Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Громадськість Миколаївщини обговорила сучасні виклики та плани на майбутнє

У неділю 8 червня у Вознeсeнську пройшов круглий стіл «Постреволюційні виклики для громадськості Миколаївщини». Присутні активісти місцевих громад з Миколаївської області виявили свою громадську позицію, викриваючи недоліки і болючі проблеми суспільства, що привели до створення революційної ситуації в країні. Учасники круглого столу проаналізували та обговорили наслідки цієї ситуації, які кожен з нас відчуває на собі в тій чи іншій мірі.
Захід мав на меті проведення аналізу та переосмислення значення громадських ініціатив у процесі змін в нашій країні, допомоги місцевим організаціям та ініціативним групам активніше працювати у своїх середовищах.
Предметом обговорення стали питання роботи та взаємодії громадських організацій, інформаційна та юридична підтримка активістів, патріотичне виховання суспільства та роль громадськості в процесі формування місцевої влади і контролю за її діяльністю.
Учасники відмітили, що після подій Євромайдану на Миколаївщини значно активізувалась громадськість: з’явилися нові громадські організація, як у формі юридичних осіб так і створенні шляхом повідомлення, крім того більшість активістів діють у формі ініціативних груп. Більшість нових організацій та ініціативних груп зацікавлені у здійсненні активної участі в житті своєї громади, через: громадський контроль органів влади, надання рекомендацій до бюджету та програм місцевого розвитку, входження або створення (оновлення) консультативно-дорадчих органів. Враховуючи значну кількість нових облич в громадському секторі – спостерігається значний запит на інформацію та навчання щодо можливих методів та інструментів громадської активності в тому числі в сфері громадського контролю та моніторингу.
Всі учасники відмічали однією з ключових проблем – ускладнену комунікацію, як внутрішню так і зовнішню. Більшість учасників з регіонів не знають про існування та діяльність подібних організацій в інших населених пунктах. Окремою проблемою є співпраця зі ЗМІ – з одного боку не всі громадські діячі можуть підготувати цікавий матеріали який буде опублікований, а з іншого боку переважна більшість регіональних ЗМІ заангажовані, або публікують матеріал платно.
Значне місце в обговоренні займали питання патріотичного виховання. Всі погодились з тим, що сьогодні суспільство потребує нових, сучасних методів патріотичного виховання населення починаючи з дошкільного віку і закінчуючи пенсіонерами.
В підсумку круглого столу його учасники висловили сподівання, що ця подія консолідує настрої активниx мешканців навколо спільної мети – змін на краще в нашій державі та розбудові здорового громадянського суспільства.
Ініціаторами заходу виступили Громадянський Сектор Євромайдану, Фонд Освіта для Демократії (Варшава, Польща), Мережа «Громадські Ініціативи України» та Товариство Лева (Львів), які виконують проект «Виклики після Євромайдану – громадський сектор у дії», котрий спрямований на розвиток громадянського суспільства України на регіональному та національному рівнях.
Місцевими організаторами круглого столу виступили громадські організації: Українська рейки асоціація, Громадський актив Вознесенщини, Громадський контроль Вознесенщини.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>