Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Перспективний план розвитку громад Миколаївської області затверджений в області, але ще не пройшов погодження в Міністерстві регіонального розвитку. Що далі?

unnamedСаме про це , про створення спроможних територіальних громад на Миколаївщини, про роль громадськості, про запровадження демократичного діалогу, взаємодії та партнерства у місті Миколаєві та інших містах області йшла мова під час Круглого столу на тему «Демократія участі для створення спроможних територіальних громад», який організували та провели Миколаївське регіональне відділення Асоціації міст України разом з Всеукраїнською Асоціацією сприяння самоорганізації населення та Фонду розвитку міста Миколаєва 13 липня 2015 року.

До розмови були запрошені представники міст області, члени громадської ради при облдержадміністрації. Традиційно відбулося привітання учасників Круглого столу. До слова був запрошений Голова Всеукраїнської Асоціації сприяння самоорганізації населення Андрій Крупник, Виконавчий директор Миколаївського регіонального відділення Асоціації міста України Тетяна Яблоновська, голова правління Фонду розвитку Миколаєва Михайло Золотухін.

Андрій Крупник звернув увагу на те, що в процесі об’єднання громад більшість міст залишилися в своїх межах. А саме в містах є в наявності кваліфіковані кадри, досвід впровадження проектів та роботи з інвесторами, досвід створення органів самоорганізації населення та інших демократичних формувань, які можуть стати прикладом створення спроможних громад.

Учасниками Круглого столу був приведений приклад Вознесенська, де створена Олександрівська селищна територіальна громада на території нинішнього Вознесенського району з порушенням всіх розділів відповідних Методичних рекомендацій. Олександрівка не є географічним центром, 25 населених пунктів із 47 знаходяться на відстані більше 40 км, а с.Щербані – більше 60 км. В смт. Олександрівка згідно наданого паспорту відсутні приміщення для адміністративних служб, тільки 3 населених пункти мають пряме автомобільне сполучення. Але саме головне – що всі послуги лікарні, пенсійного центру, Центру зайнятості, та й того ж базару знаходяться у Вознесенську.

Свою точку зору на цю ситуацію висловив Валентин Бойко, директор Офісу реформ у Миколаївській області. Це завдяки зусиллям цього Офісу у короткі терміни був сформований Перспективний план розвитку громад Миколаївської області. 14 міст районного значення об’єдналися зі своїми районами, що є логічно і правильно. Що стосується міст Вознесенська, Первомайська та Миколаєва – то тут є проблеми відносин між районною та міською владою. А необхідно всім зрозуміти, що йде процес об’єднання , а не приєднання, що громади об’єднуються на рівних правах, як партнери. Якщо буде таке порозуміння, то зміни до Перспективного плану можна внести. А на сьогоднішній день наш Перспективний план знаходиться в Міністерстві регіонального розвитку, де є окремі питання щодо формування громад, в тому числі Олександрівської селищної територіальної громади та Снігурівської міської громади.

Учасники Круглого столу прийняли відповідну резолюцію.

По-перше – рекомендувати Верховній Раді якнайшвидше прийняти у новій редакції Закон України «Про створення органів самоорганізації населення» (Реєстр №2466);

По-друге – прийняти Закон України «Про загальні збори (конференції ) за місцем проживання» з метою врахування думки громадськості при прийнятті рішень владою, враховуючи те , що наразі відсутній закон про місцевий референдум

По-третє – активізувати створення органів самоорганізації населення в селах та селищах, які об’єднуються .

А саме головне – основним стимулом для формування об’єднаних громад має бути спільне формування стратегії та планів розвитку нової громади.

На думку учасників Круглого столу суттєвою проблемою є — відсутність належного інформування людей на місцях про переваги та проблеми обєднання, це проблеми відносин з головами сільських рад, які втратять свою посаду і може стануть старостами, це проблеми малокомплектних шкіл та поганих доріг. Про все це з людьми необхідно говорити відкрито і регулярно. Допомогти в цьому може мережа громадського супроводу реформ , яку створює Всеукраїнська Асоціація сприяння самоорганізації населення (http://samoorg.com.ua/ ) через свої ресурсні центри.

Голова Миколаївського ресурсного центру Михайло Золотухін. Питання або пропозиції на сайті (http://frgn.mk.ua) або за тел. +38 0512 47-34-79

мс

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>