Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Анонс круглого столу: Виклики в системі надання безоплатної правової допомоги (БПД) на Миколаївщині

1468545_398202866980253_44689274_n-620x330Що заважає у місцевим громадах сформувати дієву модель надання БПД?

Що з цім робити?

На даний час, коли відбулось значне погіршення соціально-економічного стану середньостатистичного українця, зокрема і на Миколаївщині, найважливішою доступність до якісної первинної правової допомоги є для людей, рівень доходів або соціально-економічний стан яких не дозволяють користуватися юридичною допомогою з приватних джерел. У той самий час, первинна правова допомога у формі поширення правової інформації та правових консультацій, роз’яснень може суттєво посилити стан правової захищеності населення в даний час, коли доступ до правосуддя значно ускладнений.

Особливістю більшості громад регіону є правова необізнаність більшості мешканців та правовий нігілізм як мешканців та місцевих чиновників, що заважає ефективності реалізації відповідної державної політики та збільшує тенденцію вирішення згаданих питань у не правовий спосіб.

В Україні розпочався процес реформування системи державного управління. Зміни до діючого законодавства наразі відбуваються настільки швидко, що пересічному громадянину, навіть тому, що має певну правову підготовку, від слідкувати всі новели законодавства вкрай проблематично. Дуже часто трапляються випадки, коли звертається клієнт, що впевнений  в порушенні свого права в тій та іншій сфері. Спеціалісти, що надають первинну допомогу, з’ясувавши всі обставини звернення клієнта,  приходять до висновку про помилковість впевненості клієнта. А незадоволеність як клієнта, чиї права порушені, так і клієнта, що вважає порушеними свої права, однакова. У  кінцевому підсумку це суттєво впливає на якість життя клієнта.

В умовах гібридної війни та розпочатих реформ брак доступності та якості правової допомоги населенню є реальною загрозою руйнування демократичної незалежної держави Україна та системи місцевого самоврядування.

Причинами проблеми якості та доступу до безоплатної та якісної правової допомоги що відповідає діючому законодавству України у більшості мешканців Миколаївщини (особливо у представників вразливих верств мешканців громад) — є відсутність на місцевому рівні дієвої моделі надання безоплатної правової допомоги що поєднує можливості надання первинної допомоги ОМС, вторинної допомоги в РЦ БВПД та ініціатив місцевих громадських організації і probono.

Саме ці питання, будуть обговорені у Офісі розвитку Миколаївщини на круглому столі партнерів проекту «Формування дієвої моделі надання безоплатної правової допомоги у м. Миколаєві та м. Вознесенську, що відбудеться 12 травня 2016 р. з 13-00 -15-00 в к. 522 Миколаївської ОДА (вул. Адміральська 22, м Миколаїв). Аналітичне дослідження проекту та програма наради додаються

Партнерами є: Офіс розвитку Миколаївщини; Головне територіальне управління юстиції у Миколаївської області; три центри «Безоплатної вторинної правової допомоги» (БВПД) у Миколаївської області; органи місцевого самоврядування м. Миколаєва та м. Вознесенську; вознесенський ОСН «Перлина гаю»; ГС УГСПЛ.

В круглому столі також візьмуть участь депутат Миколаївської міської ради Кірілл Горбуров, Завідувач юридичної клініки “Ex aequo et bono” Національного університету кораблебудування імені адм.. Макарова, Кандидат політичих наук Доцент кафедри Правознавства НУК ім. Адмірала Макарова Юлія Лонжець, представники юридичного департаменту Миколаївської міської ради,  громадські експерти.

Запрошуємо взяти участь у заході: представників ЗМІ; представників юридичних клінік; громадських організацій/благодійних фондів, що надають правову допомогу pro bono і є експертами у сфері проекту.

Керівник проекту: Михайло Золотухін, директор ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>