Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Вознесенський мер створить робочу групу з питань безоплатної правової допомоги (БПД)

 

DSC01312Таким був результат зустрічі вознесенського мера Віталія Лукова з робочої групою «Офісу розвитку Миколаївщини», що представила як висновки і рекомендації аналітичного дослідження проекту «Формування дієвої моделі надання безоплатної правової допомоги у м. Миколаєві та м. Вознесенську, так відповідні напрацювання вознесенських та миколаївських організацій громадянського суспільства, 3-х місцевих центрів безоплатної вторинної правової допомоги та органів місцевого самоврядування м. Миколаєва.

 

Фото-звіт

 

Учасники робочої групи мали бурхливу дискусію з вознесенською мерією, що з початку не розуміли що таке первинна правова допомога , чому вони повинні цім займатися та навіщо витрачати бюджетні кошти на правову допомогу городянам.

«…допомога городянам надається на особистих приймах міського голови та працівниками міськвиконкому, зокрема ЦНАП. А створення додаткової комунальної установи або інше потребує додаткових коштів місцевого бюджету. Депутати запитають чиновників навіщо такі витрати?» — питав вознесенський міській голова.

 

Переконували міського голову автори аналітичного дослідження проекту експерт «Фонду розвитку міста Миколаєва та координатор — Координатор громадської приймальні Української Гельсінської спілки прав людини (УГСПЛ) у м Миколаєві Тетяна Золотухіна, начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Першого миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги( БВПД) Вікторія Царьова.

Так, згідно висновків аналітичного дослідження «Аналіз реалізації державної політики забезпечення населення безоплатною первинною правовою допомогою у м. Миколаєві та м. Вознесенську»:

по-перше, надання безоплатної первинної правової допомоги є у власних повноваження органів місцевого самоврядування згідно СТ 38.1 ЗУ «Про місцеве самоврядування»;

по-друге, городяни мають нагальну потребу у безоплатної первинної правової допомоги;

по-третє, економія невеликих коштів місцевої громади на сервісах правової допомоги  в складних умовах зростання тарифів, повільних реформах та гибрідної війни може спонукати городян  до не правових способів вирішення нагальних проблем таких як 3-й  Майдан з акціями «шини +» та інш.

по-четверте, модель надання первинної допомоги в м. Вознесенська (на особистих прийомах міського голови) – це скоріше вирішення конфліктів із застосуванням «телефонного права», ніж законна та компетентна первинна правова допомога, що ніяк не сприяє підвищенню правової грамотності та захищеності населення.

 

Існуюча практика надання безоплатної правової допомоги основна на співпраці місцевих державних центрів БВПД та організацій громадянського суспільства як на волонтерських засадах, так і за підтримки міжнародних донорів . Про це свідчили виступи директора ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» Михайла Золотухіна, менеджера проектів і програм вознесенського ГО «Агентство економічного розвитку» Олександра Ревєбцова та директора вознесенського центру БВПД Сергія Сторчака.

 

Для обрання оптимальної моделі надання безоплатної правової допомоги для м. Миколаєві та м. Вознесенську експертами проект здійснено аналіз альтернативних варіантів місцевих моделей БПД. А саме

  •  через створення спеціалізованої комунальної установи,
  • через розширення діяльності вже існуючої комунальної установи, вид послуг якої супутній до значених завдань,
  • через створення комунального підприємства,
  •  через застосування механізму аутсосингу (передача завдання та процесу надання послуг безоплатної первинної допомоги на виконання зовнішнім організаціям на конкурсній основі).

 

У м. Миколаєві робоча  група миколаївського міського голови нещодавно розглянув висновки та рекомендації дослідження, одноголосно визнала найбільш привабливою для міської громади конкурсну модель надання БПД. Вже розробляється відповідний пакет проектів місцевих нормативно-правових актів.

 

У м. Вознесенську, за підсумками дискусії міській голова погодився, що є потреба у створенні його розпорядженням аналогічної робочої групи.

 

Сподіваємось, що у липні робоча група вознесенського міського голови Віталія Лукова буже не тільки створена та рекомендує громаді м. Вознесенську модель безоплатної первинної правової допомоги.

 

Керівник проекту: Михайло Золотухін, директор ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва».

____________________________________________________________________________

Зустріч було проведено в рамках проекту «Формування дієвої моделі надання безоплатної правової допомоги у м. Миколаєві та м. Вознесенську, що реалізує громадська організація «Фонд розвитку міста Миколаєва» за підтримки Програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» та Канадського бюро міжнародної освіти Уряду Канади та при партнерстві з Офісом розвитку Миколаївщини».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>