Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Знайти ресурси для спроможності громад допоможе місцева демократія

nikolaev_konturЦе довели на практиці громади мікрорайонів селищ/міст Миколаїв, Вознесенськ, Снігурівка, Казанка; сіл Баштанського і Снігурівських районів. Застосування механізмів демократії мешканцями та органами місцевого самоврядування стало тім, що допомогло місцевим громадам залучили фінанси (гранти міжнародних/місцевих донорів, місцевих, обласного і державного бюджетів), та нефінансові ресурси для вирішення таких нагальних проблем як благоустрій, поводження з ТПВ, побудова доріг, водопостачання/водовідведення.

Про здобутки, виклики та перспективи сервісів підрозділу ГО «Фонд розвитку м Миколаєва» — «Ресурсний центр сприяння самоорганізації та демократії участі на Миколаївщині» (далі РЦ) нещодавно розповів за підсумками квітневих  форумів у м. Первомайськ та с.м.т. Криве Озеро місцевим журналістам, представникам органів місцевого самоврядування  громадським активістам» директор Фонду Михайло Золотухін:

«Ми допомагаємо органам місцевого самоврядування (ОМС) не тільки прийняти відповідній пакет нормативно-правових актів, а й отримати місцевим громадам перші практики їх застосування».

З три роки діяльності РЦ експерти Фонду розробили та добились прийняття рішень ОМС та державної влади щодо процедури створення ОСН у містах Миколаєві, Вознесенськ, селах Баштанського району. Перша на Миколаївщині Куцурубська об’єднана сільська громада прийняла свій Статут. Також відповідні пропозиції були враховано у трьох місцевих цільових програмах Миколаєва і Вознесенську та у двох рішеннях обласної ради, що визначають подальшу стратегію і план дій з просування місцевої демократії. Ні їх виконання громади:

— міст Миколаєва, Вознесенська Снігурівка, смт Казанка і сіл Баштанського районів вже мають 14 історій успіху вирішення нагальних проблем розвитку мікрорайонів/кварталів/селищ з використанням власних повноважень органів самоорганізації населення (ОСН) та застосуванням мешканцями процедур місцевих ініціатив, громадських слухань.

— сіл Очаківського, Первомайського районів відстояли принцип добровільності при формуванні спроможних територіальних громад. Так за власною ініціативою та у супереч офіційного плану, села Куцуруб, Іванівка та Яселки Очаківського району створили Куцурубську об’єднану громаду, що прийняла свій Статут та за його процедурою формують демократичну модель стратегічного розвитку. А прийняття Статутів сільської громади 22 сільрадами Первомайського району стало їх захистом від спроб недобровільного їх об’єднання.

Як зазначили учасники підсумкових квітневих заходів підсумкового проекту у м Первомайськ та смт. Криве Озеро, добровільному об’єднанню сіл у спроможні місцеві громади заважають як патерналістський радянський менталітет учасників реформ так і міфи, що, наприклад: автоматичної ліквідації більшості сільських шкіл у об’єднаних громадах, або якщо не буде сільради в селі то не буде села та інш. Бракує бажання і навичок конструктивного рівного діалогу у  всіх його учасників.

За висновками дослідження Фонду «Проблеми дієвості безпосереднього народовладдя у селах і містах Миколаївщини», у місцевих громадах бракує нормативно-правового забезпечення процедур самоорганізації та місцевої демократії, відповідних знань їх застосування, навичок місцевої демократії належного врядування,  бюджетного процесу та залучення ресурсів, що необхідні для виживання новостворених місцевих громадах.

Найбільш цікаві наступні історії успіху практиків:

  1. ОСН «Кленове»(м. Снігурівка) , що запровадив систему вивозу сміття у м. Снігурівка. Замість стихійного звалища та руїни котельної створив зелену зону відпочинку . Презентація ОСН «Кленове .
  2. ОСН «Ялти»(м. Миколаїв), що  запровадив нову систему санітарної безпеки робітничого селища, побудував дві дороги у селищі на основі самоорганізації та партнерства.

По-перше: Укладено та діють договори між ОСН «Ялти та більшістю мешканців селища на управління житловим фондом, зокрема на впорядкування відносин в системі перевезення твердих побутових відходів

По-друге: Протягом лютого-жовтня 2015 р ОСН «Ялти» мобілізував ресурси громади, місцевої влади і бізнесу для розбудови дороги у робітничому селищі. ОСН залучив ресурси еквівалентно 215 000 грн: Кошти мешканців 10 000,00 грн., Заводська адміністрація — 199  000 грн (199 пліти та пісок). Волонтерська праця мешканців на 6-х толоках 10 мешканців 12 годин, що еквівалентно 6000 грн.  Стаття «Все зависит от нас самих!». Презентація ОСН «Ялти» (Миколаїв)

  1. «Перлина гаю»( м Вознесенськ) , що  вирішив 3 проблеми мікрорайону Пряме м. Вознесенсь. Їх пріоритетність визначили самі мешканці. Двічі застосована місцева ініціатива для просування прийняття пакету місцевих, обласних нормативно-правових актів. На їх виконання:

По-перше, легалізовано та вирішено проблема благоустрою кладовища у мікрорайоні ОСН, що розширено у 2 рази. Ресурси: 46790 грн.. 12 600 грн. А саме: грант ФРММ за кошти МФ «Відродження» (2013 р.); 34190 грн – місцевих джерел.

По-друге, 350 мешканців отримали воду з місцевої свердловини. На ії створення та обладнання освоєно 87, 7 тис грн. бюджету м Вознесенську 2015 р. Ресурси: 103 400 грн.. А саме:Грант ФРММ за кошти МФВ 9000 грн (2014 р).;Місцеві ресурси: 94 400 грн. Це кошти: ОСН: 6 700 грн (адміністративні витрати). Міського бюджету 2015 р. 87700. грн (буріння свердловини для водопостачання мікрорайону Пряме).

По-третє, Добились рішень міськвиконкому щодо заміни маршруток на більш великі автобуси. Прийнято рішення міськвиконкому щодо створення додаткового маршруту. Триває лобіювання рішення міськради щодо проведення 2 км. дороги .

Триває система робота ОСН . Презентація ОСН «Перлина Гаю» .)

Загалом,  формулою успіху ефективного громадського діалогу є з одного боку цілеспрямоване об’єднання активних і розумних мешканців, з іншого вміле застосування таких механізмів місцевої демократії як органи самоорганізації населення, громадська експертиза, громадські слухання та громадські дорадчі органи  при органах місцевого самоврядування. Загалом місцевим громадам допомогла начальна, консультативна підтримка ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва».

Контакти:   Прес-служба ГО 1Фонд розвитку м.Миколаєва», (099)322-62-08, fondnikol@gmail.com

————————————————————————————————————Квітневі Форуми на тему:  «Дієва самоорганізація та участь селян у формуванні спроможних територіальних громад на Миколаївщині. Виклики, практики, перспективи», відбувся на виконання Плану заходів з реалізації Стратегії розвитку Миколаївської області до 2020 р на період 2015-17 р.» (рішення Миколаївської обласної ради № 7 від 30.07.2015 р.) та є підсумковим заходом проекту ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» на тему: «Дієве безпосереднє народовладдя у селах і містах Миколаївщини» за підтримки програми «Демократична практика» МФ «Відродження».

Партнери проекту: Миколаївська обласна державна адміністрація, Миколаївська обласна рада, Первомайська районна рада, Кривоозерська районна рада, Кривоозерська районна державна адміністрація , Офіс розвитку Миколаївщини.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>