Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Яка модель безоплатної правової допомоги буде у місцевих громадах Миколаївщині?

1468545_398202866980253_44689274_n-620x330Реліз круглого столу:

 Виклики в системі надання безоплатної первинної правової допомоги (ПБПД) на Миколаївщині

В Україні розпочався процес реформування системи державного управління. Зміни до діючого законодавства наразі відбуваються настільки швидко, що на тільки звичайний громадянин, а навіть не кожен юрист  в змозі від слідкувати всі новели законодавства. Дуже часто трапляються випадки, клієнт, що впевнений  в порушенні свого права в тій та іншій сфері. Спеціалісти, що надають первинну допомогу, з’ясувавши всі обставини звернення клієнта,  приходять до висновку про помилковість впевненості клієнта. А незадоволеність як клієнта, чиї права порушені, так і клієнта, що помилково вважає порушеними свої права, однакова. У  кінцевому підсумку це суттєво впливає на якість життя мешканця.

фото звіт

На даний час, коли відбулось значне погіршення соціально-економічного стану середньостатистичного українця, зокрема і на Миколаївщині, найважливішою доступність до якісної первинної правової допомоги є для людей, рівень доходів або соціально-економічний стан яких не дозволяють користуватися юридичною допомогою з приватних джерел. У той самий час, первинна правова допомога у формі поширення правової інформації та правових консультацій, роз’яснень може суттєво посилити стан правової захищеності населення в даний час, коли доступ до правосуддя значно ускладнений.

12 травня 2016 за круглим столом Офісу розвитку Миколаївщини за результатами обговорення напрацювань аналітичного дослідження   проекту експерти (представники організацій громадянського суспільства, органів місцевого самоврядування та місцевих центрів БВПД м. Миколаєва і м. Вознесенську, громадської приймальні УГСПЛ, головного територіального управління юстиції у Миколаївської області) визначили чотири варіанти надання БППД у м. Миколаєві та м. Вознесенську, а саме:

  • через створення спеціалізованої комунальної установи,
  • через розширення діяльності вже існуючої комунальної установи, вид послуг якої супутній до значених завдань,
  • через створення комунального підприємства,
  • та через застосування механізму аутсосингу (передача завдання та процесу надання послуг безоплатної первинної допомоги на виконання зовнішнім організаціям на конкурсній основі)

В ході обговорення експерти визнали найбільш привабливою конкурсну модель надання БППД. Однак це питання повинно бути розглянуто як виконавчими органами місцевого самоврядування так і депутатським корпусом вказаних міст. Тому чекаємо Розпоряджень мерів міст про створення відповідної робочої групи, що визначить найбільш оптимальну модель надання БППД в містах Миколаїв та Вознесенськ.

Керівник проекту: Михайло Золотухін, директор ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>