Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

ОБНАДІЙЛИВІ НОВИНИ ІЗ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Шанси законопроекту «Про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання» (реєстраційний №3747) стати повноцінним Законом України зростають. Про це свідчать підсумки його розгляду на засіданні профільного комітету Верховної Ради України – Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, яке відбулося 18 червня.

Законопроект, про який йдеться, – результат кількарічної роботи колективу експертів Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення. Вона розпочалася ще у 2009 році, коли в межах проекту, підтриманого Міжнародним фондом «Відродження», було напрацьовано першу версію проекту Закону України «Про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання».

У подальшому документ проходив громадське обговорення на конференціях, круглих столах у багатьох регіонах України, його текст удосконалювався, аж поки він не став у грудні 2013 р. Повноцінним законопроектом,зареєстрованим у Верховній Раді України.

Цікаво, що незважаючи на складну на той момент суспільно-політичну ситуацію у країні, підписи під ним поставили народні депутати, що представляють різні політичні сили: БЮТ, Партію регіонів, УДАР та Свободу.

За час, що минув з моменту реєстрації законопроекту в парламенті, його було розглянуто в Комітеті з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (який у запропонованих нормах не знайшов корупційних ризиків), в Комітеті з питань правової політики (який констатував, що законопроект не суперечить Конституції України) та в Комітеті з питань бюджету (який рекомендував його підтримати за певних умов).

А ось Головне науково-експертне управління ВРУ, проаналізувавши текст законопроекту, рекомендувало парламенту його відхилити. Поруч із певними несуттєвими зауваженнями до тексту, які, на думку авторів законопроекту, носять непринциповий, а місцями і переважно надуманий характер, головні експерти ВРУ дійшли висновку, що Закон «Про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання» Україні взагалі не потрібен!

Очевидно, що наявність такого висновку (з ним можна ознайомитися на сайті ВРУ), ставило під серйозну загрозу взагалі перспективи його проходження у Верховній Раді.

18 червня законопроект №3747 було спочатку розглянуто профільним підкомітетом з питань місцевого самоврядування (голова – Євген Карташов), а потім – профільним Комітетом – Комітетом з питань державного будівництва та місцевого самоврядування (голова – Давід Жванія).

Позицію суб’єктів внесення законопроекту на цих засіданнях представляла народний депутат Наталія Новак (фракція УДАР), а від його авторів – директор Програмної ініціативи «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження» Олексій Орловський та голова Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення Андрій Крупник.

Якщо на засіданні підкомітету з питань місцевого самоврядування виступаючі достатньо швидко переконали народних депутатів у нагальності ухвалення цього законопроекту, а також хибності багатьох висновків Головного науково-експертного управління ВРУ, то на засіданні самого Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування дискусія видалася досить жвавою і не такою простою.

З одного боку, окрім доповідачів пролунала ціла низка виступів на підтримку законопроекту. Зз такої позиції, зокрема, виступили народні депутати УкраїниЄвген Карташов, Василь Гладій, радник Президента України – керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Марина Ставнійчук, голова Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні Сергій Маліков та деякі інші виступаючі.

З іншого боку, критика окремих положень законопроекту пролунала у виступах народних депутатів Анатолія Близнюка та Ольги Михайленко. Найбільш критичним був виступ директора Центру правової допомоги містам Асоціації міст України Віктор Кравченко, який за своїм змістом був близьким до позиції, висловленої Головним науково-експертним управлінням ВРУ.

Проте за підсумками обговорення, беручи до уваги всі висловлені позиції, Комітет одноголосно підтримав внесення законопроекту на розгляд ВРУ у першому читанні, а також рекомендував народним депутатам взяти його за основу для підготовки до розгляду у другому читанні.

При цьому Комітет також обговорив доцільність створення на його базі за підсумками розгляду законопроекту у першому читанні спеціальної робочої групи із всіх зацікавлених сторін для його доопрацювання та підготовки до розгляду у другому читанні.

Авторами законопроекту була також висловлена і принципово підтримана керівництвом комітету думка про те, що даний законопроект варто розглянути у взаємозв’язку із законопроектом «Про органи самоорганізації населення» (реєстраційний №3704-1), також підготовленим Всеукраїнською асоціацією сприяння самоорганізації.

Отже, після підтримки профільним комітетом є сподівання, що вже чергового пленарного тижня законопроект «Про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання» буде винесено на розгляд до сесійної зали Верховної Ради України.

 

Андрій Крупник,

голова Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>