Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

ЦНАПи в Миколаївській області отримають орієнтацію на потреби громадян

 

DSC00945Одним з результатів громадського обговорення проектних ідей до «Плану заходів з реалізації Стратегії розвитку Миколаївської області на період 2015-17 роки», що відбулось 25 червня 2015 року у Миколаївської облдержадміністрації стало підтримка експертами проектної ідеї «Запровадження моделі «ЦНАП – орієнтований на потреби громадян» що розроблено вознесенською ГО «Агенство економічного розвитку» та ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва».

Учасниками заходу були більш 30 провідних громадських експертів, науковців, представників профільних підрозділів Миколаївської обласної державної адміністрації та профільних постійних депутатських комісій Миколаївської обласної ради.

 

Таке рішення відкрило нові перспективи розвитку проекту «Залучення громадськості до реформування системи надання адміністративних послуг на Миколаївщині», що реалізовано громадською організацією «Агентство економічного розвитку». Ключовим заходу проекту було дослідження результатів та викликів реформування системи надання адміністративних послуг на Миколаївщині, рекомендації якого протягом січня-березня 2015 р. обговорено на серії круглих столів у м Вознесенську, с.м.т. Доманьовка та м. Миколаєві за участю представників громадськості, ЦНАП більшості районів області. Зокрема, загальні висновки дослідників говорять про те, що реформа має ряд суттєвих перепон, серед яких:

Законодавчі — не врегульовано перехід відповідальності від адміністратора ЦНАП до працівників суб’єктів надання послуг, не чітко виписаний перелік послуг, які мають бути передані в центр, відсутність у адміністраторів прав доступу до реєстрів та спеціалізованого програмного забезпечення;

— Матеріальні — реформа матеріально-фінансово не забезпечена: відбувається делегування повноважень без делегування матеріально-технічних ресурсів, у більшості центрів відсутні сейфи та сигналізації, недостатні розміри існуючого приміщення: не вистачає робочих місць для адміністраторів, маленька і не зручна зона очікування, недостатність місць для роботи з документами та для розміщення супутніх послуг і додаткових стендів з інформаційними картками;

— Організаційні — ускладнений процес передачі документів від адміністратора ЦНАП до працівників суб’єктів надання послуги, і навпаки, відсутність прав у адміністраторів  для складання адміністративних протоколів, неякісні інформаційні картки, які не містять вичерпний перелік послуг та не описують всі можливі нюанси при наданні послуг .

Така кількість проблем потребує консолідованої взаємодії всіх зацікавлених сторін для їх вирішення та здійснення скоординованих дій на шляху впровадження реформи. Для цього  громадські експерти при партнерстві з Миколаївською ОДА (відділ державних адміністраторів Миколаївської облдержадміністрації) сформували пропозицію ідеї проекту до Плану реалізації Стратегії розвитку Миколаївської області на період 2015 — 2017 роки на тему: Запровадження моделі «ЦНАП – орієнтований на потреби громадян», що і підтримано 25 червня.

Проектна ідея містить заходи зі створення системи робочих групи в центрах територіальних громад та Координаційну раду при обласній державний адміністрації, що буде здійснювати загальний контроль та узгодження дій в ході реалізації реформи адміністративних послуг на рівні області. Першочерговими завданнями груп буде формування перспективних місцевих планів розвитку ЦНАП, обласний план впровадження реформи адміністративних послуг на найближчі 3-роки та механізм методичної, фінансової, інформаційно-комунікативної підтримки реформи на Миколаївщині.

 

Наступним кроком стане ії розгляд на чергової сесії Миколаївської обласної ради. Учасники обговорення рекомендували депутатам обласної ради підтримати План заходів, зокрема згадану проектну ідею.

 

——————————————————————————————————————

Громадські обговорення організовано громадською організацією «Агентство економічного розвитку» в рамках проекту «Посилення спроможності місцевих ОГС в Миколаївській та Херсонській областях», який реалізується МО «Нова генерація» у партнерстві з «Центром сприяння громадянській участі» та «Інститутом аналізу політики та стратегій» за фінансової підтримки Європейського Союзу

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>