Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Демократичне стратегічне планування і фінансова децентралізація допоможуть селам вижити в об’єднаних територіальних громадах

4fb4a3db6e3cfВ цьому нещодавно переконались 43 представників органів місцевого самоврядування та громадськості  з Баштанського, Вітовського, Врадіївського, Вознесенського , Миколаївського, Новоодеського, Єланецького, Очаківського, Первомайського  районів та міст Миколаїв і Вознесенськ Миколаївської області, що у перших числах березня  відвідали першу частину весіннього тренінг-курсу з практичних питань розвитку сіл в рамках «Школи розвитку сільської громади» .

Доктор  державного управління , експерт з питань місцевого самоврядування та розвитку місцевої демократії , професор Сергій Саханенко  розповів присутнім про законодавче забезпечення  та можливості моделі стратегічного демократичного розвитку для захисту інтересів виживання і розвитку сіл в об’єднаної громаді.

Презентація Сергія Саханенко

Для розуміння теми учасники семінару розглядали відповідні конкретні приклади сіл  в Куцурубської сільської об’єднаної громади та с/ Пряме у м Вознесенську Миколаївської області та сіл Балтської об’єднаної громади , закріплювали матеріал під час практичної частини .IMG_20170302_100138

По перше.  «Для вирішення нагальних питань виживання та розвитку Куцурубська та Іванівська громади у 2015 р. створили першу на Миколаївщині і Куцурубську ОТГ (3 села та 3855 осіб),. В процесі стратегічного планування Куцурубська стратегічна рада  надихнула на об’єднання Димитрівську, Солончаківську, Парутинську, Островську місцеві громади. Так ще народилась  нова  ОТГ (12 сіл та 8882 осіб). А 18 грудня 2016 р обрано голову і 26 депутатів першої в Україні «двічі народженої ОТГ».

Захистити інтереси 12 сіл при формуванні «Стратегії розвитку Куцурубської сільської ОТГ до 2026 р» допомогло дотримання механізмів демократії участі відповідно до Статуту .

Так розробником стратегічного документу стала Стратегічна рада – дорадчий громадській орган, створений травневим 2016р. рішенням сільради. Його активним учасниками стали представники сіл – сільські голови, старости /в.о старост,  фермери, активісти сіл. А проект Стратегії перед його винесенням на розгляд виконкомом і радою пройшов за статутною процедуру громадських слухань.

Буклет  та Брошура Стратегія розвитку Куцурубської сільської ОТГ до 2026 р»

По-друге, кандидат державного управління, експерт IBSED з практичних питань місцевих фінансів і бюджету , доцент ОРІДУ НАДУ при Президентові України  Олеся Голинська розповіла про логіку реформи фінансової децентралізації  а також застосування механізмів  місцевої демократії  для захисту прав та інтересів сіл в бюджетному процесі  ОТГ .

IMG_20170303_100349

« Зараз в країні фактично відбувається «оксамитова революція» в бюджетній системі з переходом на європейську систему фінансового обліку. З наступного року кожний розпорядник бюджетних коштів буде конкурувати за бюджетний ресурс територій.

Триває перехід на конкурентне розуміння бюджету: якщо раніше більше коштів із державного бюджету надавалось найслабшим, то відповідно до програмно-цільового методу фінансово будуть посилюватись сильніші, таким чином підтримується якість соціальних послуг. А слабші в таких умовах повинні підтягуватись до рівня сильніших. В іншому разі цей бюджетний заклад виходить із конкурентної боротьби, втрачає фінансування і підпадає під оптимізацію мережі.

Тому ОТГ для виживання мусить до 2018 року прийняти свої стратегічні документи  та опанувати стратегічним фінансовим менеджментом, зокрема  програмно-цільовим методом»

Триденне навчання з 2 по 4 березня  листопада 2016 р є продовженням осінньої «Школи розвитку громади села» .

По результатам навчання представники 10 відібраних пілотних місцевих громад (сільський голова, депутати сільрад. громадські активісти) разом спланують адекватні спільні кроки мобілізації ресурсів місцевих громад і донорів та протягом 17 року отримають відповідну консультативну підтримку від експертів ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва».

 

 Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва».

Тренинг-курс  відбудеться в рамках проекту ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» на тему: «Дієва місцева демократія  у селах і містах Миколаївщини» за підтримки МФ «Відродження».

Навчання є черговим заходом проекту «Залучення мешканців сіл та міст до формування та комплексного розвитку спроможних територіальних громад», що реалізується Фондом  при партнерстві з Миколаївською облрадою, Миколаївською ОДА згідно рішення облради №7 від 30.07.2015 р. «Про затвердження Плану заходів з реалізації у 2015-2017 роках..» та на виконання завдання 3.2.2. Стратегії розвитку Миколаївської області на період до 2020 року».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>