Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Як бібліотекарі і громадські активісти допоможуть мешканцям отримати більш якісні адміністративні та інформаційні послуги на Миколаївщині?

 

DSCF1422Відповідям на ці та інші організаційні питання була присвячена робоча нарада щодо початку проекту «Публічні бібліотеки – мости до е-урядування» за підтримки програми «Бібліоміст», яка відбулась 9 квітня 2013 року в Миколаївській обласній науковій універсальній бібліотеці

(ОУНБ) ім. О. Гмирьова. Програма.  Фотозвіт. конструктивному діалозі взяли участь керівництво Миколаївської ОУНБ ім. О. Гмирьова; радник голови Миколаївської обласної ради, депутат обласної ради Олена Симоненко; представник адміністрації міської ради, керівництво управлінь культури і внутрішньої політики Миколаївської ОДА; керівництво Центральної бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького ЦБС для дорослих м. Миколаєва та Жовтневої ЦБС Миколаївської області; керівництво Миколаївської міської громадської організації «Фонд розвитку міста Миколаєва» (ФРММ). Учасники робочої зустрічі прийшли до порозуміння щодо актуальності проекту та подальшої взаємодії при його виконанні. Доручили ФРММ звернутися до директорів районних ЦБС з пропозицією взяти участь у всіх заходах проекту «План заходів» та запросили бібліотекарів і громадських активістів сіл, селищ, міст Миколаївської області подати заявки для участі у семінарах-тренінгах проекту Анкета. Найближча серія семінарів відбудеться у РТЦ Миколаївської ОУНБ ім. О. Гмирьова 17-19 квітня 2013 р.

Докладніше про робочу зустріч 9 квітня:

Заступник директора Миколаївської ОУНБ ім. О. Гмирьова Астапенко Тетяна зауважила, що вільний доступ до інформації, а саме – мережі інтернет, є необхідною передумовою функціонування сучасного суспільства. Проте, понад 60% українців не мають можливості регулярно користуватися інтернетом. Більшість з них – це мешканці невеликих сіл та містечок, які не мають необхідних техніки, навичок, інформації. Але тепер завдяки реалізації таких проектів, як «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування», бібліотеки-учасниці програми «Бібліоміст» (IREX) – навіть у сільській місцевості – можуть надавати своїм відвідувачам безкоштовний онлайн-доступ до широкого спектру електронних послуг, а також професійну консультаційну підтримку. До речі, таких бібліотек у Миколаївській області вже більше 97.

Михайло Золотухін, голова правління ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва», розповів про здобутки подібних проектів, які вже реалізовано в м Миколаєві у партнерстві з миколаївською міською владою, Центральною бібліотекою ім. М.Л. Кропивницького ЦБС для дорослих м. Миколаєва за кошти МФ «Відродження», програми «Бібліоміст», бюджету м. Миколаєва. Зокрема повідомив, що цей проект є поширенням успішної моделі, яку апробовано у м Миколаєві, на інші села, селища, міста Миколаївщини. Запропонував представникам влади та бібліотекарям спільно ініціювати розробку та прийняття обласних і районних нормативно-правових актів (нових цільових програм, змін/доповнень до діючих програм) на реалізацію Національного плану дій та програми реформ Президента України на Миколаївщині, які інтегрують бібліотеки у систему електронного урядування. Голова правління ФРММ та керівник проекту повідомив, що протягом квітня-серпня 2013 року заплановано проведення ряду тренінгів для бібліотекарів і представників громад сіл, селищ, міст Миколаївської області. До співпраці запросив управління та відділи Миколаївської ОДА, працівників бібліотек, представників депутатського корпусу, які працюють для громади Миколаївської області і мають бажання надавати населенню інформаційні та електронні послуги за допомогою сучасних технологій. Також планується провести інформаційну кампанію для населення, в рамках якої розробляються інформаційні буклети. Підсумки проекту будуть підведені на подібній зустрічі у серпні 2013 р.

— спільне навчання представників бібліотек та різних групи населення користуватися ними, щоб ефективно спілкуватися з урядовими структурами, брати участь у прийнятті рішень місцевої влади, отримувати необхідні адміністративні послуги у новому форматі.

Тетяна Тверда, директор Центральної бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького презентувала досвід та здобутки подібного проекту, який реалізовано в місті Миколаєві (лінк на статтю «Практика міста Миколаєва») у партнерстві з Миколаївською міською радою, Фондом розвитку міста Миколаєва, іншими громадськими організаціями. Відзначила важливість прийняття місцевої програми з відповідним бюджетним фінансуванням, зазначила, що завдяки партнерству у місті вже 9 місяців діє модель «Публічні бібліотеки – мости до е-врядування». При її створенні за 3 останніх роки було інвестовано більш 730 тис грн. коштів донорів, таких як ФРММ (спільно з МФ «Відродження»), програма «Біліоміст», USAID тощо.

 

Олена Симоненко, радник голови Миколаївської обласної ради, депутат Миколаївської обласної ради погодилась з доцільністю ініціювання розробки і затвердження обласною та районними радами програм, які допоможуть мешканцям Миколаївщини отримати більш якісні адміністративні та інформаційні послуги з використанням новітніх інформаційно-комунікаційцних можливостей бібліотек у селах, селищах і містах Миколаївської області.

 

Тетяна Остафійчук, депутат Жовтневої районної ради, директор Жовтневої ЦБС презентувала досвід та здобутки подібного проекту, який реалізовано у селах Жовтневого району. Зокрема, розповіла про досвід адвокаційної кампанії з розробки та прийняття рішення Жовтневої районної ради № 14 від 12.10.2012 щодо затвердження комплексної соціальної програми розвитку бібліотек у Жовтневому районі. Запропонувала розробити та ініціювати затвердження відповідної програми Миколаївською обласною радою.

Заступник начальника управління культури Миколаївської обласної державної адміністрації Лариса Піддубна запропонувала ФРММ звернутись до районних ЦБС з пропозицією щодо їх участі у проекті. Погодилась з доцільністю створення нормативно-правового механізму залучення бібліотек до електронного урядування. Запропонувала більш реальний шлях внесення змін та доповнень у діючі обласні цільові програми та прийняття програм на рівні районів.

Так «Фонд розвитку міста Миколаєва» (ФРММ ) спільно з Миколаївською обласною універсальною науковою бібліотекою (ОУНБ) ім. О Гмирьова  розпочали реалізацію проекту  «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування», який проводиться за фінансової підтримки IREX у рамках програми «Бібліоміст».

 

У перспективі  реалізації  проекту кожен бажаючий за допомогою існуючих Internet ресурсів та детальної консультації співробітників бібліотек зможе: подати запит чи скаргу в будь який орган державної влади чи органу місцевого самоврядування села, селища міста Миколаївщини , замовити квиток в будь-яке місце земної кулі, самостійно розрахувати пенсії і виплати на випадок безробіття та отримати безліч інших послуг.
——————————————————————————————————-

Проект реалізується громадською організацією  «Фонд розвитку міста Миколаєва» спільно з Миколаївською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. О. Гмирьова за підтримки Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) в рамках програми «Бібліоміст» відповідно до Національного плану дій в рамках Партнерства «Відкритий уряд», затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. № 220-р. При цьому Миколаївська ОУНБ згідно з наказом Міністра культури № 135 від 01.03.2013 року  є виконавцем проекту «Публічні бібліотеки – мости до е-урядування» у Миколаївській області.

Метою проекту – залучення населення сіл, селищ міст Миколаївщини до вивчення й використання електронних послуг, ресурсів, та інструментів е-урядування на основі:

—  інформування населення сіл, селищ, міст Миколаївщини про наявні е-послуги національного та регіонального рівнів з використанням ресурсів публічних бібліотек;

Комментирование отключено.