Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Миколаївці зможуть вирішити власні проблеми у правовій спосіб

1468545_398202866980253_44689274_n-620x330Це стане наслідком формування у місті дієвої моделі надання безоплатної правової допомоги. Важливий крок  вже зробив миколаївський міській голова Олександр Сєнкевич, підписав 20 травня 2016 р розпорядження  «Про створення робочої групи з питань підготовки пропозицій щодо створення спеціалізованої установи з надання безплатної первинної допомоги у Миколаєві.

У робочої групі погодились працювати депутати Миколаївської міської ради Кірілл Горбуров, Владіслав Єнтін, Олексндр Малікін; начальник Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області Роман Возняк; представники першого та другого місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги; завідувач юридичної клініки НУК імені адм.. Макарова, кандидат політичих наук,  доцент кафедри Правознавства Юлія Ломжець; директор КУ «Агенція розвитку Миколаєва» Василь Гошовський. Директор ЦБС міста Тетяна Тверда та громадські експерти

 

Так Олександр Сєнкевич почув рекомендації круглого столу обговорення в Офісі  розвитку Миколаївщини  чотирьох альтернативних моделей надання якісної безоплатної правової допомоги (БПД) у м. Миколаєві та м. Вознесенську за результатами аналітичного дослідження ГО «Фонд розвитку Миколаєва»  на тему  «Аналіз реалізації державної політики забезпечення населення безоплатною первинною правовою допомогою у м. Миколаєві та м. Вознесенську».

Згідно аналізу експертів Фонду, двоє з трьох клієнтів, що звертаються у місцеві центри безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД), потребують саме первинну правову допомогу (надання правової інформації; надання консультацій і роз’яснень з правових питань, складення заяв, скарг та інших документів правового характеру), що не є у компетенції державноїЇ установи — РЦ БВПД, що має повноважень надавати. Клієнт обмежений в доступу до первинної правової допомоги. І клієнти і РЦ БВПД вимушені звертатись до організацій громадянського суспільства та інших організацій що надають правову допомогу (первинну), оскільки ОМС надають таку допомогу неналежним чином. Дійсно, у м. Миколаєві відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» розпорядженням міського голови №437р від 12.10.2011 обов’язок надання первинної правової допомоги населенню покладено на юридичне управління Миколаївської міської ради з графіком прийому -перший та третій вівторок місяця с 10 до 12-30. Однак:

  1. Ні тексту самого розпорядження, ні графіку, кабінету прийому на офіційному порталі Миколаївської міської ради не має.
  2. Відведені для первинної безоплатної правової допомоги 5 годин на місяць не відповідають існуючим потребам громадян.
  3. За офіційною інформацією начальника управління щорічно надається біля 300 консультацій, роз’яснень та інш, що недостатньо для півмільйонного міста.

При цьому, приймальня Фонду, що входить до мережі «Української Гельсінської спілки прав людини (УГСПЛ) протягом 2015 року — 1 100 послуг, що у рази більше . А за перший квартал 2016 р експерти Фонду надали біля 350 послуг безоплатної правової допомоги.Загалом, первинна правова допомога у м. Миколаєві та м. Вознесенську надається переважно зусиллями громадських організацій за рахунок не бюджетних та залучених коштів, у тому числі і pro bono, та не має сталого характеру.Проблемою якості та доступу до безоплатної та якісної правової допомоги що відповідає діючому законодавству України у більшості мешканців Миколаївщини (особливо у представників вразливих верств мешканців громад) — членів територіальних громад м. Миколаєва та м. Вознесенська є відсутність на місцевому рівні дієвої моделі надання безоплатної правової допомоги соціально-вразливим категоріям городян що поєднує можливості надання первинної допомоги органами місцевого самоврядування (ОМС), вторинної допомоги в Миколаївському регіональному центрі надання безоплатної правової допомоги (РЦ БВПД) та ініціатив місцевих громадських організації і pro bono.

Для долання проблеми Головне територіальне управління юстиції у Миколаївської області; Три місцевих центри «Безоплатної вторинної правової допомоги» (БВПД) у Миколаївської області; Органи місцевого самоврядування м. Миколаєва та м. Вознесенську; вознесенський ОСН «Перлина гаю»; ГС УГСПЛ , ГО «Фонд розвитку м Миколаєва» та «Агенство економічного розвитку» та «Офіс розвитку Миколаївщини і об’єднались у партнерство «За якісну безоплатну правову допомогу» .

 

Учасники партнерства у складі робочої групи  до 30 червня 2016 р. здіймнять аналіз практик  міст України та нададуть рекомендації для їх розгляду міською радою

 

Керівник проекту: Михайло Золотухін, директор ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва».

 

____________________________________________________________________

Діяльність партнерства «За якісну безоплатну правову допомогу» відбувається в рамках проекту «Формування дієвої моделі надання безоплатної правової допомоги у м. Миколаєві та м. Вознесенську, що реалізує громадська організація «Фонд розвитку міста Миколаєва» за підтримки Програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» та Канадського бюро міжнародної освіти Уряду Канади.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>