Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Як створити дієву модель надання якісної безоплатної правової допомоги у місцевих громадах Миколаївщині

1468545_398202866980253_44689274_n-620x330Саме це обговорили 21 березня представники організацій громадянського суспільства, органів місцевого самоврядування та місцевих центрів БВПД м. Миколаєва і м. Вознесенську, що є партнерами проектів що реалізують ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва»(ФРММ) та вознесенське ГО «Агенство економічного розвитку» (АЕР) за підтримки Програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» та Канадського бюро міжнародної освіти Уряду Канади. Підсумком наради стали  спільні стратегія та річний план дій адвокаційної компанії з захисту права соціально вразливих громадян на якісну безоплатну правову допомогу.

Спільною стратегією партнерства стало:

по перше, ініціювання створення розпорядженнями голів місцевих громад відповідних робочих груп;

по друге, напрацювання робочими групами альтернативних варіантів місцевих моделей БПД за участю впливових та зацікавлених представників органів місцевого самоврядування, держаних/недержавних установ і організацій, юридичних клінік , адвокатів pro-bonе;

По-третє інформаційно-просвітницька компанія серед осіб, що надають первинну допомогу і приймають мають рішення в органах місцевого самоврядування; представників громадянського суспільства щодо системи БПД.

По-четверте обрання та просування за участю представників громади, депутатів та чиновників найбільш оптимальної для конкретної громади моделі та місцевого нормативно-правового механізми

Саме цей підхід був запропонований керівниками проекту миколаївської ГО ФРММ «Формування дієвої моделі надання безоплатної правової допомоги у м. Миколаєві та м. Вознесенську» та проект «Залучення органів місцевого самоврядування  до надання безоплатної первинної правової допомоги як ефективний механізм реалізації права на безоплатну правову допомогу» вознесенського ГО АЕР.

Як казав керівник головного територіального управління юстиції у Миколаївської області Роман Возняк, проекти ФРММ та АЕР є актуальними в умовах реформування децентралізації, адміністративно-територіальної та трансформації системи надання безоплатної правової допомоги, зокрема створення в усіх районних центрах Миколаївщини замість районних управлінь юстиції мережі бюро правової допомоги де буде забезпечено надання БПД та іншого високоякісного державного сервісу громадянам.

Учасники презентували свій досвід надання безоплатної правової допомоги, зокрема з використанням можливостей інтернет — технологій на базі публічних бібліотек, центрів БВПД у м. Миколаєві та м. Вознесенську; висловили свої експертні думки щодо альтернативних місцевих моделей надання БПД ії преваг/недоліків та викликів при їх запровадженні та разом напрацювали план спільних дій на шляху до Формування дієвої моделі надання безоплатної правової допомоги у місцевих громадах Миколаївщини.

Згідно попереднього аналізу експертів Фонду, переважна кількість клієнтів, що звертаються у місцеві центри БВПД (двоє з трьох), потребують саме первинну правову допомогу (надання правової інформації; надання консультацій і роз’яснень з правових питань, складення заяв, скарг та інших документів правового характеру), що не є у компетенції державноїЇ установи — РЦ БВПД, що має повноважень надавати. Клієнт обмежений в доступу до первинної правової допомоги. І клієнти і РЦ БВПД вимушені звертатись до організацій громадянського суспільства та інших організацій що надають правову допомогу (первинну), оскільки ОМС надають таку допомогу неналежним чином. Дійсно, у м. Миколаєві відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» розпорядженням міського голови №437р від 12.10.2011 обов’язок надання первинної правової допомоги населенню покладено на юридичне управління Миколаївської міської ради з графіком прийому -перший та третій вівторок місяця с 10 до 12-30. Однак:

  1. Ні тексту самого розпорядження, ні графіку, кабінету прийому на офіційному порталі Миколаївської міської ради не має.
  2. Відведені для первинної безоплатної правової допомоги 5 годин на місяць не відповідають існуючим потребам громадян.
  3. За офіційною інформацією начальника управління щорічно надається біля 300 консультацій, роз’яснень та інш, що недостатньо для півмільйонного міста.

При цьому, приймальня Фонду, що входить до мережі «Української Гельсінської спілки прав людини (УГСПЛ) протягом 2015 року — 1 100 послуг, що у рази більше . А за перший квартал 2016 р експерти Фонду надали 298 послуг безоплатної правової допомоги.Загалом, первинна правова допомога у м. Миколаєві та м. Вознесенську надається переважно зусиллями громадських організацій за рахунок не бюджетних та залучених коштів, у тому числі і pro bono, та не має сталого характеру.Проблемою якості та доступу до безоплатної та якісної правової допомоги що відповідає діючому законодавству України у більшості мешканців Миколаївщини (особливо у представників вразливих верств мешканців громад) — членів територіальних громад м. Миколаєва та м. Вознесенська є відсутність на місцевому рівні дієвої моделі надання безоплатної правової допомоги соціально-вразливим категоріям городян що поєднує можливості надання первинної допомоги органами місцевого самоврядування (ОМС), вторинної допомоги в Миколаївському регіональному  центрі надання безоплатної правової допомоги (РЦ БВПД) та ініціатив місцевих громадських організації і pro bono.

Для долання проблеми і об’єднались учасники наради у партнерство.

Учасникам партнерства є: Головне територіальне управління юстиції у Миколаївської області; Три місцевих центри «Безоплатної вторинної правової допомоги» (БВПД) у Миколаївської області; Органи місцевого самоврядування м. Миколаєва та м. Вознесенську; вознесенський ОСН «Перлина гаю»; ГС УГСПЛ та керівники проектів –ГО «Фонд розвитку м Миколаєва» та «Агенство економічного розвитку» .

Загалом, результатом наради стали спільні стратегія ії учасників та річний план дій адвокаційної компанії з захисту права соціально вразливих громадян на якісну безоплатну правову допомогу у місцевих громадах Миколаївщина. А міста  Миколаїв, Вознесенськ у 2016 р стануть. пілотними майданчиками партнерства.

Партнерство вже діє! Як відмітила інтегратор першого місцевого центру БВПД Вікторія Царьова згідно меморандуми про співпрацю між Першим миколаївським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва та Центральною міською бібліотекою ім. М.Л. Кропивницького Централізованої бібліотечної системи для дорослих м. Миколаєва кожного другого та четвертого четверга місяця з 14:00 год. до 17:00 год. за Skype – адресою:pershiy.bvpd здійснюється оn-line консультування надання безоплатної правової допомоги.

Також 21 березня головне територіальне управління юстиції у Миколаївської області на базі Першого і Другого миколаївських місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги започаткувало новий соціальний проект з безкоштовного доступу громадян до онлайн сервісів Міністерства юстиції України. Відтепер громадяни можуть скористатися онлайн-сервісами в спеціально відведених робочих зонах місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги.

 

Михайло Золотухін, координатор проекту, директор ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва».

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>