Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Як Доманьовська, Мостівська, Олександрівська, Прибужанівська об’єднані громади отримають ресурси для демократичного стратегічного розвитку

P7200017Саме це нещодавно серії нарад у в 4-х ОТГ Доманьовськго та Вознесенського районів Миколаївшини.обговорили представники органів місцевого самоврядування і громадськості з командою мережі «Ресурсний центр сприяння місцевої демократії» (РЦ). Представники місцевих еліт об’єднаних громад, що вже отримали сервіси різних міжнародних програм поділились своїми першими досяганнями та викликами

За підсумком нарад в підписано відповідні угоди про співпрацю щодо розробці Стратегій розвитку, Статуту територіальної громади, генеральних планів сіл об’єднаних громад з ГО «Фонд развития г.Николаева» (ФРММ) та ознайомились з можливостями ТОВ «Архізем» щодо розробки генеоального плану і коуч-супроводжння з змельних питань.

Фото – звіт серіїнарад

Доманьовський селищний голова Олександр Дога відмітив, що об’єднана громада за допомогою програми DOBRE розробляє Стратегію та вчиться належному врядуванню. Але і визнав нагальність сервісів команди РЦ з налагодження дієвої самоорганізації та єднання зусиль селища Доманьовка і всіх 9 –ти сіл ОТГ у  вирішені проблем гармонійного розвитку об’єднаної громади.

Голова Мостовської об’єднаної громади  Надія Бабанська, погодившись з доманівським колегою щодо нагальності як сервісів DOBRE так і «Ресурсного центру сприяння місцевої демократії» підкреслила очікування допомоги саме в запроваджені проектної культури у працівників органів місцевого самоврядування та громадських активістів.

Так раніш були залученні у Мостове кошти програми ООН допомогти у покращенні водопостачання. Подякувала експертам Фонду за навчання спеціалістів ОМС з питань доброчесності запровадження програмно-цільового методу і оцінки ефективності викриастання коштів громад та виразила надію на розвиток співпраці у залученні ресурсів у розвиток громади.

Олександрівський голова Микола Бензар, погодившись на співпрацю з командою РЦ, висловив сподівання що знайти внутрішні ресурси для розвитку допоможе сервіс у  гармонійному врегулювання інтересів всіх сіл і селищ, що створили ОТГ Найбільш нагальним для спроможності ОГ , на переконання досвідченого голови-створення Генерального плану всієї ОТГ та  комплект місцевих нормативно-правових актів, що врегулюють земельні відносини в об’єднаних громадах.

Заступник олександрівського голови Наталля Озерянська, подякувавши Фонд за семінари-тренінги, попросила в рамках підписаної угоди, методичнудопомогу у демократичному формуванні проекту Статуту Олександрівської ОТГ, як це вже було зроблено в 5-ти ОТГ Миколаївщини.

Голова Прибужанівської об’єднаної громади Олександр Тараненко відмітив, що об’єднана громада за допомогою програми DOBRE вже розробила та винесла на обговреня громадою проект стратегічного плану, висловив сподівання на налагодження плідної співпраці і з командою РЦ над генеральним планом, запровадженню самоорганізації і механізмів  місцевої демократії, зокрема Статуту.

В ході серії нарад в 4-х ОТГ Доманьовського та Вознесенського районів команда РЦ  для демонстрації ефективності сервісів, що пропонуються ОТГ, представили пакет історій успіху своїх клієнтів – органів місцевого самоврядування та громадянських інституцій з міст обласного значення Миколаїів і Вохнесенськ та 5-ти ОТГ: сільських Куцурубської, Камяномостовської, Михайлівської , селищної Воскресенської та міської Баштанської.

Так представники експерт мережі РЦ, голова ГО «Вознесенська асоціація сприяння місцевої демократії» Тетяна Зелинська презентувала історії успіху 4-х вознесенських ОСН по вирішенню проблем периферійних громад, що успішно використали місцеву ініціативу для вирішення своїх нагальних проблем та гармонійно розвиваються у м. Вознесенську, зокрема відео — кейс ОСН «Перлина Гаю» http://frgn.mk.ua/?p=8541 .

А представник ТОВ «Архізем» Віталіна Іскандірова презентувала практичний досвід та можливості ТОВ у розробці генерального плану сіл ОТГ. Так Архізем вже завершую розробку генрального плану с. Куцуруб .

У підсумку нарад, директор Фонду та координатор проекту РЦ Михайло Золотухін подякувавши головам 4-х ОТГ за їх згоду на співпрацю, гарантував методичну, навчальну та коуч — допомогу експертів РЦ як у розробці Статуту ОТГ так і користуванні їм мешканцями периферійних сіл та селища в процесах вирішення проблем гармонії у стратегічному розвитку об’єднаної громади.

Координатор проекту  запропонував партнерство місцевими громадськими об’єднаннями та органами місцевого самоврядування у формуванні та знаходженні підтримки міжнародних донорів:

«…Фонд допоможе об’єднаним громадам у залученні грантів/інвестицій для формування та реалізації стратегії та згуртує активістів сіл громади навколо побудови власного добробуту та гармонійного погодження інтересів у бюджетному та процецесах соціально-економічного розвитку.

Фонд вже має відповідний спішний досвід співпраці з об’єднаним громадами Миколаївщини як «Ресурсний центр сприяння місцевої демократії Миколаївщині» за кошти МФ «Відродження». Так ще у грудні 2015 р сільська рада Куцурубської ОТГ а, міська Баштанська , селищна Воскресенська,  сільські Михайлівська і Камяномостівська ОТГ  у  2017 р. затвердили Статути з розділами , що регламентують згадані процедури гармонізації відношень всіх засновників ОТГ .

Так об’єднані громади, як юридичні особи публічного права захистились законодавством України від спроб інших зробити щось без згоди з їх членами.
Статути мають демократичні процедури захисту прав та врахування інтересів мешканців сіл при прийнятті рішень сільради та ії виконавчих органів.. Так ми формуємо умови для правової спроможності об’єднаних громад.

У березні 2017 р . – Стратегію розвитку Куцурубської сільської громади до 2026 та триває експертний супровід ії реалізації.

Саме на формуванні дієвої стратегії при виживанні та розвитку ОТГ, відпрацюванні статутних процедур самоорганізації і демократії участі спрямовано наш сервіс. Так за підтримки різних міжнародних донорів ми допомагаємо налагодити ефективний місцевий бюджетний процес на основі доброчесного запровадження програмно-цільового методу. Триває громадський аудит в Баштанській, Воскресенській та Мостівській ОТГ. Так ми допоможемо і Вам на шляху да правової та ресурсної спроможності.. ». — казав директор Фонду Михаил Золотухин.

Раніш подібні подібні серії нарад відбулись у 5-ти ОТГ Миколаївського та Вітовського  районів Миколаївської області. Також  РЦ з 2013 р . здійснює навчальну, методичну, коуч та грантову підтримку громадських і громадянських ініціатив перефірійних громад для їх гармонійного розвитку в об’єднаних громадах Миколаївської області.

Формування гармонійних спроможних об’єднаних громад на Миколаївщині триває!

 

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»
Тел. (0512) 47-38-79

________________________________________________________________________

Наради в ОТГ відбулись в рамках проекту ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» на тему: «Дієва місцева демократія у селах і містах Миколаївщини» за підтримки МФ «Відродження».

Заходи є черговим заходом проекту «Залучення мешканців сіл та міст до формування та комплексного розвитку спроможних територіальних громад», що реалізується Фондом при партнерстві з Миколаївською облрадою, Миколаївською ОДА згідно рішення облради №7 від 30.07.2015 р. «Про затвердження Плану заходів з реалізації у 2015-2017 роках..» та на виконання завдання 3.2.2. Стратегії розвитку Миколаївської області на період до 2020 року».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>