Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Миколаївські споживачі ЖК-послуг можуть повернути свої кошти за рік !!

image1Це стало можливо завдяки перемоги громадської організації «Фонд розвитку міста Миколаєва» (ФРММ) у Вищому адміністративному суді України (ВАСУ), що своєю ухвалою від 18.07.17 р відмінив рішення міськвиконкому№343 і №344, якими 17 квітня 2014 р були підвищено тарифи на вивезення твердих побутових відходів для населення.

Офіційний тест ухвали ВАСУ на http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/67890626 

 

Ухвала ВАСУ є важливим аргументом громадськості при оскаржені рішень органів місцевого самоврядування що ігнорували оприлюднення проекту рішення на офіційних ресурсах та дотримання законних процедур демократії участі. Тепер ігнорування міським головою, міськвиконкомом згаданих відкритих, прозорих демократичних процедур не є безкарним.

Споживачі вже мають прецедент успішного захисту їх громадянського права у суді!

 

Згадана Ухвала ВАСУ поставила крапку у більш трирічної в суперечці ФРММ я, як представника 20-ти споживачів ЖК- послуг з Миколаївським міськвиконкомом.

Ще тоді, навесні 2014 року, експерти ФРММ і заявили, що рішення про підвищення тарифів прийнято з порушенням норм законодавства, за допомого юристів правозахисної приймальні УГСПЛ у Миколаївській області склали скаргу та  почалась трирічна судебна тяганина.

Першу перемогу отримали через 9 місяців. Центральний районний суд м. Миколаєва — 2 лютого 2015 року визнав протиправним і скасував обидва спірних рішення міськвиконкому. Міськвиконком подав апеляцію, А 2 квітня 2015 року Одеська апеляційний адміністративний суд скасував постанову Центрального райсуду.

Однак, команда ФРММ не заспокоїлась і подала касаційну скаргу. Нарешті 18 липня 2017 року Вищий адміністративний суд України підтримав касацію ФРММ, скасувавши рішення Одеського апеляційного адмінсуду!!!

 

–- Суд визнав, що рішення виконкому прийняті з грубим порушенням норм матеріального права, -. — Але вони діяли майже два роки.

Для того щоб зробити перерахунок ЖЕКами і візниками сміття плати мешканців за вивезення сміття за час дії оскарженого рішень 343 і344 !!!

«…Тепер потрібно споживачам піднімати старі платежі і вимагати від ЖЕКів перерахунку. Зробити це може індивідуально кожен споживач послуг, який бажає відновити справедливість!…» ..- підкреслила у програмі «Добрий вечір» на ТРК НІС-ТВ експерт  правозащитной приемной УГСПЛ в Николаевской области, что действует на базе ФРГН Татьяны Золотухіна

Як добитись перерахунку плати погодження з твердими побутовими відходами у «Добрий вечір» на НІС-ТВ з Тетяною Золотухіной https://www.facebook.com/MihailZolotyhin

Ухвала ВСУ є важливим аргументом громадськості при оскаржені подібних рішень органів місцевого самоврядування при встановленні тарифів як в ЖКГ, пасажирських перевезеннях та інш.

Так згідно ухвали ВАСУ  «…миколаївській міськвиконком під час прийняття оспорюваних рішень не забезпечив дотримання визначеної законодавством процедури щодо доведення суб’єктами господарювання до відома споживачів відповідної інформації, чим позбавив відповідну територіальну громаду можливості висловити позицію при встановленні уповноваженими органами тарифів на житлово-комунальні послуги, у порушення ч. 3 ст. 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» оприлюднив відповідні рішення вже після їх прийняття.

Водночас, суд звертає увагу на те, що на час прийняття Виконкомом оспорюваних рішень діяла редакція ч. 11 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», якою було передбачено, що акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування доводяться до відома населення. На вимогу громадян їм може бути видана копія відповідних актів органів та посадових осіб місцевого самоврядування….»

 

Безумовно, вердикт ВАСУ створює проблеми для нинішньої міської влади: ніхто не буде брати до уваги той факт, що рішення приймалося при колишньому міськвиконкомі і мера. Але закон є закон, і якщо ми живемо в правовій державі, рішення суду потрібно виконувати.

 

Запрошуємо споживачів, що бажають зробити перерахунок, звернутись з відповідною заявою до ЖЕКа, посилаючись на необхідність виконання рішення ВАСУ  http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/67890626  від 18.07.2017 р.

За консультаціями щодо ходу діалогу з надавачом ЖК-послуг звертайтесь у громадську приймальні, що діє кожний вівторок та четвер з 10-00 до 17-00 на базі офісу ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» ( вул. Севастопольська , буд 15 , кВ 3. , м. Миколаїв.)

 

Попередній запис за телефонами на консультацію за телефоном (0512) 47-38-79.

 

Будемо вдячні історіям перерахунку надавачом ЖК-послуг!!

Чекаємо їх через E-mail: fondnikol@gmail.com

або стрінку ФРММ https://www.facebook.com/fondrazvitia?sk=wall

 

Прес-служба ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» (ФРММ)

_______________________________________________________________________

Згадана діяльність відбувалась в рамках проекту ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» на тему: «Дієва місцева демократіяу селах і містахМиколаївщини» за підтримки МФ «Відродження».

Адвокаційна компанія ініційована за рекомендаціями моніторингового дослідження, що провів ФРММ в рамках проекту на тему: Громадський моніторинг ефективності муніципальної послуги конкурсного відбору ЖЕКів http://frgn.mk.ua/?page_id=6081 за підтримки МФ «Відродження».

Юридична підтримка трирічної судової тяганини здійснена за підтримки експерта правозахисної приймальні УГСПЛ в Миколаївській області, що діє на базі ФРММ Тетяни Золотухиной. Також вдячні експерту херсонської ГО «Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень» та юристу Херсонської приймальні УГСПЛ Олександру Токаленко

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>