів допомогла глибоко усвідомити, як краще будувати  текст власного кейсу, щоб у того, хто потім працюватиме з ним, виникла невизначеність й неоднозначність у прийнятті рішення, і саме через подальший аналіз ситуації, групову дискусію й вироблялися навички і вміння приймати  управлінські рішення шляхом досить глибокого аналізу ситуації, що описана, з проекцією на власний досвід. Адже саме навичок ефективного управління як проектами, так і самим організаціями сьогодні й бракує сектору громадських організацій в Україні.
Створені кейси будуть представлені на заключному всеукраїнському заході, що відбудеться ранньої осені, до участі в якому вже можуть зголошуватися зацікавлені представники громадських організацій, які прагнуть не лише ознайомитися з успішним досвідом інших організацій, а й самим навчитися поширювати власний досвід. Для отримання докладнішої інформації про захід варто зареєструватися на сайті http://ceume.timepad.ru/event/19017.

        В статті використані матеріали Міжнародного Фонду Відродження та Консорціуму із удосконалення менеджмент-освіти в Україні.

Прес-служба Фонду розвитку міста Миколаєва

Комментирование отключено.