Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

«Міська влада буде підтримувати новостворені об’єднання громадян»

unnamedТакими словами почав свій виступ Вознесенський міський голова Віталій Луков на робочій зустрічі з  представниками органів місцевого самоврядування, керівниками органів самоорганізації населення, членами ініціативних груп щодо створення ОСН та головами квартальних та вуличних комітетів (м.Вознеснськ), громадськими експертами та активістами з міст: Миколаєва, Снігурівки,  Н.Одеси, Доманівки та Первомайська, яка відбулася 3 квітня в малій залі виконавчого комітету.

«НЕ завжди міська влада може вирішити проблемні  питання на кожній вулиці чи мікрорайоні міста. Але людина повинна для себе все робити сама, не чекати  поки хтось прийде і все для неї зробить. Тим більше якщо вона об’єднається зі своїми сусідами, яким болить вирішення саме цієї проблеми. Органи самоорганізації населення (ОСН)– це та сила, з якою влада  має рахуватися. Це організовані дії громади, протистояти яким не можна. В цьому об’єднанні громадян  є чіткі, правила, розроблений план дій , є свій лідер, є підтримка громади вулиці, кварталу чи мікрорайону. В нашому місті створено і працює 3 органи самоорганізації населення, це ОСН «Лідер» на мікрорайоні АТ «Зелений Гай» , ОСН «Перлина Гаю» на Прямому та ОСН «Янтарний» на бувшому дачному районі за сирзаводом. У кожного з них є про що розповісти, є вирішені проблеми, залучені кошти міської влади та кошти донорських організацій. Бути першим складно, але це необхідно для громади, якщо вона дійсно хоче розвитку своєї території. Відчиняють тим, хто стукає. Тому міська влада буде допомагати самим активним  органам самоорганізації населення, як це не тяжко в наш час»,- сказав  Вознесенський міський голова.

Для допомоги  та сприяння роботі органів самоорганізації населення в нашій області створений «Ресурсний центр органів самоорганізації населення (ОСН) Миколаївщини». За 2 роки  його діяльності розроблена нормативна база для створення ОСН, методичні рекомендації, проводиться навчання членів ініціативних груп  щодо створення ОСН. До речі, у 2014 році 7 вознесенців пройшло таке навчання. Про це розповів голова правління Фонду розвитку м. Миколаєва Михайло Золотухін.

«Реформи починаються тоді, коли закінчуються гроші. І кожен для того , щоб вижити, повинен шукати  свої шляхи. Вознесенськ знайшов цей шлях,  він є признаним лідером в Миколаївський області щодо діяльності ОСН, він є історією та зразком як це необхідно робити. Тільки в минулому році Фонд розвитку міста Миколаєва підтримав 3 проекти ОСН міста Вознесенська. А це організаційна допомога та кошти. А є ще можливості залучати кошти Посольства США та Фонду «Відродження».  Тому всі новостворені ОСН в місті Вознесенську можуть розраховувати на нашу підтримку та допомогу»,- запевнив Михайло Золотухін.

Своїми результатами роботи поділилися  голови ОСН «Перлина Гаю», ОСН «Лідер»(Роман Бебінов, Володимир Трандафіл,м.Вознесенськ),  ОСН «Ялта» (Сергій Сідляр, м.Миколаїв). Про роботу ОСН «Кленове» розповіла представник Снігурівського міськвиконкому Ольга Галагуз. З планами роботи Ресурсного центру на 2015  та наступний рік  ознайомив Михайло Золотухін.

Учасники робочої зустрічі обговорили також завдання органів самоорганізації населення в умовах децентралізації влади, можливостях нового законопроекту щодо роботи ОСН, надання фінансової самостійності та передачу окремих повноважень міської влади в повноваження організованих громадських об’єднань – органів самоорганізації населення.

З актуальними питаннями створення і діяльності органів самоорганізації населення, створення програм розвитку їх територій присутніх ознайомила Тетяна Зелінська, начальник відділу виконкому, який саме і відповідає за роботу квартальних та вуличних комітетів та за створення на їх базі органів самоорганізації населення.

«Для підтримки діяльності новостворених ОСН в місті Вознесенську буде розроблена міська Програми сприяння розвитку та діяльності органів самоорганізації населення, є ідея  в наступному році відновити конкурс соціальних проектів саме для ОСН, переможці якого зможуть отримати кошти міського бюджету для реалізації проекту, але для цього необхідно ініціативи голів вуличних та квартальних комітетів щодо їх реорганізації та створення на їх базі  відповідних органів самоорганізації населення»,- сказала Тетяна Зелінська.

У другій частині робочої зустрічі була проведення тренінг-консультація з питань створення та представницької діяльності ОСН, яку провела Тетяна Золотухіна, експерт Миколаївської міської громадської організації «Фонд розвитку міста Миколаєва». Було детально розглянуті всі правові та процедурні питання.

За результатами робочої зустрічі вже в квітні місяці будуть проведенні  збори жителів вулиць щодо створення  органів самоорганізації населення в центрі міста та в районі Болгарки.

Відділ депутатської діяльності та сприяння розвитку місцевого самоврядування

 —————————————————————————————————

Засідання робочої групи відбулося  за запрошенням Виконавчого комітету Вознесенської міської ради в рамках проекту «Покращення представницької діяльності органів самоорганізації населення» (ОСН) в селах і містах Миколаївщини» , що реалізував ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» в партнерстві з ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» та при грантової  підтримці МФ «Відродження».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>