Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Земельні відносини між миколаївським бізнесом і місцевою владою не є прозорими, – юристи

16122122_1715387722109858_318871737_oЩорічно бюджет міста Миколаєва недоотримує близько 50 млн. грн. від оренди земельних ділянок, повідомила голова ГО «Асоціація юристів «Правозахист» Алла Дзицюк, яка презентувала в Кризовому медіа-центрі. Миколаїв результати свого моніторингового дослідження та розповіла  про звернення миколаївському міському голові  з рекомендацією навести порядок з прозорістю обліку оплати за землю та їх надходжень у місцевий бюджет, та  привести у відповідність до вимог чинного законодавства України пакет місцевих нормативно – правовових документів.

Представники громадської організації провели моніторинг на предмет прозорості в земельних відносинах, повноти і своєчасності надходжень до міського бюджету коштів від використання землі, яка є власністю місцевої громади. З цією метою вони вивчили дохідну частину бюджету (надходження від користування землею),  нормативно-правові акти Миколаївської міськради, що регулюють земельні відносини, договори на користування землею під об’єктами нерухомості, стаціонарними і пересувними тимчасовими спорудами.

Як відзначала Алла Дзицюк, нормативно-правові акти Миколаївської міськради, що регулюють земельні відносини, не виконують своєї основної функції – не встановлюють чіткі та прозорі правила в цій сфері, не передбачають відповідальності чиновників. Недосконалість правових актів, у свою чергу, породжує зловживання з боку чиновників, створює  умови для застосування корупційних схем, ускладнює дозвільні процедури. «Як результат – громадяни і представники бізнесу роками не можуть отримати дозвільні документи на користування землею. Звичайно, це не стосується депутатів міської ради та наближених до влади осіб, для них і  погоджувальні процедури не обов’язкові», – говорить голова ГО «Асоціація юристів «Правозахист».

Моніторинг громадської думки і бізнес-середовища встановив, що зі 100 підприємців 90 не довіряють профільній депутатській комісії Миколаївської міськради з питань містобудування, архітектури та будівництва, регулювання земельних відносин і вважають, що вона повністю себе дискредитувала. Тому, на їхню думку, питання, пов’язані з наданням  у користування земельних ділянок, повинні бути вилучені з повноважень вищезазначеної комісії.

Також представники «Асоціації юристів «Правозахист» переконані, що конче необхідно провести інвентаризацію землі, створити єдиний електронний реєстр вільних та зайнятих земельних ділянок і забезпечити публічний доступ до цієї інформації на сайті міської ради. Ці та інші рекомендації вони направили міському голові О.Сенкевичу.

Станом на перше січня 2016 року, за даними фіскальної служби в Миколаївській області, утворилася заборгованість по оплаті за землю з боку юридичних осіб у сумі 16 млн. грн. «Ця цифра не є остаточною, оскільки фіскальна служба рахує борги, що виникають на підставі поданих декларацій, але не може відслідковувати осіб, які користуються земельними ділянкам та не подають декларації і не платять за землю. Заборгованість міською радою не аналізується, заходи по її стягненню не проводяться», – пояснює А. Дзицюк. Таким прикладом може слугувати ситуація з ТОВ «Аврора і Ко», у якого в оренді знаходилась земельна ділянка за адресою: пр. Центральний, 93 в. Дане підприємство заборгувало місту 1 млн. 190 тис. грн.

Інша проблема з заборгованістю за землю полягає в неправомірних діях міськвиконкому і депутатського корпусу, переконані представники громадської організації. За словами Алли Дзицюк, упродовж 10 місяців депутати не розглядали питання про продовження договору оренди земельних ділянок під стаціонарними торговими спорудами. За цей час бюджет міста втратив 3 млн. 400 тис. грн. Від одного до двох років виконкомом міської ради розглядаються заяви про продовження договорів сервітуту для тимчасових пересувних споруд, що, в свою чергу, призводить до значних збитків.

Також під час моніторингу юристи помітили, що грошова оцінка земельних ділянок для осіб, наближених до колишніх представників влади міста і області, є заниженою. Так, в одному з найбільш привабливих для бізнесу кварталів встановлений розмір орендної плати в 79-84грн. за 1 кв.м – для «обраних», і 204-224грн. за 1 кв.м –для усіх інших.

Ще один цікавий факт, який виявили представники громадської організації: деяким підприємцям договори оренди подовжують на кілька років, а іншим – лише на рік, хоча їх об’єкти торгівлі розташовані на одному фундаменті, знаходяться під одним дахом і мають між собою спільні стіни. Наприклад, комплекс торгових павільйонів на вул. Будьоного, 1в, який є власністю 18 суб’єктів підприємницької діяльності. «Проаналізувавши договори оренди, ми  встановили, що тільки п’ять підприємців отримали подовження договорів до 2021-2025 років, усі інші – до 2016 року», – зауважила А. Дзицюк.

Недосконалість нормативно-правових актів міськради, зловживання чиновників та непрозорість земельних відносин щороку зменшують бюджет Миколаєва на 50 млн. гривень, переконані в «Асоціації юристів «Правозахист».

 

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» по матеріалам  КМЦ. Миколаїв

 

——————————————————————————————————————

Моніторинг був проведений в рамках проекту ГО «Асоціація юристів «Правозахист»  на тему: «Громадська дія проти корупції» за підтримки ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» за кошти NED (Вашингтон, США).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>