Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Чи можуть громадські організації міста впливати на формування та витрачання коштів міського бюджету міста Вознесенська?

12Саме це питання було обговорено на засіданні «Круглого столу» на тему «Вознесенцям — прозорий бюджет», який відбувся 20 липня 2016 року  о 10.00 в приміщенні Комп’ютерного центру.

В засіданні «Круглого столу» взяли участь 15 лідерів громадських організацій міста та району, громадські активісті, депутати міської та районної рад. Фото звіт

На початку «Круглого столу» присутні були ознайомлені з питаннями формування міського бюджету, основними нормативно-правовими актами України щодо цільового та ефективного формування місцевих бюджетів.

Чи можуть громадські організації, громада міста та депутати міської ради активно впливати на використання бюджету міста у 2016 році та формування бюджету міста на 2017 рік?

Це питання викликало жваву дискусію. Були обговорені питання методів використання міського бюджету: це , в першу чергу – вивчення проектів рішень, які готуються на сесії міської ради з питань внесення змін до бюджету, це подання запитів щодо публічної інформації, це висловлювання припущень щодо ефективного використання міського бюджету та проведення моніторингового дослідження.

Саме з попередніми підсумками такого моніторингового дослідження і були ознайомленні присутні. З презентацією  моніторингу цільового використання бюджетних коштів виконавчими органами Вознесенської міської ради за 2015 рік та перше півріччя 2016 року, який провела громадська організація «Вознесенська асоціація розвитку місцевої демократії» виступила голова громадської організації, помічник депутата міської ради Зелінська Тетяна.

Було виявлено цілий ряд фактів, які викликають питання:

  1. З міського бюджеті у 2015 році було виділено 100 тис. грн. на зняття грифу обмеженого доступу «Для службового користування» з графічних матеріалів Генерального плану міста до 2031.

У звіті про виконання бюджету  було виявлено, що на ці цілі було використано 79,953 тис. грн.

Але, відділ містобування та архітектури Вознесенської міської ради  та проектний Інститут «Діпромісто», які мали займатися цим питанням повідомили, що кошти не виділялися і не отримувалися?

На які цілі були витрачені кошти?

  1. Протягом 2015 року та першого півріччя 2016 року з міського бюджету регулярно виділяються кошти на погашення боргів комунальним підприємствам міста. Тільки Комунальне підприємство «Тепло-Сервіс» отримало у минулому році близько 5-ти млн.грн.

В процесі моніторингу було встановлено, що протягом останніх двох років Виконавчий комітет Вознесенської міської ради перевищив свої повноваження у питанні встановлення тарифів на централізоване теплопостачання. Ці тарифи мала б затвердити Національна комісія з питань регулювання тарифів. На початок року вартість 1ГКал в місті становила більше 1600 грн. тоді як по України цей тариф становив 552 грн.

До того ж це підприємство отримувало субсидію з держави близько 3-х млн. грн. на погашення різниці в тарифах.

І щодо котелень. В місті працює 7 котелень, дві працюють на відходах деревини та електроенергії., інші – на газу. А тариф встановлений для всіх однаковий?

Про остаточні висновки говорити ще зарано, але питань виникає все більше і більше.

  1. Проведення ремонтів тротуарів по місту за рахунок поповнення Статутного фонду Комунального підприємства «Санітарна очистка міста».

Тільки у першому півріччі 2016 року було виділено на поповнення Статутного фонду 440 тис. для проведення капітального ремонту тротуарів, мотивуючи тим, що це Комунальне підприємство є балансоутримувачем всіх доріг та тротуарів в місті. Але в Статуті підприємства зазначено п.3.1.3 «Поточний ремонт доріг», а не капітальний. З цього питання продовжуються консультації зі спеціалістами.

  1. Виявлено також факт фінансування державної установи з 2-х рівнів бюджету – державного та місцевого. Вивчення цього питання продовжується.
  2. На 2016 рік розпорядженням міського голови встановлено премії начальникам управлінь та відділів міської ради на рівні 170-195 %, тоді як рядовим працівникам премія встановлена 10-60%.

Громадська організація спільно з депутатами міської ради направила ряд запитів до відповідних контролюючих органів. Чекаємо реакції.

 

У другої частині  «Круглого столу» були обговорені питання спільної роботи громадських організацій щодо вирішення проблемних питань кожної організації. Підписана Угода про  співробітництво та організацію взаємовідносин між «Вознесенською асоціацією розвитку місцевої демократії» з 3-ма громадськими організаціями». Ще три організації розглянуть це питання на своїх зборах.

Членами громадських організацій піднімалося питання про подальшу роботу Громадської Ради, створеної  у лютому 2015 року на 2 роки. У зв’язку з тим, що більше року ця Громадська Рада не працює  — обговорювалося питання офіційного припинення її роботи.

ЧИ МОЖЕ така Громадська рада  (створена при органі влади) об’єктивно оцінювати дії влади, критикувати її та вносити свої  пропозиції?

Було  запропоновано декілька варіантів подальшої співпраці громадських організацій міста з питань моніторингу міського бюджету, розробки пропозицій до бюджету міста 2017 року, подальшого розвитку громадських організацій міста.

По закінченні роботи «Круглого столу» було прийнято рішення про затвердження Звернення до депутатів Миколаївської обласної ради щодо відміни рішення минулої сесії  щодо виділення землі під кар’єр за території  Бузької сільської ради.

_____________________________________________________________________________

Круглий стіл відбувся в рамках проекту «Моніторинг цільового використання бюджетних коштів в м Вознесенську» який реалізує ГО «Вознесенська асоціація розвитку місцевої демократії» при підтримці проекту ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» Солідарні дії об’єднань громадян та місцевого бізнесу для ефективних бюджетів Миколаївщини – 2016» за кошти  NED (Національний Фонд підтримки демократії. м. Вашингтон, США).

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>