Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Верховна Рада може прийняти нову редакцію Закону «Про органи самоорганізації населення» (інфографіка)

Чи знаєте ви, що створити звичайний вуличний комітет подекуди складніше, ніж провести вибори до Верховної Ради, а до його складу можуть обиратися неповнолітні? Що податкова іноді реєструє органи самоорганізації населення (ОСНи) як прибуткові організації або як державні установи?

Вирішити ці та інші проблеми ОСНів повинна нова редакція профільного Закону «Про органи самоорганізації населення», розроблена громадськими експертами і внесена через народних депутатів на розгляд Верховної Ради. Законопроект вже потрапив до порядку денного «Реанімаційного пакету реформ», що підвищує шанси на його проходження.

Ухвалений ВРУ у 2001 році Закон України “Про органи самоорганізації населення”, на переконання багатьох експертів та практиків, не зміг належно визначити правову сутність ОСНів, встановив надзвичайно складну процедуру їх утворення та не дозволяє їм повноцінно працювати. Деякими своїми положеннями цей Закон увійшов у протиріччя з Конституцією України та Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

Вказані прогалини, нечіткість та неоднозначність формулювань породжують численні конфлікти, судові процеси і не дають жителям сіл, селищ і міст вільно та спільно вирішувати важливі місцеві проблеми. Адже, щоб зареєструвати ОСН, активістам треба пройти «сім кіл пекла».

Розробку та внесення змін до Закону України «Про органи самоорганізації населення» ініціювали декілька років тому громадські лідери на чолі із Всеукраїнською асоціацією сприяння самоорганізації населення у співпраці із Міжнародним фондом «Відродження». За цей час законопроект багаторазово обговорювався по всій країні за участю громадськості, представників влади та удосконалювався з урахуванням сучасних вимог.

Історія його просування мала багато різних, іноді несподіваних поворотів. Але завдяки наполегливим зусиллям активістів нарешті законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про органи самоорганізації населення» був зареєстрований та потрапив у порядок денний Верховної Ради під номером 3704-1. На даний момент його вже схвалили декілька комітетів ВРУ. Він включений до списку першочергових у «Реанімаційному пакеті реформ», який сформувала для парламенту України спільнота провідних експертів.

Розробники впевнені, що у разі прийняття цей законопроект дозволить громадянам брати більш активну участь у місцевому самоврядуванні та посилить їхню відповідальність за стан справ у їхніх будинках, мікрорайонах, селах та селищах. Це особливо важливо зараз, в умовах реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Ключові зміни до чинного закону про ОСНи, запропоновані у тексті законопроекту № 3704-1, відображені на інфографіці.

Нагадуємо, що листи щодо підтримки законопроекту можна направляти: 
— Верховна Рада України, Голова — Турчинов Олександр Валентинович. Ел.пошта:Turchynov.Oleksandr@rada.gov.ua

— Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, голова Комітету Жванія Давид Важаєвич. Факс: (044) 255-39-44, Ел. пошта секретаріату: Anzhela.Maliuha@rada.gov.ua.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>