Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Демократія участі є основою сучасного європейського розуміння місцевого самоврядування і має лягти в основу філософії реформ адміністративно-теріторіальної та децентралізації

unnamed-1Пост-реліз за підсумками триденного навчання, що відбулось з 10 по 12 листопада 2016 р в Миколаєві

Тренінг  є другою частиною осінньої «Школи розвитку громади села» . Учасниками були представники інститутів громадянського суспільства, органів місцевого самоврядування з Баштанського, Березнегуватського, Вітовського, Вознесенського, Казанківського, Миколаївського, Новоодеського, Єланецького, Очаківського, Первомайського, районів Миколаївської області. ФОТО

Сільські громадські активісти та представників місцевого самоврядування навчались вирішенню проблем спільного виживання та розвитку, зокрема через застосування механізмів безпосереднього народовладдя (демократії участі)  для захисту інтересів локальних громад сіл що знаходяться у складі місцевої (у тому числі об’єднаної) громаді.

Сталий розвиток громад, їх спроможність та впровадження прогресивних практик місцевого врядування є спільною відповідальністю не лише влади та органів місцевого самоврядування, але і членів територіальної громади. Через стимулювання самоорганізації мешканців, надання їм інструментарію демократії участі, можна побудувати справжню європейську систему місцевого самоврядування, де жителі громад є повноправними учасниками вироблення та прийняття управлінських рішень.

У ході  триденного навчання роз’яснено «людською мовою»:

  • Яким чином механізми безпосереднього народовладдя (органи самоорганізації населення, місцева ініціатива, громадські слухання, громадські дорадчі органи при органах місцевого самоврядування та ті інш) можуть захистити права та інтереси мешканців сіл при формуванні та реалізації програми соціально-економічного розвитку/бюджету об’єднаної громади. Найбільшу актуальність ця тема набуває для тих сіл де в процесі об’єднання  ліквідуються сільради. Реальним є ризик перенесення всієї уваги щодо розвитку території об’єднаної громади до центру громади. Таким чином села «периферії» об’єднаної громади можуть лишитись уваги «центра».
  • Інститут старости: коли та для чого впроваджений. Повноваження та статус старост. Взаємовідносини з виконавчими органами місцевого самоврядування об’єднаної громади.
  • Нові вимоги законодавства України для сіл/селищ, що добровільно об’єднуються у спроможну місцеву громаду. Зокрема, практичні питання формування довготермінової стратегії, перспективних планів розвитку; особливості формування бюджету, виконання делегованих повноважень та роботи виконавчого апарату. Велике занепокоєння викликала складність отримання в 2017р обіцяних преференцій з державного бюджету новоствореним ОТГ в тих громадах, що йдуть на вибори 11 та 18-го грудня, з — за вимог Бюджетного Кодексу України.
  • Значення місцевої демократії для залучення грантів/інвестицій у формування та розвиток місцевої громади. Зокрема, практикум з розробки програм, проектів та заявок на отримання грантів.

 Матеріали тренінгу додаються.

По результатам навчання представники 10 відібраних пілотних місцевих громад (сільський голова, депутати сільрад. громадські активісти) разом спланують адекватні спільні кроки мобілізації ресурсів місцевих громад і донорів та протягом 2016 р.-17 років отримають відповідну консультативну підтримку від експертів ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва».

 Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва».

——————————————————————————————————————

Тренинг-курс  відбудеться в рамках проекту ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» на тему: «Дієва місцева демократія  у селах і містах Миколаївщини» за підтримки МФ «Відродження».

Навчання є черговим заходом проекту «Залучення мешканців сіл та міст до формування та комплексного розвитку спроможних територіальних громад», що реалізується Фондом  при партнерстві з Миколаївською облрадою, Миколаївською ОДА згідно рішення облради №7 від 30.07.2015 р. «Про затвердження Плану заходів з реалізації у 2015-2017 роках..» та на виконання завдання 3.2.2. Стратегії розвитку Миколаївської області на період до 2020 року».

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>