Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Капітальний ремонт будинків у Херсоні тепер під контролем мешканців

18909_1_700x525-300x214mooooooshhhХерсонська міська рада прийняла рішення «Про затвердження Положення здійснення членами територіальної громади міста Херсон контролю за проведенням капітального ремонту багатоквартирних житлових будинків за рахунок коштів міського бюджету».

Цей документ був розроблений коаліцією громадських організацій: ХМГО «За майбутнє Херсона», ХОО Комітету виборців України та Причорноморським центром політичних та соціальних досліджень.

Він передбачає реальні механізми здійснення контролю за проведенням ремонту з боку мешканців будинків на всіх етапах — від формування «титульних списків» до післяремонтного гарантійного обслуговування. Тепер будинки для капремонтів будуть відбиратись більш прозоро та системно, а їх мешканці отримають право, через уповноважених представників, напряму контролювати проведення ремонтних робіт.

Рішення було проголосоване переважною більшістю голосів, проти був всього один депутат. Але до цього консенсусу громадськість і влада міста йшли цілих 3 роки. Зазначений порядок був розроблений в межах проекту ХМГО «За майбутнє Херсона», який підтримав Міжнародний Фонд «Відродження», ще в 2010 році. Але тоді міська влада проігнорувала громадську ініціативу, постійно знаходила зачіпки, щоб не допустити її розгляду депутатським корпусом.

В кінці 2011 року, завдяки мікрогрантовій підтримці Фонду розвитку міста Миколаєва, проект рішення був доопрацьований, була проведена кампанія громадського лобіювання його прийняття. Наслідком активних дій громадськості став інтерес до документу з боку профільної комісії херсонської міської ради, яка визнала його важливим для міста, зайняла принципову позицію «ЗА», запропонувала до нього свої зауваження, доопрацювала та внесла на розгляд сесії. Зазначила важливість цього проекту рішення і в.о. міського голови Зоя Бережна.

Ще певний час був витрачений на дискусію з Департаментом ЖКГ міськвиконкому. Його керівництво не знайшло жодних юридичних підстав для неприйняття документу, але не хотіло «втручання» громади у важливу сферу своєї діяльності. Але й це протистояння було подолане, здоровий глузд переміг, і вперше в історії міста депутати прийняли рішення, ініційоване громадою.

Один з авторів документу, керівник ХМГО «За майбутнє Херсона» Володимир Макуха прокоментував: »Прийняттям даного Положення передбачається забезпечити відкритість всіх етапів проведення ремонтних робіт та впровадити механізми, які повинні сприяти забезпеченню ефективності використання бюджетних коштів. Важливість даного питання продемонструвало і сьогоднішнє голосування депутатів, коли представники всіх фракцій практично одноголосно (за винятком одного голосу «проти») проголосували «за».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>