Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Спланована діяльність ОСН + підтримка Ресурсного центру = вдалий результат

bebinov

Органи самоорганізації населення з кожним роком доказують свою необхідність як представницькі органи в системі місцевого самоврядування. ОСН виконують не тільки організуючу функцію, допомагаючи органам місцевого самоврядування, а й спонукаючу. Прикладом такої взаємодії є ситуація, що виникла в м. Вознесенську Миколаївської області.

До 2003 року селище Пряме Вознесенського району вважалось самостійною адміністративно-територіальною одиницею і мало своє власне місцеве самоврядування. Але у 2003 році с. Пряме було приєднано до складу міста Вознесенська, що знаходиться на відстані 15 кілометрів від селища. У наслідок цього, жителі селища позбулися можливості отримувати за місцем проживання більшість соціальних і адміністративних послуг. Тому, у 2011 р., громада мікрорайону проявила ініціативу з поліпшення якості життя жителів Прямого і створила «Орган самоорганізації населення – «Перлина Гаю», як форму місцевої демократії і участі громади у вирішенні загальних для жителів проблем. Слід зазначити, що місцевих нормативно-правових актів, які б регламентували ініціювання, створення та делегування повноважень на той час в м. Вознесенську не було, тож створення ОСН відбувалося на основі Закону України про Органи самоорганізації населення.

До сьогодні однією з найбільш актуальних проблем для громади Прямого була проблема розширення території кладовища. За останні роки місцеве кладовище повністю вичерпало свій ресурс, нові захоронення відбуваються з порушенням санітарно-екологічних та морально етичних норм: захоронення робилися між проходами на доріжках, між ділянками і під сіткою, мали місце навіть випадки повторного захоронення померлих осіб на місці занедбаних могил. На сьогоднішній день в мікрорайоні Пряме  проживає 650 осіб, за даними районного РАГСу на території селища щомісяця помирає близько 3-4 осіб. Громадяни району на протязі 3 років звертались до органів місцевої влади з вимогами вирішити дану проблему, але у відповідь отримали рекомендації здійснювати захоронення мешканців Прямого на інших міських кладовищах, що створює значні незручності для родичів померлих (найближче кладовище за 18 км). Дане питання могло бути вирішено лише на рівні Вознесенської міської ради до повноважень якої належать питання розпорядження земельними ресурсами територіальної громади м. Вознесенська, вирішення питань благоустрою міста та експлуатації міських кладовищ. Тому, ОСН «Перлина Гаю», підтриманий громадськістю мікрорайону Пряме, був змушений здійснити активні дії спрямовані на спонукання Вознесенської міської ради прийняти рішення по розширенню території кладовища за рахунок прилеглих земель запасу.

З січня 2013 року ОСН «Перлина Гаю» активізував свою роботи з лобіювання розширення кладовища в рамках проекту «Час діяти!», який реалізується в рамках конкурсу малих грантів «Мікрогранти для адвокативних ініціатив громад півдня України», організованого ММГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» за фінансової підтримки МФ «Відродження».

Завдяки злагодженій роботі Комітету ОСН «Перлина Гаю» при методичній підтримці Регіонального ресурсного центру для ОСН Миколаївщини, що працює в рамках проекту «Покращення діяльності органів самоорганізації населення (ОСН) в селах і містах Миколаївщини», що також реалізує Фонд розвитку міста Миколаєва в партнерстві з ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» за фінансової підтримки МФ «Відродження» 24 травня 2013 року на 37 сесії Вознесенської міської ради 6 скликання було прийнято рішення щодо підтримки ініціативи ОСН «Перлина Гаю». Згідно цього рішення було визначено відповідальних за виготовлення проекту землеустрою кладовища з врахуванням додаткових земель, кошти на ці роботи заплановано виділити на черговій сесії Вознесенської міської ради в червні 2013 року. Здавалося б ОСН «Перлина Гаю» досяг своєї мети, але як свідчить досвід адвокативних проектів в Україні, недостатньо отримати від влади схвальне рішення своєї ініціативи, треба ще й проконтролювати хід виконання рішення. Тож робота ОСН «Перлина Гаю» триває.

 

 

 

 

Пресс-служба НГОО «Фонд развития города Николаева»

Адрес: Ул. Севастопольская 15 кв. 3 г.  Николаев.

Тел (0512) 47-38-79, Факс (0512) 47-34-79

www.frgn.mk.ua

frgn@ukrpost.ua

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>