Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Виклики прозорості бюджету Добренської громади

 

Report2-276x300Обговорили нещодавно у новоєгорівському  будинку культури 25 представників громадськості,  органів місцевого самоврядування села, на круглому столі на тему:  Як перейти від громадського моніторингу до ефективного партнерства –ВЛАДА — ГРОМАДА «Крок до ефективності та прозорості»,що організували сільська громадська організація «Мрій збуваються» спільно Баштанської райрадою та  райдержадміністрацією.

У заході громадських активістів також взяли участь головний бухгалтер Добренської сільської ради Наталіяї Нижник, депутат районної ради Віталій Костюк, депутат сільської ради ТамараТроїцька, начальник відділу економіки Баштанської РДА Аліна Стародуб.

Учасники заходу одноголосно вирішили створити робочу групу та направити звернення до голови Добренської сільської ради Валентини Климик з вимогою прийняти рішення щодо дієвого механізму оприлюднення дати та часу засідання бюджетної комісії та сесій, аби громада мала змогу відвідувати ці засідання.

Відкриваючи засідання голова ГО «Мрії збуваються» Лариса Фігура відмітила, що лише попередній моніторинг використання бюджетних коштів по Програмі «Благоустрій території Добренської сільської ради за 2015 рік в Добренській сільській раді» виявив:

  • Складність мешканцям отримати від Добренського сільського голови «людською мовою» інформацію щодо бюджетних витрат. Також у відкритому доступі відсутня інформація про час та прядок денний засідань постійних депутатських комісій та сесій сільради.
  • Офіційну інформацію громадської організації вдалось отримати лише на липневому семінарі проекту за участю головного бухгалтера та представників баштанської райраді і районної державної адміністрації .

 

Загалом, аналіз Програми «Благоустрій території Добренської сільської ради за 2015 рік вияв ряд дивних речей. Так згідно кошторису на  придбання матеріалів на поточний ремонт вуличного освітлення в с. Новоєгорівка та с. Добре з бюджету було виділено 30 тис. грн, на невідомі вулиці. А у відповідних актах прийому робіт не вказано представника вулиці на якій виконувались роботи.  Аналогічна ситуація по використанню коштів громади на впорядкування сміттєзвалищ.

 

Реакцією на зауваження попереднього громадського моніторингу став виступ  на заході головного бухгалтера  Добренської сільської ради Наталії  Нижник, що визвав інтерес у громадськості і спеціалістів. Презентація «Бюджет Добренської сільської ради-з людьми та для людей:прозорий, відкритий доступний»додається.  

За допомогою модераторів круглого столу Валентині Чертовій та Тамарі Троїцькій учасники бурхливого обговорення погодились, що  основними його перешкодами є брак компетенції як у представників  органів місцевого самоврядування так і громади .

Особливим був виступ Аліни Стародуб, яка була вражена активністю присутніх. Вона зазначила, що Добренській громадськості буде найлегше в об*єднаній громаді, так як вони навчилися розуміти бюджетні процеси, а найголовніше, як повинні прозоро витрачатися іх кошти. «Такі цікаві та актуальні теми чомусь піднімаються тільки у вашій громаді, а інші, що все знають і розуміють?» А також порадила: «Передавати свій досвід іншим, адже вам є чим ділитися

Тому нагоді будуть два навчальні практичні буклети сільської ГО «Мрії збуваються»: «Механізми громадського контролю використання бюджетних коштів» та «Громадський інструментарій моніторингу і оцінювання використання бюджетних коштів на місцевому рівні» ».

У завершені заходу, дуже емоційно висловився представник вул..Садова Микола Саврилов,який зазначив, що це добре,що ми тут обговорюємо те що робиться в нас на території. «Але я не можу повірити в те,що зможемо щось змінити. Одна порада органам місцевого самоврядування — треба «вкупити совість» і тільки тоді  почнуться зміни…»

А депутат Баштанської районної ради Віталій Костюк зазначив, що чув про реалізацію проекту, але не розумів формату реалізації проекту, а ставши учасником заходу зрозумів, як важливо чути думку громади. І що для себе особисто зробив висновки з почутого. «Приємно бачити активні громади, які не бояться висловити свою думку, задати питання владі, а головне хочуть прозорості у бюджетному процесі. Декому з нас треба повчитися у вас добренці.  Думаю, що надалі вас чекають позитивні зміни і завдяки діалогу влада — громада ви перейдете у формат партнерства».

 

Громадський моніторинг сільської програми «Благоустрій території Добренської сільської ради триває. Його результати будуть представлено зацікавленим сторонам до кінця листопаду 2016 року щоб с Баштанська об’єднання громада  врахувала його рекомендації та відбулась як спроможна місцева громада в якої добре всім селам.

 

 

Прес-служба ГО « Фонд розвитку м. Миколаєва» за матеріалами сільської ГО «Мрії збуваються» ____________________________________________________________

Круглий стіл відбувся в рамках проекту «Місцевий бюджет  з людьми та для людей –прозорий , відкритий та зрозумілий ,через громадський моніторинг який реалізує ГО «Мрії збуваються» (с. Добре Баштанського району Миколаївської області») при підтримці ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» за кошти  NED (м. Вашингтон, США).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>